SAJTBURGER LEVES – sajtburger leves, Coca-Cola tortával

Sajtburger leves (Fotó: tasteofhome.com)SAJTBURGER – Sajtburger leves? Hát, az meg miféle? Pedig létezik, s nem is annyira bizarr,mint gondolnánk. Az étel vázlata egyszerű. Alapnak kell egy tartalmas, zöldséges, burgonyás, zöldfűszeres húsleves, amit némi rántással, vagy a zöldségek staubolásával (lisztszórással) sűrítünk, majd belekerül a sajt (esetleg besamel mártás alapú sajtszósz), tej (tejszín), tejföl is. Tálalásnál a leves számos tartalmas elemmel gazdagítható, amilyen a bacon, crouton, pirított hamburger buci kocka, nyers

uborka, reszelt sárgarépa, friss, aprított paradicsom, sajtos rúd és fantáziánktól függően sok más is. A levesben lehet burgonya, de el is maradhat, s persze más zöldségek, például borsó is belekerülhet.

Fűszeres sajtburger leves (recept, 8 személyre)

  • 250 g darált marhahús
  • ¾ csésze (190ml) finomra vágott hagyma
  • ¾ csésze (190ml) finomra reszelt sárgarépa
  • ¾ csésze (190ml) kockáta vágott zeller
  • 1 teáskanál szárított bazsalikom
  • 1 teáskanál szárított petrezselyemlevél
  • 4 evőkanál sózatlan vaj
  • 3 csésze (750ml) csirkehúsleves 
  • 400 g tisztított, kockára vágott burgonya
  • ¼ csésze (60ml) finomliszt
  • 2 csésze (230g) kockára vágott (ömlesztett) sajt 
  • 1 csésze (240 ml) tej, ízlés szerint
  • ¾ teáskanál só
  • ½ teáskanál őrölt feketebors
  • ¼ csésze tejföl

Elkészítése: Edényben barnítsuk meg a darált húst, majd tegyük félre. Ugyanabba az edénybe tegyünk 1 evőkanálnyi vajat és pároljuk benne a hagymát, sárgarépát, zellert (mirepoix) , bazsalikomot, petrezselyemzöldet, amíg meg nem puhulnak (10 perc). Adjuk hozzá a csirkehúslevest, a burgonyát és a félretett marhahúst, majd tegyük fel főni. Ha eléri a forráspont közeli hőmérsékletet (~100°C) , vegyük vissza a lángot, fedjük le az edény és addig főzzük a levest, amíg a burgonya meg nem puhul. Közben, a maradék 2 evőkanálnyi vajat tegyük kis edénybe, olvasszuk fel, adjuk hozzá a lisztet és állandó kevergetéssel pirítsuk, készítsünk világos rántást, amíg buborékok nem jelennek meg benne. Adjuk a leveshez és tegyük fel főni. Kevergetve főzzük 2 percig. A lángot a legkisebbre vesszük, majd a leveshez keverjük a sajtot, tejet, sót és borsot és kevergetve addig főzzük, amíg a sajt fel nem olvad,majd levesszük a tűzhelyről és hozzákeverjük a tejfölt.

  • Desszert: a sajtburger leves után egy Coca-Cola torta a legstílusosabb választás.
Sajtburger leves

A sajtburger levest metélőhagymával,  reszelt sajttal, pirított baconnal, croutonnal, etc. is díszíthetjük

Csíki Sándor♣

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: Amerikai konyha, nemzetközi konyha, Recept
Kiemelt szavak: , , , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.