A FRISS SZARDÍNIA egy kánikulai nyári nap ebédjére, egyike a legjobb választásnak. A citrom pedig igazán üdítő tud lenni, s némi olasz kenyérrel, olívaolajjal, salátával, egy korsó jéghideg sörrel már teljes is az ebéd. Nem is gondoltam volna, de a Sorrento mellett termett friss citrom legalább

annyira emlékezetes volt, mint a napi ajánlatként szereplő szardínia, amelyen valóban érződött, hogy nem sokkal korábban még a közeli tengerben úszkálhatott.

Sorrento

Sorrento Nápolytól nem messze, délre fekszik. Nápollyal szemben tiszta, rendezett, amolyan üdülőhelyi hangulatot árasztó városka, gyönyörű kilátással az öbölre, kedves sikátorokkal, milliónyi üzlettel, s nyüzsgéssel.

Itt ettem a legjobb fagylaltot, egy cheesecake gelatot, majd ebédre következett a már említett szardínia az édes-savanyú citrommal. Az ebédre rendelt szardínia egyszerű étel, éppen az évszakhoz igazodva. A hozzá adott saláta mindenféle bonyolítás nélkül csupán jégsaláta és napérlelte paradicsom keveréke. Az olíva olajat és a citromot már magam csorgattam rá. (A jégsaláta és paradicsom egyszerű kombinációja egyébként az úton végig jellemző volt, s Szicíliában is ez tűnt a leggyakoribbnak.)

Sorrentoban, s általában Nápoly környékén akad citrom bőven, s ebből többek között citromlikőr,  limoncello készül. A következő képen egy manufakturális limoncello készítő „Factory” és üzlet a barátságos tulajdonosnővel.

A nyárhoz, s a könnyű nyári ebédhez e rövid írás dukált, így hát most ennyi lett.

Csíki Sándor♣

Ha az olasz konyha érdekel, arról is írtam elég sokat, de a magyar konyháról is, s persze más dolgokról is. Nézz körül a tartalomjegyzékben is! Találsz ott még kedvedre való írást! Ha mégsem, írd meg, hogy mi érdekel. s ha engem is legalább annyira érdekel, írok róla, biztos lehetsz benne! Emellett ne feledkezz el a Nemzeti Gulyás Napról sem!