maxresdefault (1)HAL CURRY – A következő receptben egy Mastanamma nevű, 105 éves indiai asszony mutatja meg, hogy miképpen is kell indiai falusi stílusban a hal curryt elkészíteni. Ez a recept is nagyon egyszerű. Amit érdemes belőle megtanulni az a hazaitól erősen eltérő fűszerzés, és a technológia. Egyik sem ördöngösség és a további hasonló ételeink ugyanebben a stílusban készíthetők.

Indiai hal curry – falusi stílusban (videó)

Korábban már bemutattam a keralai hal curry készítésétmit aztán a TV-ben is bemutattam, fogasból készítve.

  • A halat megtisztítjuk.
  • Gyömbért és hagymát tisztítunk.
  • Felvágjuk a hagymát.
  • Mozsárban alaposan összezúzzuk a gyömbért, majd a friss kókuszhúst és a zöld chilit, fokhagymával. (A szegfűszeg és fahéj is az ízesítők közé tartozik. )
  • A szárított (füstölt?) rákot (?) vízzel felengedi és félreteszi (el is maradhat).
  • A felvágott halszeletekre kurkumát szórunk és összekeverjük a hallal.
  • Edénybe olajat öntünk, felhevítjük és beletesszük a halat. (A halat sütjük, mielőtt főzni kezdenénk.)
  • Egy tiszta edénybe újabb adag olajat öntünk és beletesszük a hagymát, karilevelet (a Murraya koenigii levele) adunk hozzá.
  • Az üvegesre dinsztelt hagymát felöntjük a rák levével, zúzott gyömbért, kókuszt, fokhagymát, chilit adunk hozzá és megszórjuk őrölt pirospaprikával.
  • Az edénybe tesszük a sült halszeleteket is.
  • Lefedve, nagy lángon fűzzük.
  • Főtt rizzsel fogyasztjuk.

Csíki Sándor♣