MANGÓ – Hogyan neveljünk mangót magról?

Indiai mangóMANGÓ – A mangó nagyszerű gyümölcs. Csíráztatása nem is annyira kézenfekvő, mint elsőre gondoltam, de nem is bonyolult, ha már ismerjük a trükköt. Korábban már esett szó az avokádó magról csíráztatásáról és arról is, hogy az ananászt, édesburgonyát miképpen neveljünk. “A mangó (Mangifera) a kétszikűek (Magnoliopsida) osztályába, a szappanfavirágúak (Sapindales) rendjébe,

és a szömörcefélék (Anacardiaceae) családjába tartozó, édes ízű, egzotikus gyümölcs. Mai neve az indiai man-gay portugál formájától (manga) származik. A mangófa az indiaiak szent fája.” tudhatjuk meg a wikipedia szócikkéből. Az ugyancsak népszerű kesudióval egy családba tartozik. Az esőerdőben akár 30-40 méter magasra is megnő, de az ültetvényeken ennél jóval alacsonyabb fákat nevelnek.

Zöld mangó

Mangó – Hogyan neveljünk mangót magról?

A mangó csíráztatásával már többször is próbálkoztam, de sikertelenül. A következő videóból megtudható a mangó csíráztatásának titka.

  • A titok: Ahhoz, hogy a mangót eredményes csíráztathassuk, a magot a kemény maghéjból óvatosan, hogy meg ne sérüljön, ki kell szabadítanunk.
  • A teendő: A kiszabadított magot ültethetjük egyből laza, nedves talajba is, de itatóssal, jó nedvszívó papírral, vattával beburkolva, nedvesen tartva, esetleg tálkába öntött vízben is csíráztathatjuk, s csak a fiatal hajtással ültetjük ki, nem túl mélyen. (Ne legyünk türelmetlenek, mert a csíráztatás akár több hétig is eltarthat.)

  • Egyéb titkok, trükkök: 
  • Avokádó – Hogyan neveljünk avokádót magról?
  • Ananász – Hogyan neveljünk ananászt otthon?
  • Édesburgonya – Hogyan neveljünk édesburgonyát?

Csíki Sándor♣

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: nemzetközi konyha, Népszerű tudomány
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

MANGÓ – Hogyan neveljünk mangót magról? bejegyzéshez 11 hozzászólás

  1. evodia szerint:

    Kb. 3 éves a cserepes mangófám. Hideg időben, novembertől májusig tarthatjuk lakásban, nem igényel speciális hűvös teleltetést mint a citrusok. Gombás betegségekre (többféle is van) érzékeny, állítólag Amistar jó rá. Vissza kell vágni, mert nem nagyon ágazik el magától. Én 40 centi magasan vágtam vissza, 2-3 elágazást nevelt. Szép, dekoratív növény egyébként, ha egészséges.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.