A VILÁG LEGERŐSEBB PAPRIKÁJA (2014) – Carolina Reaper

photo_001VILÁG LEGERŐSEBB paprikája újabban egy amerikai paprika. A Guinness World Records 2011. február 25-én még a Naga Viper paprikát  kiáltotta ki a világ legerősebb paprikájának, amivel a Naga Viper megelőzte az ugyancsak Angliában nemesített Infinity chilit és a korábbi győztest, az indiai Bhut Jolokia, más néven Naga Jolokia chilit. A Naga Viper sikere rövid életűnek bizonyult, mert színre lépett

egy ausztrál győztes, mely még a Naga Vipernél is erősebb volt. Ez a “Trinidad Scorpion Butch T” chilli. S, hogy mégis mennyire is erős a “Trinidad Scorpion”? Nagyon! A cseresznyepaprikánál hozzávetőleg 700-800-szor erősebb, amit azért meglehetősen nehéz elképzelni, de azt is érdemes tudni, hogy másképpen erős, mint a hazai csípős paprikák.

A Naga Viper

A Naga Viper chilit a Warwick University-n tesztelték és 1.382.118 Scoville féle Csípősségi Egységet (SHU = Scoville Hot Unit) mértek. Ezt a brutálisan, elképzelhetetlenül csípős paprikát Gerald Fowler “alkotta” Angliában, és a csípőssége idén csupán egy rövid ideig tartó elsőségre volt elég, mert a Brit Nemzetközösségen belülről megérkezett az új győztes, az ausztrál borzasztó.

Az alig egy hónapig világbajnok angol Naga Viper chilli

A világbajnok egy ideig a Trinidad Scorpion Butch T volt

A Naga Viper alig egy hónapos elsősége után, 2011-ben az új világbajnok, a “Trinidad Scorpion Butch T” chilli lett. Csípőssége a Scoville féle csípősségi skálán 1.463.700 SHU erősségű. (A legerősebb hazai paprikák alig néhány ezer egységnyiek.)

Az ausztrál Trinidad Scorpion Butch T chili volt egy ideig a világ legerősebbje

A paprikák csípőssége SHU egységekben

SHU Példa
15,000,00016,000,000 Tiszta kapszaicin
8,600,000–9,100,000 homocapsaicin, homodihydrocapsaicin stb.
5,000,000–5,300,000 Paprika spray
855,000–2,200,000 Naga Viper, Infinity Chilli, Naga Jolokia, Trinidad Scorpion Butch T chilli, Carolina Reaper
350,000–580,000 Red Savina habanero
100,000–350,000 Habanero chili, Scotch bonnet paprika, Datil, Rocoto, Madame Jeanette, Jamaikai erős paprika
50,000–100,000 Byadgi chilli, Bird’s eye chili, Malagueta paprika, Chiltepin paprika, Piri piri afrikai bird’s eye), Pequin paprika
30,000–50,000 Guntur chili, Cayenne bors, Ají pepper, Tabasco paprika, Cumari paprika (Capsicum Chinese)
10,000-23,000 Serrano paprika, Peter paprika, Aleppo paprika, Cheong-Yang paprika
2,500–8,000 Jalapeño, Guajillo paprika, az Anaheim paprika új-mexikói változata, Cseresznyepaprika, Tabasco szósz
500–2,500 Anaheim paprika, Poblano paprika, Rocotillo paprika, Peppadew, Padron paprika
100–500 Pimento, Peperoncini, Banán paprika
0 Cubanelle, Aji dulce, TV paprika

Aztán a Carolina Reaper…

A Trinidad Scorpion Butch T után a Carolina Reaper lett a nyxerő. A Carolina Reaper egy Capsicum chinense hibrid, hivatalos neve HP22B és Ed Currie nemesítette ki Dél-Karolinában (USA). Átlagos csípőssége 1,569,300 SHU, de egyes egyedei a 2,200,000 feletti SHU értékkel is bírnak.

Smokin’ Ed’s Carolina Reaper – egy ideig világbajnok

Carolina Reaper

Az új világbajnok – HP56 Death Strain

HP56 Death Strain ugyancsak Ed Currie műve, akárcsak a Carolina Reaper. Amit tud: 2,5-3 millió SHU.

