ÉDESBURGONYA – Hogyan neveljünk édesburgonyát?

AZ ÉDESBURGONYA (Ipomoea batatas) más néven batata, Magyarországon is terjedő növény. Ásotthalmon termesztik is. Mint az sokaknak már ismert, az édesburgonya valójában a mifelénk gyomnövényként ismert és a konyhakertekben (már, ahol még van) buzgón irtott apró szulák rokona. A szulákfélék családjába és a dísznövényekként is ismert hajnalkák nemzetségébe tartozik.

Édesburgonya gyökereztetése, hajtatása

A gyökeréért termesztik. A növény módosult gyökere tartalékolja a tápanyagot, és ez a narancs, fehér, rózsaszín, vagy lila húsú termés a “burgonya”. Fiatalon a levelei is fogyaszthatók, de még nem próbáltam. Most viszont gyökereztettem a módosult gyökeret és lettek is rajta gyökerek szépen, alul, és friss leveles hajtások, felül. Éppen ezek a friss hajtások azok, amelyekre szükségünk van a további szaporításhoz. ha már szép nagyok tetszetősek, akkor tehetjük őket vízzel teli befőttes üvegbe is, ahol az édesburgonyáról letört hajtások gyökeret eresztenek, ami így is elültethető, de még a hajtások vízben gyökereztetésére sincs különösebb szükség, mert laza, nedves talajba ültetve, a hajtások ugyanúgy gyökeret eresztenek.

 • Megjegyzés: a képen látható gyökereztetés trükkje, hogy 3 darab pálcikát szúrtam (egy síkban, 120°-os szögben) az édesburgonyába, ami így már nem tudott beleesni a pohárba. Akadnak azonban, akik egyetlen pálcikát használva, átszúrják az édesburgonyát. Mások, a batátát félbe vágják, és metszéslappal lefelé teszik vízbe, így gyökereztetik. Megint mások, hosszában, félig földbe ássák, vagyis akad több lehetőség is. Az első gyökérkezdemények már néhány nap elteltével megjelennek.

Édesburgonya: gyökeres hajtások

Ahogy a hajtatás kivitelezése, úgy a hajtások gyökereztetése is többféle metódus szerint valósítható meg. Ahogy említettem a gumóról letört hajtásokat vízben gyökereztethetjük, majd laza, perlittel kevert virágföldben folytathatjuk a gyökereztetést. Ha több vízbe tesszük úgy, hogy a hajtás tövét is éri a víz, akkor a hajtás már a gumón is meggyökeresedhet. Az ültetés történhet klasszikusan, függőlegesen elültetve a hajtás, vagy oly’módon is, hogy a leveles hajtásokat elfektetjük a laza talajban, úgy, hogy éppen csak néhány levél látszódjon ki (lásd: videó). Mindez persze azt is jelenti, hogy az édesburgonya meglehetősen strapabíró, legalábbis kiáll minden ültetés körüli emberi fantáziarohamot és melléfogást, csak víz legyen és föld.

 • A következő videón a hajtások elültetésének módja látható. (A videó rövid és nem kell hozzá angolul tudni, anélkül is kiválóan érthető, látható, hogy mi történik.)


 • Én, a magam részéről, az édesburgonyát majd dísznövényként ültetem a teraszra, de persze, ha lesz termése, szívesen el is készítem.

Édesburgonya, dézsában nevelve.

 • Avokádót is csíráztathatsz. Jó móka! A módszert itt találod.

Csíki Sándor♣

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: nemzetközi konyha, Népszerű tudomány
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

ÉDESBURGONYA – Hogyan neveljünk édesburgonyát? bejegyzéshez 50 hozzászólás

 1. Farkas Franciska szerint:

  Nekem sikerült a tárolás, egyszerre fonnyad és penészesedett a termés.
  Most gondoltam arra, hogy fahamuban lehetne téli tárolni?
  Én nem tudom megoldani a tárolás előtti hőkezelést.
  Tavaly ősszel 1 gumó elpusztult, krémszerű állaga lett, ugyanolyan sárga maradt mint volt, és nem büdös, hanem kellemes citrom illata lett.

 2. Farkas Franciska szerint:

  Nekem sikerült a tárolás, egyszerre fonnyad és penészesedett a termés.
  Most gondoltam arra, hogy fahamuban lehetne téli tárolni?
  Én nem tudom megoldani a tárolás előtti hőkezelést.
  Tavaly ősszel 1 gumó elpusztult, krémszerű állaga lett, ugyanolyan sárga maradt mint volt, és nem büdös, hanem kellemes citrom illata lett.

  Majd megpróbálom a szaporítást augusztustól is.
  Ha félbe lehet vágni, akkor lehetne próbálkozni egy gumódarabbal amit főzés előtt mentettünk meg?

 3. Farkas Franciska szerint:

  Azt akartam írni, hogy NEM sikerült a tárolás.

 4. Farkas Franciska szerint:

  Tisztelt blog író!
  Akkor mi is történik a videón? A nyáron legyökeresedett hajtásokat, de úgy tűnt, hogy gyökértelent is elültetik, és majd felszedik átteleltetni? Mi ennek az értelme, ha télvégén jól hajtatható a gumó?

 5. Eva szerint:

  Az édesburgonyát is meg kell tölteni?

 6. Kiss Józsefné szerint:

  Pár gumót tálcán, papirtorlovel letakarva, a nappaliban a konyvespolcon teleltetek ősz óta. A napokban ránéztem: a lila fajta elkezdett kihajtani …

 7. Éva szerint:

  Sajnos nem hajt a batáta amiből szeretnék palántát. Félbevágtam vízbe tettem és kiraktam az ablakba. Már 1 hete… Mi lehet a gond?

 8. Nyuszika szerint:

  Nem hajt a félbevágott vízbe rakott batáta. Meleg napos helyen van. Se gyökér se hajtás nincs rajta kb. 5 napja. Mi lehet a gond?

 9. Erdei Virág szerint:

  Sziasztok!

  Háromféle módon próbáltam meg batátát hajtatni: befőttes üvegben, földbe ültetve, félbe vágva. Az első kettő módszer bejött, tele van hajtásokkal. A félbevágott gumóból nem lett semmi.

  Évának és Nyuszikának üzenem: türelem kell hozzá. Kellhet egy hónap is hozzá, amíg beindul.

 10. Kovács F szerint:

  Éva szerint:
  A gumókat sötétben jó meleg helyen a rügypattanásig előhajtatom../a rügyek 1..2 mm./, majd vízbe állítva hajtatom. márc 08-án raktam a vízbe, ma a hajtásokat leszedtem /úgy 15 drb/ és gyökereztetem, esővízben. A gumók is esővízben vannak. A múlt évben nékem is bele rohadt a vízbe….gondolom, jó klóros volt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.