A KERTÉSZ Családi Pincészet Etyeken van. A Pincészet nevével és borával találkoztam már korábban is, de sok figyelmet nem szenteltem neki. Aztán, úgy hozták a véletlenek, hogy az utóbbi időben többször is összefutottam Kertész Zoltánnal, s persze a boraival. A találkozások az Ihatóbb Magyarországért szervezésében, a Paul’s Bistroban kezdődtek.

A kóstolót aztán újabb találkozások követték a Gourmet Fesztiválon, legutóbb pedig az Agárdi Cigánymeggy Fesztiválon, majd még aznap az etyeki pincében. Most az elsőről, a másjus 17-ei kóstolóról (hogy szalad az idő!) lesz szó.

A birtokról

Nyár van ezért némi lazítást megengedve magamnak, álljon itt a Kertész Családi Pincészet honlapjának szövege:

„A Kertész Családi Pincészet egy igazi „szerelemgyerek”. Szülei egy sikeres székesfehérvári üzletember és felesége, Kertész Zoltán és Ágnes. A házaspár mintegy tíz éve visszajáró vendég Etyekre, megismerték, megszerették a vidéket és lakóit, vincelléreit és boraikat. Egyre többször kapták azon magukat, hogy a stressz elől menekülve bizony a hétvégéket rendre Etyeken, ebben a csodálatos sváb faluban töltik.”

Kertész Zoltán a Kertész Családi Pincészet pincéjében (Etyek)

„Ismeretségeket, barátságokat kötöttek a helyiekkel, többek között a Hernyák családdal. A nagy gourmet hírében álló házigazda egyre inkább egy saját etyeki kisbirtok megteremtésén álmodozott. Az álmokat tett követte, 2007-ben megvásárolt a Kecskegödörben egy 1862-ben épített pincét. A pince felújítása, bővítése 2008-ra fejeződött be, egyszerre hagyományosan etyeki és modern, mediterrán stílusban. A pince technológiai felszerelése is modern, a legújabb hűthető-fűthető acéltartályoktól kezdve a legjobb magyar tölgyfahordókon át az amerikai tölgyből készült spanyol barriquehordókig minden megtalálható a gyönyörűen felújított pince mélyén. A gazda nem titkolt célja, hogy olasz mintára elkészítse saját etyeki gyöngyöző- és habzóborait, frizzante-it.”

Carla a frizzante

A frizzante időközben elkészült, s a Pinot noirból készült, kedvező ár/érték arányú frizzante Carla néven hamar sikeres is lett az éttermek világában. A Carla-t is kóstoltuk a Paul’s Bistroban, ahol (lelkemre kötötték, hogy ne felejtsem el megemlíteni, de miért is felejteném el) az Ihatóbb Magyarországért szervezésében tartottunk sikeres kóstolót. A következő képek a Váci utcai bisztróban, az etyeki Kertész Családi Pincészet kóstolóján készültek.

Kertész Zoltán etyeki borainak kóstolója a Paul's Bistroban

Kertész Családi Pincészet borainak kóstolója (Paul's Bistro)

A Paul's Bistroban éppen egy szendvicset fotózunk

  • A kóstoló főszereplői a Carla Frizzante 2011, a Sauvignon Blanc 2010, a Zöld veltelini 2010, a Pinot Noir fehér 2010, a Királyleányka 2010, a Chardonnay 2009, a Chardonnay 2008, a Szürkebarát 2008, a Királyleányka 2008 és a Zenit 2008 voltak. (A borokról leírást itt is találhatsz.)

Csíki Sándor♣