HP56 Death Strain

HP56 Death Strain

Csíki Sándor♣

qr-kod

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: Hírek, magyar konyha, nemzetközi konyha
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , .
Közvetlen link.

A VILÁG LEGERŐSEBB PAPRIKÁJA (2014) – Carolina Reaper bejegyzéshez 47 hozzászólás

 1. kukta szerint:

  Nagyon király paprikák! Hol lehet ilyet venni?

 2. Eszter szerint:

  Ehhez képest az erős magyar konyha mítosz csupán. 🙂

 3. Ádám Gábor szerint:

  Mi szükség van ezekre valójában? Ezek nem erősek, hanem toxikusak/mérgezőek. Gyakorlati felhasználási lehetőségük – gondolom – nulla. A padlizsándzsem azonban jól hangzik.

 4. Csíki Sándor szerint:

  Ezekből a paprikákból szószokat készítenek és nyersen is kereskedelmi forgalomban vannak. Nem tömegtermékek, de el tudják adni őket.

 5. Bronco szerint:

  Hmm. A táblázat kicsit falsnak tűnik. A Tabasco-szószt pohárból tudnám inni, és a Cayenne bors is vicc, de néhány itthoni paprika simán kifog rajtam. Azt hiszem Matula bácsi, (és fater) a Butch T-t is lazán ropogtatná a pacalhoz, vagy a krumplis tészta mellé.

 6. Bogsán Gyula szerint:

  Maradok a padlizsándzsemnél.

 7. Szilvásy Dénes szerint:

  Tegyetek magatok elé egy félmarék frissen sült tepertőt, egy szelet friss-ropogós kenyeret és néhány magyar zöldpaprikát. Lassan, komótosan kóstolgatva fogyasszátok el. Miközben eszitek, hamarosan rájöttök, hogy ezeknek a paprikáknak ízük, illatuk van, s ha enyhén csíp, az csak további öröm forrása.
  A cshilit, ha kóstolom csak csípősséget érzek, amiről tudjuk, hogy az nem is íz.

 8. Polgár Tamás szerint:

  Dénes jól látja szerintem.Mi,a mi földünkön termelt,itteni éghajlathoz igazodó növényeink,gyümölcseink valóak nekünk.Ehhez szoktunk évszázadok során.Ezek finomak.Érzed a multiban,a nem összetéveszthető paradicsom illatot?Én se!Ha nem lenne ki írva,bekötött szemmel nem találnád meg!!

 9. Mackóúr szerint:

  1.000.000 SHU egységet veri a Bajnok! Hozzáértő ízlelőbimbók bizonyára minden zamatát, .hásó, -utó, -mellékízét, maradványízét, szerves vegyüleetekből eredő íz-együttállásokat kielemezték, jegyzőkőnyvezték. És? Láttam már árumustrán külőnböző ötleteket csíphatásuk szemléltetésére, de a konkrét SHU értékeket soha: a laikus számára keveset mond… Hanem, ahogy engem teszteltek egy dél-koreai étteremben Michiganban… Előételnek szánt tálon százféle illatos, különböző bundába rejtett falatkákat tettek elém. Kísérőm megsúgta, magyar cseresznyepeprika is lesz közte, a kedvemért, meg hogy próbára tegyenek. (a táblázatban 3,500-8.000 közötti érték!) Meg is ettem, jóízűen, semmi gond, répákkal, kápostafélékkel, zsályalevéllel, helyi spenótpótlóval folytattam. Egyik finomabb, mint a máik. Egy új formába haraptam, tán elhízott okrának nézhettem: a cseresznyepeprikával egy osztályba sorolt JALAPENO volt! Aki már evett erőset, ismerheti az érzést: a nyelv két oldadán elindul egy hullám:ZÁRÓRA! Nem éreztem én semi csípősséget, semmi ízt, csak egy fenyegetést, hogy most történik valami! Nem tudtam mi is jöhet, vagy 15-20 másodperc lehetett a lelki felkészülésem, azután robbant! Egyazon pillanatban csípte a számat, szememet, nyelvemet, fülemet, talpamat, hasamat és mindenhonnan ömleni kezdett a verejtékem, Csak a kimenekítlsemet tartottam felemelő érzésnek! (hatalmas illatosított törlökendők, kevésbé csípős savanyított paprikákkal, majd gyümölcsökkel tömtek, a víz tilos volt.
  Ezek után: mi lehet 8.000 és 1.000.000 között? Kíváncsiságomat teljesen elvesztettem!

