RIZOTTÓ – rókagombával, húsgombóccal

BARÁTAIMNAK RIZOTTÓT IS készítettem a napokban. Rókagombával, húsgombóccal. A húsgombóc a marokkói fűszeres húsgolyók lelki társa volt. Fő fűszerei az őrölt kömény és a pirospaprika voltak. A rizottó olasz arborio rizsből készült és a hozzá használt száraz fehérbor egy  Soave volt. A rizottóhoz előző napról maradt tyúkhúslevest használtam és tozmatinggal, kakukkfűvel, serpenyőben külön készített rókagomba, és koktélparadicsom is került bele. Színes is lett, ízes is ezektől a hozzávalóktól és minden barátomnak tetszett, aki kóstolta.

Rizikével is készítettem már rizottót, és spárgával is (Risotto con gli asparagi) és mindkettő kiváló étel, amelyek mellé felsorakozott a rókagombás (koktélparadicsomos) rizottó is.

Az elmúlt években nagy előrelépés történt a piláf és a rizottó közötti különbségek tisztázásában, s ma már nagyon sokan helyesen (azaz olasz módi szerint) készítik a rizottót. A rizottó elkészítését nem részletezem. Röviden: olívaolaj, hagyma, (fokhagyma), dinsztel, rizottó rizs, pirít, kevés fehérborral felönt, kever, felönt, kever, (…), kevés húsleves levével felönt, kever, felönt, kever, (…), vaj, parmezán. (A videó szemlélteti az egyszerű lépéseket.)

A rókagombát olívaolajon pirítottam. A fűszerek durvára tört vegyes bors, rozmaring és kakukkfű voltak.

Készül a rókagomba a rókagombás rizottóhoz

Szerencsére ma már mindenfelé lehet kisméretű paradicsomfajtákat vásárolni. Többnyire jóval ízletesebbek, és ízesebbek, mint nagyobb méretű, éretlen társaik. A legutóbb lecsóba is ezeket használtam és különösen jó ízt adtak az ételnek. A rizottóhoz a félbevágott paradicsomokat a gomba pirítására használt rozmaringos, kakukkfüves olajban sütöttem.

Paradicsomok a serpenyőben

A külön elkészített rizottót összekevertem az külön-külön készített rókagombával és koktélparadicsommal, vajat adtam az ételhez és parmezánsajtot, ízlés szerint kevés frissen őrölt bors is jutott a rizsre, amivel el is készült a rókagombás, paradicsomos rizottóm.

A mindenki által jól ismert, könnyen elkészíthető húsgombócok nagyjából a marokkói tagine változatra emlékeztetnek, azzal a különbséggel, hogy nem tagine, hanem serpenyő volt az eszköz. A húsgolyók paradicsomban való megforgatása egyébként sokfelé előfordul, jól ismert.

Húsgolyók serpenyőben

A tálalásnál a rizottó és a húsgolyók egy tálra kerültek. Kevés szarvasgombás olívaolaj is keretezte az ételt.

Rizottó - rókagombával, húsgombócokkal (FOOD & WINE)

Csíki Sándor♣

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: Arab konyha, olasz konyha, Recept
Kiemelt szavak: , , , , , , , .
Közvetlen link.

RIZOTTÓ – rókagombával, húsgombóccal bejegyzéshez 4 hozzászólás

 1. Szilvásy Dénes szerint:

  Alapelvünk: A gomba maga a fűszer, ízét és illatát elnyomni aromás anyagokkal nem szabad.
  A sárga rókagomba látványa önmagáért beszél, visszafogottan elegáns gombaízét, kajszibarackra emlékeztető illatát mindenki megérdemli

 2. Csíki Sándor szerint:

  Értem én, hogyne érteném… de a rozmaring és kakukkfű mégis csak jól állt az ételnek. 🙂

 3. Szilvásy Dénes szerint:

  No, a rizottó rendben is van, mert feltételezem, hogy elég fukarul bántál az említett fűszerekkel, amik szépen kiemelhetik a gomba ízeit – a gomba nélkülinek sem használ, ha “kikiabál” belőle valamely íz. A húsgombóccal való párosításra gondoltam, amiben vannak harsány ízesítők (kömény, paprikaőrlemény) – ezek nagyon elfedhetik az egyéb ízeket.
  Az előző hozzászólásom végére is képzelj egy ilyet 🙂 – ott lemaradt.

 4. Margitta szerint:

  Éhes lettem… 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.