INDIAI HAL CURRY – A folyami (édesvízi) halból készült fűszeres indiai curry a halpaprikással és a halászlével is némiképpen rokon étel. A recept az izgalmasan egzotikus, déli Kerala államból való, s mint a videón láthatjuk egy ottani halászféle ember készíti, vélhetőleg akár a folyóparton is, bár ez nem derül ki. Az viszont igen, hogy szabad tűzön, cserépedényben készül az indiai

viszonylatban is a törzsi konyha ételeként említett folyami hal curry. A szubkontinens 7.517 kilométer hosszú tengerpartjára, s akár többmilliónyi halászára gondolva nyer értelmet az édesvízi hal (folyami hal) emlegetése, azzal együtt, hogy Kerala folyóinak halai számos vadászó-gyűjtögető törzsi közösségnek is fehérjeforrást nyújtanak.

A keralai vadászó-gyűjtögető kadar törzsbe tartozó horgász és „csónakja” a Chalakkudy folyón

Folyami hal curry (Puzha Meen Curry)

A videó meglehetősen beszédes, a főzésről sokat elárul. A hozzávalók:

  • folyami hal
  • őrölt paprika (chili)
  • őrölt koriander
  • őrölt kurkuma
  • kókuszolaj (lehet más olaj)
  • mustármag
  • curry levelek
  • zöldpaprika (zöld chili)
  • gyömbér
  • kokum (kudampuli) gyümölcs (Garciana indica) – el is hagyható
  • köménymag
  • fokhagyma

Elkészítése: cserépedényben (bográcsban, lábosban) felforrósítunk egy csészényi kókuszolajat (vagy akár napraforgó olajat). Hozzáadjuk a nagy darabokra vágott zöld chilit, őrölt chilit és koriandert és jól összekeverjük. Beletesszük a fokhagymát, majd rövid pirítás után felöntjük vízzel. Ízlés szerint kurkumát és sót adunk a fűszeres léhez. A következő hozzávaló az aszalt kokum gyümölcs. A forrásban lévő levesbe tesszük a haldarabokat, majd az edényt lefedjük. Amíg a curry fő, mozsárban összezúzzuk a gyömbért és teszünk belőle az edénybe. Újabb néhány gerezd fokhagymát a köménnyel együtt teszünk mozsárba és zúzunk össze. A curry-hoz adjuk. A halakat csak óvatosan igazítjuk, nem keverjük, törjük össze.

Ha a hal alaposan megfőtt, az edényt (bográcsot) levesszük a tűzről. Egy kis edényben kevés olajat forrósítunk. Mustármagot és curry leveleket sütünk benne és a hal tetejére öntjük. Az étel ezzel elkészült. Jó étvágyat!

Keralai halász

Csíki Sándor♣