 10. Polgár Tamás szerint:

  Ez így van.Vajon milyen érzés lehet,ha kellemesen sózott ételbe a kóstolás után,még egy fél kilót beleszórunk?Élvezhető lesz?

 11. SZÉKELY György szerint:

  Szilvási D.-nek:
  Milyen tepertőt? (L. még: töpörtyű, sőt pörc! – is)
  a.) Miből készült?
  b.) Bőrös (roppanós), vagy anélküli?
  c.) Egészben, vagy darált (Kóstóltam, létezik, nagyon finom!
  d.) Frissen készült /L. még: “meleg töpörtyű”/, vagy délután a reggeli pörcöt

  Nem vagyok ennyire faxnis, csak ahogy írom, közben is jól esik rágondolni. Friss barna kenyérrel, hajszálvékonyra vágott lilahagymával, na jó esetleg friss paradicsom is.
  Jujj, de éhes vagyok! Üdv.:
  Székely György

 12. Becenick szerint:

  Bronco: Ezt senki nem ropogtatná simán pacal vagy krumplis tészta mellé. 🙂 Nem tudom kóstoltál e már ezekből a paprikákból, de az erősségük már tényleg nem vicc. Naga jolokia talán itthon is “könnyebben” beszerezhető, de nehéz perceket okoz már az is bárkinek. 🙂

 13. Becenick szerint:

  Szilvásy Dénes: Ezeknek a paprikáknak is van ám íze, ami a hazaiakkal összehasonlíthatatlan. Édeskés ízvilág. Valahol talán az ananászra / őszibarackra “emlékeztető” zamat, mielőtt beköszönne a szenvedés 😛

 14. ervinimre59 szerint:

  Kedves hozzászólók!Csak az mondhatja az 1 000 000 scoville,erősségű chilikre,hogy nincs ízük,aki nem ismeri őket.Nagyon finom,igaz nekünk kissé szokatlan gyümölcsös ízük van,ami már nagyon kis mennyiségben is intenzíven érezhető.Én Bhut Jolokiából készítek szószt,és eddig még mindenki azt mondta,aki megkóstolta,hogy “zseniális” íze van.Nem lehet úgy enni,mint az Erős Pistát,mert attól sokkal erősebb,de aki egyszer ráérez az ízére,mint én is,az nehezen tud leszokni róla.

 15. Matulabá szerint:

  A következő oldalon megtalálható szószok nagy többsége tartalmazza a fentebb említett chili paprikák valamelyikét. Jolokia, Habanero, Jalapne..stb
  Bátran állíthatom, teljesen korrekt webáruház már rendeltem tőlük.
  Tehát aki ki akarja próbálni magát mekkora scoville értékre van beállítva az ízlelő bimbója próbálkozzon itt: chiliszoszok.hu

 16. lesli70 szerint:

  ERVINIMRE59!!!Meg tudnád nekem mondani , hogy hol lehet kapni ezt a bhut jolikát? Minden nyáron,kergetem az erőspaprikákat,hogy legyen tavaszig,mert nekem mindennap ennem kell,erről az egy dologról képtelen vagyok lemondani.Öt éves korom óta eszem,de nem tudom megunni.A piacokon, úgy keresem,hogy ehetetlenül erős paprikát keresek,de nem nagyon találok NEKEM megfelelőt.Ha tudnál segíteni ebben, hálás lennék.A Magyar papriká k,nekem nem igazán csípnek úgy,ahogyan én szeretném.Pedig higgyétek el,hogy már nagyon sokfélét ettem,de erősebb kell.Segítségedet,előre is köszönöm. Boldog Karácsonyt minden olvasónak. E-mail.ohm.lesli70@gmail.com

 17. Nagy László szerint:

  László bá. Magam is próbálkozom,a termesztésével de nekem valahogy nemakar összejönni a dolog próbálkozom most is vagy öt fajtát ültettem,januárban vanami kikelt,de elis száradt. Ha tudna nekem valaki segiteni egy könyv ,beszerzésében,nagyon meg kösszönném.Már nyugdijas vagyok szeretném lefoglalni magam valamivel,amugy is szeretem Chilinek a különös izét.

