AVOKÁDÓ (AVOCADO) – megszerettük, használjuk külsőleg, s belsőleg. A quacamole az ősmagyar étellé válás küszöbére került, olyannyira elterjedtté vált. Az avokádó (Persea americana) Mexikóban és Közép-Amerikában őshonos, de ma már sokfelé termesztik, szerte a világon. A babérfélék közé tartozik, akárcsak a fahéj, vagy a

krumplifőzelék fűszerezéséhez is használt babérlevél. Alligátor körtének is nevezik. Az avokádó fa 20 méter magasra is megnő, a trópusi és mediterrán klímát kedveli, és leszámítva néhány acélosabb hidegtűrő, nemesített fajtát, a fagy nem a kedvence és a huzatot sem szereti, ahogy én sem. Avokádót mi is nevelhetünk, ha már a gucamole, vagy az arcpakolás miatt amúgy is ott a mag. Egyszerű, az eredmény pedig egzotikus és elégedettséggel tölthet el.

Életem során többször is megpróbálkoztam az avokádó mag gyökereztetésével, már csak játékból is. Egyszer sem sikerült, többnyire megpenészedett, vagy csak egyszerűen befulladt. Csupán egy kis lépés választott el attól, hogy korábban jól csináljam, de ez a kis lépés mégis nagy volt.

  • Neked is lehet avokádó fád! Megmutatjuk, hogyan. Nézd meg a videót és mindent megtudhatsz arról, hogy hogyan csíráztass és nevelj avokádót magadnak.

  • ANANÁSZ – Ha érdekel, hogy ananászt legegyszerűbben hogyan nevelhetsz otthon, itt olvashatsz róla.
  • MANGÓ – Ha érdekel, hogy hogyan neveljünk mangót otthon, olvasd el ezt is.

 Csíki Sándor♣