JÓ DOLOG barátokkal, ismerősökkel együtt lenni, ám még jobb dolog barátokkal, ismerősökkel fehér asztalnál együtt ünnepelni. A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) 2011 november ötödikén emlékezetes Gálaesttel ünnepelte megalakulásának 20. évfordulóját. A tatai Hotel Gottwald Wellnes és Spa helyiségeiben rendezett elegáns, ám egyben fesztelen, baráti hangulatú rendezvényen az Ipartestület tagjai, és meghívottjai vettek részt, mintegy százötvenen. Jól ismert, megbecsült és elismert vendéglősök érkeztek az ország

minden részéről, hogy a reggelig tartó jeles eseményen részt vehessenek. A Gálaest vacsoráját az Ipartestület tagjainak éttermeiben dolgozó országosan ismert séfek,

  • Nyíri Sándor (Arany Kaviár Étterem),
  • Papp Lajos (La Fiesta Party Service),
  • Gottwald Szilárd (Hotel Gottwald),
  • Jahni László (Kistücsök Étterem),
  • Kovács Lázár (Lázár Chef),
  • Bicsár Attila (Alabárdos),
  • Vidák Zoltán (Rókusfalvy Fogadó),
  • Jászai Tibor (Prímás Pince)
  • Katona György (Biarritz Étterem) főzték.
  • A desszertet és a születésnapi tortát Petrezselyem Antalné és Adrienn készítették (Petre Cukrászda).

A vacsora fogásai az est jobbára szakmai közönségből álló vendégeit is elégedettséggel töltötték el. A Gálaesten felszolgált pezsgőt és borokat a Garamvári Szőlőbirtok, a Malatinszky Kúria, Kiss István Családi Pincészete, a Font Pincészet és a helyszínről, a Neszmélyi borvidékről, a Szöllősi Pincészet és a Kősziklás Borászat biztosította. A Gálaest vendégei a Harmatrázó Pálinkaház pálinkáit fogyaszthatták.

A Gálaest előtt még ülésezett a Magyar Vendéglátók Ipartestületének Elnöksége

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) értékeit megtartva, megújultan folytatja munkáját, továbbra is fontos értéknek tekintve és megőrizve azt a segítő baráti hangulatot és szellemet, amelyet ezen az estén is alkalma volt valamennyi jelenlévőnek megtapasztalni és átélni – írom mindezt az MVI Média Bizottságának elnökeként is. A Gálaest hangulatáról és az ételekről szóljon a következő képes összeállítás.

A konyhában és környékén

Jahni László (Kistücsök), Gottwald Sándor (házigazda), Kovács Lázár (Lázár Chef) és Bicsár Attila (Alabárdos)

Kovács Lázár (Lázás Chef) a gőzben

Nyíri "Szása" Sándor (Aranykaviár) Jahni Lászlónak (Kistücsök) segít a nyúl tálalásában

A konyhában

Katona György (Biarritz) pedig csak gyúrt, gyúrt szerényen

A vacsora képei

Az üdvözlő italok: az magyar uniós elnökség (eu2011) díszvacsoráiról is jól ismert Chateau Vincent Chardonnay brut (Garamvári Szőlőbirtok) és Szöllősi Irsai Olivér 2011.

A Gálaest terített asztala (Gottwald Wellness és Spa, Tata)

Amuse bouché falatok:

  • Mini rakott hering saláta és Kocsonyázott lazac (Nyíri Sándor, „Szása”, Aranykaviár, Budapest)
  • Kacsamell falatok fahéjas szilva zselével és Sertés szűz falat vilmoskörte habbal (Papp Lajos,”Atya séf”, La Fiesta Party Service, Budapest)

Mini rakott heringsaláta, Kocsonyázott lazac, Sertés szűz falat vilmoskörte habbal

Hideg előétel és bor

Körtés házi nyúl rolád zöld salátával

Leves és bor

  • Tárkonyos leves fácánból vadkacsából – fenyőmagos vadkacsa máj zselével (Kovács Lázár, Lázár séf, Budapest) – Kősziklás Pinot Noir  rosé 2011

Színes zöldségpürék, amelyhez forrón tálalták a levest és hozzáadtuk a zselét

Meleg fogás közi halétel

Tiszai harcsafilé és fasírt kelkáposztával, hagymás burgonyával

Főfogás – derékétel

  • Borjúgerinc pájsli mártással, libamáj saláta, ribizlis céklahab, rakott zöldség (Vidák Zoltán, Rókusfalvy Fogadó, Etyek – Jászai Tibor, Prímás Pince, Esztergom – Katona György, Biarritz Étterem és Kávézó, Budapest) – Malatinszky Kúria Organikus Szőlőbirtok, Villányi Tenkes Cuvée 2007

Kissé szürreálisra sikerült kép a főétel klasszikus, "haute cuisine" tálalásáról

Borjúgerinc pájsli mártással, libamáj saláta, ribizlis céklahab, rakott zöldség

Desszert – nyalánkság

  • Mandulás csokoládé tokaji redukcióval, posírozott birsalmával és nugáttal töltött rétes, gránátalma espuma (Petrezselyem Antalné és Adrienn, Petre Cukrászda, Tata)

(Erről sajnos nem sikerült a fotó, ám a facebook oldalon látható róla kép.)

A vacsora készítői. Előtérben a mikrofonnal, Kovács László a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke

  • Az éjjeli büfé Korhely leves füstölt mangalica csülökkel, Juhbeles virsli mustárral és tormával, amihez ízelítő társult, az Ister Granum (magyarul: Duna és Garam) régió sajtjaiból, Rétki Gábortól.

A Gálaest jó hangulatban, egészen reggelig tartott és igazán nagyszerűen sikerült, ami persze ebben a körben egy cseppet sem számít szokatlannak, vagy meglepőnek.

Csíki Sándor♣