 18. hetedik szerint:

  Üdv
  Én most szüreteltem a naga jolokiáimat. 100 maggal indult, de közel a fele tönkrement még palánta korában. Sok macera van velük, a felük sem tudott beérni, bár ez volt az első év. Jövőre trinidad lesz ültetve. 4 kiló paprika termett az idén, persze még nedvesek. Még nem kóstoltam meg milyen erősek, de ma/holnap készitek belőlük pürét, valamint füzöm őket fel száritani. Akinek kérdése van irjon nyugodtan a hetedikoldal@gmail.com cimre.

 19. Józsa György szerint:

  Üdv,maghoz hol lehet hozzájutni? Köszönettel Józsa

 20. Csíki Sándor szerint:

  Józsa úr! Úgy tudom, hogy az a kedves olvasóm, aki a chiliket nekem küldte, már ezzel is foglalkozik. Megkérdezem. Üdv: CsS

 21. Lukács András szerint:

  Én erős paprika rajongó vagyok már 20 éve, és nagyon de nagyon szeretnék hozzájutni úgy 1 kl-hoz, remélem ezt a fajtát ki lehet szárítani… csak azt nem tudom, hogy tudnék hozzájutni, mivel mozgássérült vagyok vagyok. Ha valaki tud, kérem segítsen ebbe nekem. Előre is megköszönve… L. Anrás

 22. Polonyi Kornél szerint:

  Sya szeretnék érdeklödni hol lehet ilyen paprikát megrendelni szeretnék elérhetöséget kérni email cimemre polonyi.k@freemail.hu elöre is köszönöm

 23. imre szerint:

  Gyógyhatása

  Gyógyászati célra történő felhasználása nem új keletű,a népi orvoslás évszázadok óta ismeri.Alkoholos kivonatát elsősorban külsőleg használják.Kezeléskor a bőrön melegérzet keletkezik,kipirulunk,a bőrszövet sok vért kap,és így a reumatikus fájdalmakat okozó lerakódások,gyulladások belülről csökkenthetők.Bedörzsöléssel enyhíthető a migrénes fejfájás és a fogfájás is,sőt akár a hajhullást is megelőzhetjük vele.

  A mai gyógyászat kapszaicintartalmú krémeket,kenőcsöket alkalmaz egyéb eredetű fájdalmak enyhítésére is.Mivel a viszketésérzetet ugyanazok a receptorok észlelik,mint a fájdalmat,a kapszaicin övsömör és herpeszvírus esetén is kifejti jótékony hatását.

  Az erős paprika egy másik tulajdonságát,a fertőtlenítő hatását használhatjuk akkor is,ha éppen megfázunk,vagy fáj a torkunk.Teendőnk csak annyi,hogy csípős paprikával készítjük el ételeinket.Fogyasztása enyhíti a torokgyulladást,és mivel felhígítja az orrmelléküregben megtapadt sűrű nyákot,jót tesz az eldugult orrnak.Ráadásul köptető hatású anyagokat is tartalmaz.

  Kapszaicin a rák ellen

  Ugyan ma is engedélyezett a felhasználása a kapszaicinnek olyan gyógyszerekben,amelyeket a pikkelysömörre vagy az izomhúzódásra rendelnek,de most „nagyágyúnak” szánják a rák ellen.

  A kapszaicinról nemrég kiderült,hogy képes megtámadni a ráksejt mitokondriumát (energiaközpontját),aminek következtében a ráksejtek „öngyilkosságot” követnek el.

  A tudósok számára ismert tény,hogy Mexikóban és Indiában,ahol hagyományosan a csípős ételeket kedvelik,többféle daganatos betegség jóval ritkábban fordul elő,mint a nyugati országokban.

  Normális körülmények között az emberi szervezetben percenként sejtek milliói születnek,s ugyanennyi pusztul el.A sejteknek ezen genetikailag programozott „öngyilkossága”- az apoptózis-,biztosítja a szövetek folyamatos megújulását.A rákos daganatok sejtjei kikapcsolják az apoptózisért felelős géneket,lehetővé téve fékezhetetlen burjánzásukat.

