A VILÁG LEGERŐSEBB PAPRIKÁJA (2014-2017) – a Pepper X

photo_001VILÁG LEGERŐSEBB paprikája újabban egy amerikai paprika. A Guinness World Records 2011. február 25-én még a Naga Viper paprikát  kiáltotta ki a világ legerősebb paprikájának, amivel a Naga Viper megelőzte az ugyancsak Angliában nemesített Infinity chilit és a korábbi győztest, az indiai Bhut Jolokia, más néven Naga Jolokia chilit. A Naga Viper sikere rövid életűnek bizonyult, mert színre lépett

egy ausztrál győztes, mely még a Naga Vipernél is erősebb volt. Ez a “Trinidad Scorpion Butch T” chilli. S, hogy mégis mennyire is erős a “Trinidad Scorpion”? Nagyon! A cseresznyepaprikánál sokszorta erősebb, amit azért meglehetősen nehéz elképzelni, de azt is érdemes tudni, hogy másképpen erős, mint a hazai csípős paprikák.

A Naga Viper

A Naga Viper chilit a Warwick University-n tesztelték és 1.382.118 Scoville féle Csípősségi Egységet (SHU = Scoville Hot Unit) mértek. Ezt a brutálisan, elképzelhetetlenül csípős paprikát Gerald Fowler “alkotta” Angliában, és a csípőssége idén csupán egy rövid ideig tartó elsőségre volt elég, mert a Brit Nemzetközösségen belülről megérkezett az új győztes, az ausztrál borzasztó.

Az alig egy hónapig világbajnok angol Naga Viper chilli

A világbajnok egy ideig a Trinidad Scorpion Butch T volt

A Naga Viper alig egy hónapos elsősége után, 2011-ben az új világbajnok, a “Trinidad Scorpion Butch T” chilli lett. Csípőssége a Scoville féle csípősségi skálán 1.463.700 SHU erősségű.

Az ausztrál Trinidad Scorpion Butch T chili volt egy ideig a világ legerősebbje

A paprikák csípőssége SHU egységekben

SHU Példa
15,000,00016,000,000 Tiszta kapszaicin
8,600,000–9,100,000 homocapsaicin, homodihydrocapsaicin stb.
5,000,000–5,300,000 Paprika spray
855,000–3,200,000 Naga Viper, Infinity Chilli, Naga Jolokia, Trinidad Scorpion Butch T chilli, Carolina Reaper (2.200.000), Pepper X (3.180.000)
350,000–580,000 Red Savina habanero
100,000–350,000 Habanero chili, Scotch bonnet paprika, Datil, Rocoto, Madame Jeanette, Jamaikai erős paprika
50,000–100,000 Byadgi chilli, Bird’s eye chili, Malagueta paprika, Chiltepin paprika, Piri piri afrikai bird’s eye), Pequin paprika
30,000–50,000 Guntur chili, Cayenne bors, Ají pepper, Tabasco paprika, Cumari paprika (Capsicum Chinese)
10,000-23,000 Serrano paprika, Peter paprika, Aleppo paprika, Cheong-Yang paprika
2,500–8,000 Jalapeño, Guajillo paprika, az Anaheim paprika új-mexikói változata,  Tabasco szósz
500–2,500 Anaheim paprika, Poblano paprika, Rocotillo paprika, Peppadew, Padron paprika
100–500 Pimento, Peperoncini, Banán paprika
0 Cubanelle, Aji dulce, TV paprika

Aztán a Carolina Reaper, majd a…

A Trinidad Scorpion Butch T után a Carolina Reaper lett a nyxerő. A Carolina Reaper egy Capsicum chinense hibrid, hivatalos neve HP22B és Ed Currie nemesítette ki Dél-Karolinában (USA). Átlagos csípőssége 1,569,300 SHU, de egyes egyedei a 2,200,000 feletti SHU értékkel is bírnak.

Smokin’ Ed’s Carolina Reaper – egy ideig világbajnok

Carolina Reaper

Az új világbajnok – HP56 Death Strain

HP56 Death Strain ugyancsak Ed Currie műve, akárcsak a Carolina Reaper. Amit tud: 2,5-3 millió SHU.

HP56 Death Strain

HP56 Death Strain

Aztán pedig, a hírek szerint…

2017 tavaszán, Ed Currie előrukkolt a “Pepper X” nevű gyilkos paprikával. Csípőssége, ha minden igaz, 3.180.000 SHU.

A "Pepper X"

A “Pepper X”. SHU 3,18 millió

Csíki Sándor♣

qr-kod

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: Hírek, magyar konyha, nemzetközi konyha
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , .
Közvetlen link.

