AZ ÖREG OLASZRIZLING

ÖREG, MINT AZ ÖREG béres, öreg dajka, öreg Isten – amikor a melléknév a társadalmi tekintetben nagyobb, magasabb fokon állót jelent; de akad öreg szemű szilva, öregre vágott dohány, öreg ujj és öreg mise is, amikor valami a maga nemében a nagyobbat és méretesebbet jelöli. A mi Öreg olaszrizlingünk éppen nem nagyobb fürtű és bogyójú szőlő a társainál, sőt amazoknál sokkal kisebb – itt az Öreg természetesen a nagyobb kort, a vénebb, idősebb állapotot jelenti.

Amit Arany a maga természetes egyszerűségével jelöl (Buda halála):

De az öreg ember csak tövis az ágon
Látja, hogy ő nem kell ezen a világon.

Olaszrizling, Forrás: somlopezsgo.huS bizony, ez az Öreg olaszrizling is „tövis volt az ágon”, merthogy ezt a Magyarországon jól bevált gyümölcsöt XX. századi története során addig keresztezték, adjusztálták, javították, mígnem létrehozták a nagyobb szemű, nagyobb fürtű, jóval bővebben termő változatait. Az Olaszrizling egyébként meg Magyarországon a legismertebb és legelterjedtebb szőlővé vált.

Az általam öregnek nevezett Olaszrizling nem ez – termése kicsi, különösen 15-20 év elteltével – jellegzetesen vese alakú, igen tömött, hengeres vagy vállas fürtű, a könyöknél kis mellékfürtöcskével. Bogyói kicsinyek, gömbölyűek, sárgászöldek, teljesen érett állapotban barna foltosak és levesen édesek. Kései érésű. Bora ennek, ahogy a régiek leírták, 3-4 év alatt a rezedához hasonló zamatot fejleszt és kellemesen olajsárga színű. Az újabb olaszrizling-változatok is természetesen tudják mindezt – egyedül a bor minőségében észlelhetőek aprócska különbségek.

Maga az Olaszrizling mindezzel együtt mintha mindmáig erősen alulértékelt termék volna – a szakma, a szőlőtermelők, borkereskedők, borbírák és pohárnok-sommelier-ek népes hada sokszor egyenesen le is sajnálják. Talán nem is véletlenül – ha csak a hetvenes-nyolcvanas évek klasszikus „olaszfröccsére” gondolunk, akkor csupa rossz emlékek ébrednek bennem is. Vagy a belőle készült mindent elöntő nagyüzemi, sivár tucat-termékekre. Az európai szakmáról már nem is beszélve: leginkább semlegesnek, jellegtelennek, a rizlinget lejáratónak és tömegbort adó fajtának tartották-tartják.

Az Olaszrizlingnek már a neve is problematikus: mitől ’olasz’ ez a rizling, ha, ahogy a derék tudósok kiderítették, nem is olasz, hanem francia eredetű? Rapaics Raymund véleménye szerint a rizling nevében még a régi római Raetia tartomány neve él és ezt a szőlőt is német közvetítéssel kaptuk. Francia eredetű, épp ezért ragasztották hozzá valahol Németországban az olasz jelzőt, megkülönböztetésül a Rajnai rizlingtől. „Nem meglepő ez nálunk sem, mert a magyarban is jelent franciát az olasz jelző” – írja Rapaics.

 • (A Furmint nevéről értekezve a nyelvész Gombocz adatait egészíti ki a historikus Karácsonyi János, oklevelekkel igazolva, hogy a XI.-XIII. századokban a „franczia vagy vallon románokat hívták olaszoknak s Hegyaljára is ilyenek telepedtek a tatárjárás előtt”.)

Wissembourgh, Forrás: derekfreund.comMár a középkori francia források megkülönböztetik a rizlinget (Elzász, Wissembourg, 1551.), ahogy nálunk az olasz jelzőt gyakran viselik más magyar növényországi termékek is – olaszdió, olaszbab, olasz kapor, olaszkáposzta, olaszkökény, olaszrépa, sőt olaszszőlő, mely alatt valaha a petrezselymet értették.

A németek Walsch rieslingnek, az olaszok Riesling Italico-nak nevezik és természetesen nem azonos a Rajnai rizlinggel, amely egy másik történet, másik regény.

 • (Ez a rizling is kedvező fogadtatásra talált – különösen a hűvösebb klímájú Erdélyben. Oly annyira, hogy egy híres kolozsvári borösszehasonlítási versenyben, „bor-duellumban” Paget János 1868-as Rajnai rizlingje minden szempontból megverte a híres johannisbergi Rizlinget, s egy onnan érkezett híres vincellér a vakkóstolás során a szőkefalvi bort nevezte meg rajnamellékinek. A poétikus lelkű Gamauf Vilmos erdélyi pinceegyleti titkár meg azt jegyezte fel róla, hogy „olyan, mint egy szőke, kék szemű, karcsú, 18-ik tavaszán virágzó szép leány”. A bor illatanyaga az ibolyára emlékeztet és magas extrakttartalmú.)

rajnai rizling; Forrás: schneckeninfo.deAz európai borászati gyakorlat, ha a Rizlinget említi, kivétel nélkül a Rajnai rizlinget érti alatta, sőt az elmúlt évtizedekben az újvilágban is intenzívebben kezdték termeszteni a Rajnai rizlinget. Vagyis „a” Rizlinget.