  A kutatások bebizonyították,hogy a kapszaicin serkenti az apoptózis folyamatában résztvevő fehérjék termelését,ezáltal a rákos sejtek 80 százaléka követ el „öngyilkosságot”.

  A kísérlet során olyan genetikailag módosított egereket használtak,amelyek szervezete befogadta az emberi daganatos sejteket,vagyis mesterségesen prosztatarákot váltottak ki náluk.Az egereket hetente három alkalommal kapszaicin-kivonattal injekciózták.A kutatásvezető,dr.Timothy Bates szerint már csak 10 év és 800 millió dollár kell ahhoz,hogy rák elleni gyógyszer legyen belőle…Addig is használja nyugodtan,akár minden nap a csípős paprikát.

  Red Habanero

  A csípős paprika legjellemzőbb tulajdonsága-az,hogy csíp-,a kapszaicinnek köszönhető.Ennek mennyiségét egy az úgynevezett Scoville egységgel mérik.Ez jellemzően 0 és 300.000 között szokott lenni.0 a teljesen csípősségmentes étkezési paprika és 300.000 a legerősebb változat,az úgynevezett Habanero paprika.Az eddig mért legcsípősebb paprika a Red Savina Habanero,melynek 575.000 Scoville volt a kapszaicin mennyisége.

  Nem vitatom, hogy az Ausztrál Trinidad Scorpion Butch T chili a legerösebb de ennek a gyógyhatásáról még semmit nem olvastam bár ha logikusan gondolkozom akkor sokszoros a rákellenes hatása mint a delamerikai Habaneronak.

 24. Szegeti Matild szerint:

  Szeretném túdni ho lehet kapni Habanéró csikitt kapni ,magott vagy palántát Köszönöm.

 25. Albrecht András szerint:

  Habaneró palánta az OÁZIS kertészetekben kapható .Az “ivánvirág”kertészet termékét

  jellegzetes világoskék cserépben árulják.

 26. Lőrincz László szerint:

  Én konkrétan a habaneró chilit termesztem magamnak, és eszem mint a rendes paprikát… a habanerónak kimondottan fínom íze van… nem igaz, hogy az ereje elveszi az ízét…

 27. hajaszsolt szerint:

  hl lehet hozzá jutni magho, vagy palántához köszi.

 28. r3r2r2r32r2 szerint:

  “Szilvásy Dénes hozzászólása:
  2011. július 13. – 09:28
  Tegyetek magatok elé egy félmarék frissen sült tepertőt, egy szelet friss-ropogós kenyeret és néhány magyar zöldpaprikát. Lassan, komótosan kóstolgatva fogyasszátok el. Miközben eszitek, hamarosan rájöttök, hogy ezeknek a paprikáknak ízük, illatuk van, s ha enyhén csíp, az csak további öröm forrása.
  A cshilit, ha kóstolom csak csípősséget érzek, amiről tudjuk, hogy az nem is íz.”

  -Látom ide is beköszönt a méylmagyar ekeség.
  Pont ,hogy a z itthon kapható paprikák az íztelen genetikailag elkorcsosuúlt össze vissza keveredett hulladékok víz ízzel.
  Arról nem is beszélve,hogy nincs olyan mint “magyar paprika”A témában olvasni(paprika)nem szégyen.
  Ha te a chilit érzed ízetlennek akkor még NEM ettél chilit(Mondjuk minden chili de ez egy más kérdés)
  Hihetetlen széles spektrumban mozog az íz/aroma/illat világuk.A zamatos gyümölcsös izektől egészen az őszi érett dion át egészen vad szinte nyers fenyős izekig.
  Ne a tescos asszonytól kapott 500 forintos gazból indúlj ki….

 29. sword szerint:

  Nos igen. Lehet mondani, hogy ezeknek az extrém erős chiliknek nem igazán van értelmük. Önmagában, kenyérre karikázva valóban értelmetlen, maximum brahiból, versengésből lehet így megenni. Szósznak viszont kiválóak. Aki viszont azt mondja, hogy ezeknek nincs íze, az vagy soha életében nem kóstolt még ilyet, vagy egyszerűen nem érez ízeket. A capsicum chinense fajtáknak jellegzetes és nagyon domináns ízük van, ami a borzasztó csípősség mellett is nagyon jól érezhető. Egy ilyen félbevágott paprikát jó néhány méterről ki lehet szagolni, annyira aromás. A hazai erős paprikák más nemzetségből valók és szimpla paprika ízük van. Ez nem baj, finomak és erősek ezek is, de egészen más dimenzió. Amúgy meg, ha én termesztem ezeket saját magról, magyar földben, a Magyarországon található kertemben, akkor már magyarnak minősül? 😉

 30. Bandita szerint:

  Furán néz ki egy-kettő de nagyon szívesen ennék.Hol lehet ezeket megvenni???

