SPÁRGA LUCFENYŐVEL, ahogy a világ legjobb éttermének, a koppenhágai Noma étteremnek a séfje, René Redzepi készíti. Nos, nem lesz a kedvencem, de egy próbát megér, már csak ezért is, mert szemléletében frissességet hozhat hazai gyakorlatunkba is. Kell hozzá fehér és zöld spárga, friss lucfenyő levelek, ágak, fenyő ecet (pine vinegar), spenót püré (spinach pure), fenyő olaj (pine oil).

A fehér spárgát megtisztítjuk, lucfenyő ághoz kötözzük, majd a spárgával lefelé, grillrácsra helyezzük. A zöld spárgát is grillezzük, majd turmixoljuk és a levét szűrjük, félretesszük. A grillezett, füstölt fehér spárgát 50% lucfenyőt tartalmazó, mozsárban készített fenyősóval szórjuk meg. Fenyővel díszítjük. A fehér spárga köré öntött zöld spárga szószt fenyőolajjal, fenyőecettel ízesítjük, spenóttal sűrítjük. Tejszínhabbal is díszítjük.

Csíki Sándor♣