RIZIKE RIZOTTÓ – Risotto ai Funghi “Rizike”

A RIZIKE EGY REMEK ERDEI gomba, több ehető fajjal és Zoltán éppen ilyet hozott. Friss szedés, és megnyugtatott, hogy ezt a gombát nem igazán lehet más, mérgező gombákkal összekeverni, amit készséggel elhittem, s a továbbiakban, bár az egyetemi tantárgyaim között akadt növényrendszertan is, így meglehetősen sok gombát kellet megtanulnom és felismernem, nem álltam neki kutakodni sem az emlékeimben, sem az interneten, hogy így van-e. (A szőrgombával ugyan valamennyire összetéveszthetők, ám az a csípős íze miatt egyébként sem ízletes.)

Ízletes rizike (Lactarius deliciosus)

Az ízletes rizike a legízletesebb rizike fajta, amit szinte felesleges is említeni, mert a neve is erre utal, bár (például Erdélyben) nevezik Fenyőalja gombának is. (Az olasz Liguriában ugyancsak a fenyő alapján nevezték el, s lett ‘Funzu di pin’.)

A Lactarius (tejelő) név onnan származik, hogy a gomba narancssárga színű tejnedvet ereszt, amint az a gombát bemutató videón is látható. A sérülés aztán (kékes)zöld színűre vált, ahogy az majd a későbbi fotókon is kivehető.

Az Ízletes rizike (Lactarius deliciosus) mellett némi Lucfenyvesi rizike (Lactarius deterrimus) is előfordult az ajándékba kapott csomagban.

Rizike rizottó (Risotto ai Funghi “Rizike”) -recept

Ha már rizottó, akkor adtam neki olasz nevet is, ám igazából ez egy a pillanat szülte recept, amit azonban bátran ajánlok mindenkinek, akár más gombákkal is. A rizottó készítésének klasszikus útját pontosan ismerem és gyakorlom. Az itt, képekben is elmesélt recept inkább annak az eredménye. hogy a főzés kezdetekor még ingadoztam és nem tudtam eldönteni, hogy gombás rizottót fogok-e készíteni, vagy nem, majd úgy döntöttem, hogy nem, ám menet közben mégis meggondoltam magam.

Az ételhez mindenekelőtt kell a gomba, a rizike, amit alaposan megtisztítunk a földtől, lombtól, fenyőtűktől. A gombák száraz és nedves tisztításáról ugyan lehet hosszasan elmélkedni, azonban itt a folyóvizes mosásnál célravezetőbbet nem találtam.

Két közepes fej vöröshagymát megtisztítottam felkarikáztam és a szétszedett karikákat serpenyőben libazsíron dinszteltem 5 percig, majd hozzáadtam az előzőleg felvágott rizikét és pároltam. Mielőtt zsírjára sült volna sóztam, őrölt feketeborssal fűszereztem, s egy szál friss rozmaringot is adtam hozzá.

A zsírjára sült gombához  egy csésze rizottó rizst (riso arborio) kevertem, s hozzáadtam 4-5 dkg vajat is, majd állandó keveréssel megpirítottam a rizst, ahogy azt egy rizottó (és sok más) esetében illik.

A fehérbor ezúttal elmaradt, azonban remek tyúkhúslevesem volt, amivel folyamatosan adagolva elkészíthettem a rizottót. (Egy kis friss zöldpaprikával még tovább ízesítettem az ételt, cseppnyi csípősséget adva neki.) A végeredmény nagyon kellemes lett, ami meggyőzött a rizike jóságáról.

 • Figyelmeztetés: A rizike igen kiváló gomba, azonban a vizeletet narancssárgára, vörösre festheti. Ez veszélytelen, azonban ha nem vagyunk rá felkészülve, könnyen megijedhetünk, akárcsak a cékla fogyasztásakor.

Csíki Sándor♣

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: magyar konyha, olasz konyha, Recept
Kiemelt szavak: , , , , , , , .
Közvetlen link.

RIZIKE RIZOTTÓ – Risotto ai Funghi “Rizike” bejegyzéshez 8 hozzászólás

 1. gombász szerint:

  Mi gyakran készítünk rizikét és nagyon szeretjük. Idén sok van belőle.

 2. GasztroRéka szerint:

  Kedves Sándor,
  remélem Ön sem zárkózik el egy kis játék elől.
  Kérem nézzen be hozzám, várja egy kis meglepetés!
  http://gasztroreka.freeblog.hu/archives/2010/10/07/Kreativ_Blogger_Dij/

 3. Hapci szerint:

  Nagyon luxi rizottó ez… Több a gomba benne, mint a rizs… Ilyet csak otthon eszünk…

 4. Müller Tibor szerint:

  Felséges ELEDEL !!!!

 5. Csíki Sándor szerint:

  Hapci: Igazad van, otthonra készült, bár szezonban, napi menüben rakva, akár még éttermi ételben is lehetne ennyi gomba. Nem kell ebből az ételből extra méretű adagot adni. Ausztriában – tudod Te is – például a rókagombából, szezonban igazán méretes adagokat adnak, ahogy más gombákból is.

  (Egyébként lehetne még ezt az ételt is ezernyi módon finomítani, fejlesztgetni, amelyek közül egy a gomba vágási, aprítási stílusa (mekkora, milyen), aztán a hőközlés módja, a hőmérsékletek, a különböző csalafintán felhasznált levek, a fűszerek, a hozzávalók adagolásának sorrendje, a hozzávalók aránya, stb.)

 6. Hapci szerint:

  Csíki Sándor: még majdnem szezon van. Kedden megettem ebédre vagy 25 deka rókagombát pörkölt formájában, Édesanyámnál. 🙂

 7. Bogsán Gyula szerint:

  A rizike ecetes gombasalátának elkészítve is nagyon finom. Ha nagyobb mennyiséget szedtünk, akkor érdemes télire elkészíteni.

 8. Tóth Róbert szerint:

  Holnap gombapöri lesz rizikéből és szürke pereszkéből. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.