 31. Aszti szerint:

  Én most kaptam egy barátomtól trinidad scorpiont és carolina reapert, de még nem mertem megkóstolni, majd hétvégén egy családi összejövetelen talán 🙂

 32. Dr Csaba szerint:

  Most kóstoltam egy Dorset Naga -t.Értelem szerűen rendkívül óvatos mennyiségben.Két miliméteres szelet a magház magasságában…Tényleg érdekes gyümölcsös íz…majd iszonyatos marás negyed órát a szájban …izzadás, könnyezés ,orrfolyás stb.Pedig azt hittem bírom az erőset.24 órás kiürülés további enyhe tünetekkel.Tutti

 33. D.Endre szerint:

  Érdeklődve olvastam a cikket és a hozzászólásokat.
  Ami feltűnt, hogy mekkora az eltérés ahhoz képest, amit eddig hallottam chilitermelőktől és chilirajongóktól.
  Pl a Trinidadot eddig mindenki 2.000.000-ra tette, a habanero-t 600.000-re.

  Én szeretem szinte mindegyiket, virtusból is, de nemcsak. Mert ugye az ember egymagában nem virtuskodik, de én egymagamban is sokszor eszem chilit. Nálam a habanero a tényleges fájdalomhatár. A jalapeno kedves játék. 🙂 A habanero felett inkább virtusból eszem meg bármit, vagy ha jó szívvel kínálnak, mint tette Bogár Sándor tavaly a békéscsabai kolbászfesztiválon, amikor egy kb fél centi széles Trinidad Skorpióval kínált meg egy kis kocka zsíroskenyéren. Megettem és életemben először csuklani kezdtem a csípősségtől. 🙂

 34. Bató Árpád szerint:

  Mielőtt hasra esne bárki is:
  Ezeket a paprikákat nem fogyasztásra termelik.
  Kicsit olyanok, mint az erős emberek.
  Egy Naga Viper, de még egy Habanero is nem a mindennapok kiszolgálásásra van.
  Nekem megadatott, hogy kipróbáljam a Trininad Scorpiont.
  Párizsban.
  Brutális volt, de semmi nem volt ahhoz képest, amikor – véletlenül – bekaptam egy diffenbachia gyökeret.

  Egyszerre akartam átültetni és az uborkát vagdostam, amikor bekaptam.
  Szerintem ez ezerszer szarabb volt, mint a legszarabb chili.

  Az érdekes, hogy ez sem okozott maradandó károsodást, bár akkor ebben nem voltam biztos.
  Ez utóbbiról annyit, hogy 24-36 ??? órán keresztül ‘lógattam’ a fejem a vízbe. És nagyon szarul éreztem magam. Mintha sósavat ittam volna.
  Viszont tényleg nem okozott maradandó károsodást. Legfeljebb az agyamban 🙂

 35. peter szerint:

  A sárga Tabasco szószt pohárból? Erre lenne egy nagyobb összegem, hogy NEM.

 36. Muhi Tamás szerint:

  Most vagyok túl a Calorina Reaperen! Emberek ez már nem játék!

 37. VaSzabi szerint:

  Ha minden jól megy akkor nyár végén már személyes tapasztalatom lesz a Trinidad Scorpion paprikáról. Most ültettem el a magokat. Szeretem az erőset, de eddig a habanero volt a legkomolyabb amit kóstoltam, szóval várom az új élményt. 🙂

 38. Sz.Sz. szerint:

  Már kétszer írtam ehhez a cikkhez, mégsem látható itt egyik sem. Miért?

 39. Csíki Sándor szerint:

  (Ha valaki oldalt linkel, a spam-szűrő nem engedi megjelenni.)

