BOROK A KONYHÁBAN – Herczeg Ágnes könyve

MEGJELENT Herczeg Ágnes “Borok a konyhában“című könyve. Pont. Egy hír a sok közül, hiszen annyi mindenki ír ma már könyvet – írástudók, s írástudatlanok – hogy eggyel több, vagy kevesebb könyv ugyan kit érdekel? Az “eggyel több” bizonyára senkit, ami bölcs dolog, ám itt most valami olyasmi történt, ami mégsem átlagos. Mindeddig – tudva, hogy a könyv készül – nem is töprengtem el ezen, mert természetesnek vettem, hogy Ágnes véghezviszi, amit eltervezett, jó emberekkel veszi magát körül, s igényes, szép munkát ad ki a kezei közül. Más eszembe sem jutott, s az Alexandra kiadó is így láthatta, mert bizalmat szavazott neki.

Herczeg Ágnes: Borok a konyhában

Könyvet írni egyszerre semmiség, s óriási teljesítmény. Semmiség, mondom lebiggyesztett ajakkal, látva az értéktelen könyvek hömpölygő áradatát, az igénytelen szakácskönyvek tucatjait, a “már mindenkinek van szakácskönyve, miért pont nekem nincs” divat mentén szerveződött hakni könyvek tömegét. Igénytelen fotókkal, tipográfiával, szerkesztéssel, s nem utolsó sorban borzasztó, s az eredetiség legcsekélyebb nyomait is nélkülöző tartalommal. “Ércnél maradandóbb” emlékművek ezek is, csak éppen a magamutogatáson túl semmi hasznuk. A könyv a “jelenben jelenlevés” divatos eszközévé vált. Ez rendben is van így, amíg akadnak olyan kimagaslóan tisztességes szándékú, valódi tartalommal teli, igényes könyvek is, mint a Borok a konyhában.

Mi kellett a Borok a konyhában megírásához?

A téma szeretete, elszánás, munkabírás, szervező-, s rendszerezőképesség, széleskörű ismeretek, jó kapcsolatteremtő képesség, kedvesség, stresszállóság, sok-sok pohár, bor, alapanyag, étel, lelkes és önzetlen segítők, bizalommal viseltető kiadó, s még számtalan minden, de leginkább bor és étel, s persze a szerző, Herczeg Ágnes.

800 palack jó ár/érték arányú, kedvező árfekvésű bor, 300 lefőzött, otthon is elkészíthető étel – a könyvben mindennek a már leszűrődött tapasztalatai jelennek meg. Óriási feladat, óriási munka – jól elvégezve. Ezek után talán már nem is meglepő, ha azt gondolom, hogy ez a könyv mérföldkő a hazai irodalomban. Részterületeken még lehetnek a következő években is értékes munkák, ám arra már nem számítok, hogy a következő legalább tíz esztendőben (rajta kívül) bárki is megpróbálkozzon egy hasonló méretű és logisztikai igényű munkával. Az Alexandra így ismerteti a könyvet:

“Egy izgalmas kísérlet igazán színvonalas beteljesülését tarthatja kezében a kedves olvasó. Egy hiánypótló mű, amely úgy tesz tanúbizonyságot elhivatottságról és szakértelemről, hogy közben mindenki számára közérthető stílusban és igényes tálalással segít eligazodni a sokszor még a szakembereknek is komoly fejfájást okozó kérdésekben. Ráadásul kitűnő befektetés, mert akár már egy vacsora alatt is megtérülhet az ára, ha tudjuk, hogy az ételünkhöz milyen bort érdemes választanunk.”

A kiadványt Réczey Zoltán tervezte. Az ételfotókat Nagy Balázs, a fekete-fehér felvételeket Szmodits Balázs készítette. Szmodits Balázs fekete-fehér képeit már csak azért is kiemelem, mert amikor engem fotózott, addig tette, amíg tényleg jó képet nem sikerült készítenie. A többieket ugyanezzel a gonddal és empátiával fotózta.

Talán kiderült: nekem tetszik ez a könyv, s büszke vagyok rá, hogy ha igen csekély mértékben is, de valamit talán én is hozzátettem. Örülök, hogy a polcomon van, mert jó lehetőséget kínál arra, hogy személyes véleményemet, elképzelésemet mások véleményével összevessem, vagy ha lusta volnék kitalálni a megfelelő bort, akkor a könyv ebben is a segítségemre legyen. Szép munka!

Csíki Sándor♣

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: Hírek, Vélemény
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

BOROK A KONYHÁBAN – Herczeg Ágnes könyve bejegyzéshez 7 hozzászólás

 1. GasztroRéka szerint:

  Szerettem volna elmenni a bemutatóra, de sajnos egy másik program közbeszólt.
  Nagyon kíváncsi vagyok erre a könyvre!
  Érdekes volt, hogy Ön és Ági is egy napon szerepeltek a tv-ben, csak különböző csatornákon.

 2. Csíki Sándor szerint:

  Kedves Réka!
  Sajnálom, hogy nem találkoztunk.

 3. Eszter szerint:

  Érdekles könyv lehet. Megnézem én is, s talán meg is lepem vele magam.

 4. Bogsán Gyula szerint:

  Szép ajándék Karácsonyra !

 5. Polimer szerint:

  Pezsgő kóstolós vacsorához kell menü sort írnom és lefőznöm. Hogy csináljam? Ugyanúgy mintha borhoz párosítanám? A szénsav befolyásolja a párosításokat? Sok kérdésem lenne! 🙂 Ez az utolsó főzésem a nagycenki kastély szállóban, szeretném ha jól sikerülne!!

 6. Csíki Sándor szerint:

  Polimer: A szénsav befolyásolja a párosításokat. Ez részben még könnyít is. Küldjed el e-mailben, hogy mit tervezel, s megnézem.

 7. Nándor szerint:

  Hatalmas lelkesedéssel vártam a könyvet (ajándékba kértem), mert nekem is sok fejtörést okoz egy ételsorhoz a tökéletes borok kiválasztása, vagy fordítva. Sajnos csalódnom kellett, mert egy független borszerető és értő ember összeállítását vártam helyette a használhatóságot elvitték a befolyások és a rejtett reklám. Így egy szép menedzseri munka valóban, de ennyi energiával egy ínyencek számára nélkülözhetetlen könyvet is létre hozhattak volna. Sok etalon bor maradt ki helyette pedig sok “miértpontez” került be, és például az, hogy xy bor csülökhöz az tényleg sokféle csülök lehet. Találgassam vissza a borokból?
  Sok bort hiányoltam, mert itt tényleg etalonok kellenének, amiknek már a szánkban van az íze, vagy a fórumokon gyakran szereplő “besztbájok”…, és ha már ekkora munkát beleöltek, akár megjelölhették volna a legjobban passzoló bort, mert így nagyrészt be is tippelhették volna a kombinációk nagy részét a tapasztalt kóstolók.
  -sajnálom-

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.