Hosszú álmából mára lassan éledezni kezd az Olaszrizling – jó fekvésben, jó kezeléssel általában szép felépítésű bort lehet belőle készíteni. Sőt, ebből a nem igazán favorizált fajtából lehetséges markáns és összetéveszthetetlen stílusú bort készíteni – ám olyan alkotók kellenek hozzá, mint Györgykovács Imre vagy Fekete Béla a Somlón, Figula Mihály Balatonfüreden, Szeremley Huba (Fölföldi Béla) Badacsonyban, Légli Ottó Szőlösgyörökön, de tudják ezt az etyekiek, szekszárdiak, egriek, a csopakiak vagy a neszmélyiek is. Egy angol szakíró, Alex Liddel egy szinte ismeretlen gazda, Végh Rezső kissomlyói boráról így emlékezett meg:

”Egy 1994-es olaszrizling a megvilágosodás erejével hatott: komplex és fejlett, de a finomsága vagy a stílusa egy picit sem gyengült… talán a legjobb bor, amit ebből a fajtából valaha is kóstoltam.”

Olaszrizlingből készült reduktív borok ugyan mennyiségileg és minőségileg túlsúlyba kerültek intenzív gyümölcsösségük és üdeségük, jó tartásuk és tisztaságuk révén az országos borpalettán – nehezebb, fahordós érlelésű társaik csak magasan kvalifikált szaktudás mellett versenyképesek. Vagyis fahordós Olaszrizlinget készíteni művészi ihlet nélkül, illő szellemi magatartás nélkül, a lélek szenzibilitása és belső intenzitása nélkül aligha lehetséges. És akadnak kései szüretelésű társaik is, amelyek a botrytis révén mélyebbek és olajosabbak és hosszabbak, bölcs derűt sugároznak.

Joaquin Sorolla y Bastida: Szuőlőt evő fiú (1890), Forrás: 1st-art-gallery.comDe nézzünk egy rizlinget közelebbről is – Öreget is, Olaszt is; Laposa József 2003-as Somlai Rizlingjét. Több okból választottam ezt: mert ismerem és nagyra becsülöm a gazdát, szakcikkeiért és több dunántúli bazalthegyhez fűződő szenvedelmes viszonyáért. Aztán láttam is a Somló dobai oldalán lévő vágóját, ahonnét bora származik. Öreg tőkékről van szó, még az ötvenes évek elején telepített aprófürtű, keveset adó fajtából. De mindez aligha volna elégséges indok – hanem a borának minősége! Nagyszerű és pompás meglepetés. Ha egészen közelről vizsgálom, akkor is azt mondom: fejedelmi bor. Érett, szalmasárga színű. Tartózkodó, nehezen megközelíthető illatú – először. Aztán megadja magát: remek borillatokat produkál. Savai és a cukor harmonikusak – félszáraz bor. Egészen hosszú szólamú, hátul kesernyés mandula ízeket produkál – kitűnő, kiegyensúlyozott. Telt és mély. Az a kivételes bor, amelyről azt szoktam mondani: ezt tudja a hegy. (Mármint a Somló, a Ság hegy és kedvencem, a Kis-Somló.) A somlai legszebb eleganciáit hozza, akár egy-egy jobb furmint, egyáltalán nem öreg, sőt kedvesen friss. Minden kortynál új tartalmakat és illatokat szabadít fel. Öröm inni: egy korty Laposa Jóska Öreg olaszrizlingjéből – egy csepp a Somló géniuszából.

Ambrus Lajos író, a blog állandó vendégszerzője

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: Ambrus Lajos írásai, bor, borász
Kiemelt szavak: , , , , , , .
Közvetlen link.

AZ ÖREG OLASZRIZLING bejegyzéshez 2 hozzászólás

 1. lorien szerint:

  Szerencsére ma már inkább bőséges a jó olaszrizling kínálat, bár még mindig van mit tenni, de az egyre inkább már csak marketing. Számos kiváló borász szortimentjében megtalálható fajta, és ma már szebbnél szebb tételek kerülnek napvilágra. Bár egy felsorolás soha sem lehet teljes, mégis sajnálom, hogy kimaradt belőle a Badacsonyi Borvidékről Szászi Endre, akit a legnagyobb olaszrizling-tudorok között emlegethetünk, de Istvándyéknak és Némethéknek is ott lenne a helyük a listában, valamint Csörnyeföldről Bussay doktorról sem szabad megfeledkezni.

 2. Sárkány Ferenc szerint:

  Az én kedvenc fehér borom szintén az olasz rizling. Kedvenc olaszrizling borvidékeim a csopaki és a siklósi. Mindkét helyen más zamatok jönnek ki, így soha nem tudom melyiket tegyem az első helyre.
  Amikor Csopakon vagyok úgy gondolom az a legjobb, amikor Siklóson akkor meg az.
  Hát legyen okos az ember, ha annyi barátja van akikkel meg tudja kostolni ezeket a finomságokat.
  Azért Csopakon figyeljetek oda a Petrányi olaszrizlingjére. Hát nem semmi zamatok jönnek ki belőle.
  Na megyek is és felbontok egyet.
  Bátorító üdvözlet minden olaszrizlinget szerető tisztes polgárnak Sárkány Ferenctől.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.