 40. Szőke Csaba szerint:

  A hozzászólások alapján úgy látszik,hogy néhányan Önök közül mar “termesztenek”paprikát.Nehany évtizede mar erős paprika Fogyaszto vagyok,de soha nem ultettem(a megszokott macskapocse kivételével) .Tudna valaki Önök közül ajanlani v.kuldeni nehány szem magot?
  Koszonom

 41. Göcsei- Szabó Ander Kata szerint:

  Ajánlom ezt az oldalt: Egzotikus Növények Stúdiója – ezt írja be a böngészőbe és meglepő bőséggel fog találkozni- erős paprikák is lesznek közöttük- magyarországi termesztő különleges növényei..

 42. Milász Ferenc szerint:

  Hol lehet be szerezni?

 43. Norbsz szerint:

  Hol is kezdjem…
  Imádom az erőset -de nem feltétlenül csak a csípősség miatt- fantasztikus íze van, nem úgy mint a hazai erős paprikáknak pl.bogyiszlói, mert azok csípnek, de néhány kivétellel ízetlenek. A chilli az más! Az ízes!
  Imádom a sült Jalapeno-t (egy pillanatra nagyon forró olajba dobva kívül ropog, belül puha krémes, nagy szemű sóval megszórva) ebből akár egy marékkal is megeszek.
  Úgy gondolom,h a csípős toleranciám talán magasabb az átlagnál, de tegnap, először éltemben kifogott rajtam egy paprika (szósz)
  Naga Jolokia szószt kóstoltam… pfffff
  Volt már,h csuklottam paprikától, és/vagy egy kis verejték ült ki a homlokomra, de ez…
  A veretékem a könnyem és az orrom egyszerre folyt, muszáj volt felállnom és megmosdani, kimosni a szám. Kb 1,5 órával később (ez idő alatt még 2x mosdottam, de már nem a paprika miatt, csak bringáztam a melegbe) egy újabb mosdás alkalmával a víz a számról a nyakamra folyt és még akkor is éreztem,h kicsit marja a bőröm. Egyébként evés után kb. egy órával még rák vörösek voltak az ajkaim…
  Az igazi szenvedés csak később kezdődött mikor a konstans gyomorgörcs elkezdődött.
  Most kb. 15 órával a fogyasztást követően (túl több “ürítésen”) még mindig hullámokban törnek rám görcsök a béltraktus táján.
  Ezeket csak azért osztottam meg, h mindenki legyen észnél ha Habanero-nál erősebbet kóstol, mert az már nem játék! Egyértelműen én csesztem el, mert az első -magában- ízlelés után úgy gondoltam,h az étellel nem lesz az olyan erős és bírni fogom, ezért jól (értsd kb. 2mm vastag összefüggő rétegben) bekentem vele a kajám.

  Ami pedig az ízét illeti… nekem nem ízlett. Az első íz meglepően édeskés, viszont a fő íz a fűszerpaprika ízére emlékeztet csak sokkal intenzívebb.

  Azt hiszem,h inkább egy lépést teszek hátra és maradok a Jalapeno-Habanero szinten 😉

 44. József Krausz szerint:

  Felsőkategóriás (extrém erős) chilit nem szórakozásból eszik az ember fia ! Én évek óta termesztek kis mennyiségben saját felhasználásra különböző tipusokat. Nem az a cél, hogy kiirtsam a baráti társaságomat egy kerti parti alkalmából, hanem hogy változatosságot vigyek a konyhába. Akár szósz, akár savanyúság, vagy éppen darált formában. A mértékletesség itt is éppen úgy alapvető, mint bármi más élvezeti cikkben !

 45. Wegen szerint:

  Igen is hogy ezen “mérgek” is rendelkeznek íz és illat aromákkal mint a zöld paprika… Csak kisebb darabot kell vágni ha eszed, és akkor szépen kijön belōle minden nem csak az,hogy bazira erōs…

 46. Lesszi szerint:

  Sziasztok, én múlt év folyamán sikersen beszereztem az ausztrál Vörös skorpió magját. Hát mit ne mondjak maga a bokor szép volt, de a termésére, inkább lezsibbad tőle az ember szája, a szagáról nem beszélve hihetetlen büdös. Ezek után nem hiszem, hogy kóstolnám a többit.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.