AVOKÁDÓ – Hogyan neveljünk avokádót magról?

AVOKÁDÓ (AVOCADO) – megszerettük, használjuk külsőleg, s belsőleg. A quacamole az ősmagyar étellé válás küszöbére került, olyannyira elterjedtté vált. Az avokádó (Persea americana) Mexikóban és Közép-Amerikában őshonos, de ma már sokfelé termesztik, szerte a világon. A babérfélék közé tartozik, akárcsak a fahéj, vagy a

krumplifőzelék fűszerezéséhez is használt babérlevél. Alligátor körtének is nevezik. Az avokádó fa 20 méter magasra is megnő, a trópusi és mediterrán klímát kedveli, és leszámítva néhány acélosabb hidegtűrő, nemesített fajtát, a fagy nem a kedvence és a huzatot sem szereti, ahogy én sem. Avokádót mi is nevelhetünk, ha már a gucamole, vagy az arcpakolás miatt amúgy is ott a mag. Egyszerű, az eredmény pedig egzotikus és elégedettséggel tölthet el.

Életem során többször is megpróbálkoztam az avokádó mag gyökereztetésével, már csak játékból is. Egyszer sem sikerült, többnyire megpenészedett, vagy csak egyszerűen befulladt. Csupán egy kis lépés választott el attól, hogy korábban jól csináljam, de ez a kis lépés mégis nagy volt.

 • Neked is lehet avokádó fád! Megmutatjuk, hogyan. Nézd meg a videót és mindent megtudhatsz arról, hogy hogyan csíráztass és nevelj avokádót magadnak.

 • ANANÁSZ – Ha érdekel, hogy ananászt legegyszerűbben hogyan nevelhetsz otthon, itt olvashatsz róla.
 • MANGÓ – Ha érdekel, hogy hogyan neveljünk mangót otthon, olvasd el ezt is.

 Csíki Sándor♣

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: nemzetközi konyha, Népszerű tudomány
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

AVOKÁDÓ – Hogyan neveljünk avokádót magról? bejegyzéshez 56 hozzászólás

 1. maria szerint:

  Erdeklodni szeretnek a fakat nem -e kell beoltatni ? Nekem is volt es a parom kidobta azt mondta ugyse fog teremni csak ha beoltodik es nagyon magasra no. Egyebkent kb 70cm volt.

 2. butcher szerint:

  Nekem sikerült! Négy hónapig volt a földben az erkélyen 😀 https://www.instagram.com/p/BGw1bIvtvbP/?taken-by=butcher51

 3. Julcsi szerint:

  Tudna nekem valaki segíteni??
  Két avokádo magot csíráztattam ki, és ültettem el. Mindkettő csak felfelé nőtt ezért vhol olvastam, hogy vissza kell metszeni, hogy hozzon oldalágat. Az egyiknél visszametszettem a főágat, de csak egy oldal hajtást hozott és most az nő felfele. Vágjam vissza azt is?
  A masikat avokádot is (már 40cm) visszametszem, vagy hagyjam magasra nőni és majd hoz magátok oldalágat?
  köszönöm a segítséget

 4. Mária Hszabó szerint:

  1éves avokádo fácskát lehet e kint hagyni télre?

 5. Csíki Sándor szerint:

  Inkább ne tegye!

 6. Jovanovits Erzsébet szerint:

  NNekem is van avókádom még níncs 1 éves szép nagy panel lakásban van és itt nagy a fűtés azablaktól távolabb van mert gyakranszellőztetek annyira meleg van én nembírom. Csak egy levele barnult be az lesett a többi felfelé áll picit világos zöld enyhe sárgás szinnel. Gondolom túl öntöztem meg jön rá ahideg. Februárban lett kihajtatva,akkor celofánnal burkoltam be,mint fólia zsákba, most olyan nagy ezt nem tudom kivitelezni, csak celofán függönyt tennék elé. Hogy kellene szobába teleltetni?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.