A VILÁG LEGERŐSEBB PAPRIKÁJA (2014-2017) – a Pepper X bejegyzéshez 49 hozzászólás

  1. Albrecht András szerint:

    Habaneró palánta az OÁZIS kertészetekben kapható .Az “ivánvirág”kertészet termékét

    jellegzetes világoskék cserépben árulják.

  2. Lőrincz László szerint:

    Én konkrétan a habaneró chilit termesztem magamnak, és eszem mint a rendes paprikát… a habanerónak kimondottan fínom íze van… nem igaz, hogy az ereje elveszi az ízét…

  3. hajaszsolt szerint:

    hl lehet hozzá jutni magho, vagy palántához köszi.

  4. r3r2r2r32r2 szerint:

    “Szilvásy Dénes hozzászólása:
    2011. július 13. – 09:28
    Tegyetek magatok elé egy félmarék frissen sült tepertőt, egy szelet friss-ropogós kenyeret és néhány magyar zöldpaprikát. Lassan, komótosan kóstolgatva fogyasszátok el. Miközben eszitek, hamarosan rájöttök, hogy ezeknek a paprikáknak ízük, illatuk van, s ha enyhén csíp, az csak további öröm forrása.
    A cshilit, ha kóstolom csak csípősséget érzek, amiről tudjuk, hogy az nem is íz.”

    -Látom ide is beköszönt a méylmagyar ekeség.
    Pont ,hogy a z itthon kapható paprikák az íztelen genetikailag elkorcsosuúlt össze vissza keveredett hulladékok víz ízzel.
    Arról nem is beszélve,hogy nincs olyan mint “magyar paprika”A témában olvasni(paprika)nem szégyen.
    Ha te a chilit érzed ízetlennek akkor még NEM ettél chilit(Mondjuk minden chili de ez egy más kérdés)
    Hihetetlen széles spektrumban mozog az íz/aroma/illat világuk.A zamatos gyümölcsös izektől egészen az őszi érett dion át egészen vad szinte nyers fenyős izekig.
    Ne a tescos asszonytól kapott 500 forintos gazból indúlj ki….

  5. sword szerint:

    Nos igen. Lehet mondani, hogy ezeknek az extrém erős chiliknek nem igazán van értelmük. Önmagában, kenyérre karikázva valóban értelmetlen, maximum brahiból, versengésből lehet így megenni. Szósznak viszont kiválóak. Aki viszont azt mondja, hogy ezeknek nincs íze, az vagy soha életében nem kóstolt még ilyet, vagy egyszerűen nem érez ízeket. A capsicum chinense fajtáknak jellegzetes és nagyon domináns ízük van, ami a borzasztó csípősség mellett is nagyon jól érezhető. Egy ilyen félbevágott paprikát jó néhány méterről ki lehet szagolni, annyira aromás. A hazai erős paprikák más nemzetségből valók és szimpla paprika ízük van. Ez nem baj, finomak és erősek ezek is, de egészen más dimenzió. Amúgy meg, ha én termesztem ezeket saját magról, magyar földben, a Magyarországon található kertemben, akkor már magyarnak minősül? 😉

  6. Bandita szerint:

    Furán néz ki egy-kettő de nagyon szívesen ennék.Hol lehet ezeket megvenni???

  7. Aszti szerint:

    Én most kaptam egy barátomtól trinidad scorpiont és carolina reapert, de még nem mertem megkóstolni, majd hétvégén egy családi összejövetelen talán 🙂

  8. Dr Csaba szerint:

    Most kóstoltam egy Dorset Naga -t.Értelem szerűen rendkívül óvatos mennyiségben.Két miliméteres szelet a magház magasságában…Tényleg érdekes gyümölcsös íz…majd iszonyatos marás negyed órát a szájban …izzadás, könnyezés ,orrfolyás stb.Pedig azt hittem bírom az erőset.24 órás kiürülés további enyhe tünetekkel.Tutti

  9. D.Endre szerint:

    Érdeklődve olvastam a cikket és a hozzászólásokat.
    Ami feltűnt, hogy mekkora az eltérés ahhoz képest, amit eddig hallottam chilitermelőktől és chilirajongóktól.
    Pl a Trinidadot eddig mindenki 2.000.000-ra tette, a habanero-t 600.000-re.

    Én szeretem szinte mindegyiket, virtusból is, de nemcsak. Mert ugye az ember egymagában nem virtuskodik, de én egymagamban is sokszor eszem chilit. Nálam a habanero a tényleges fájdalomhatár. A jalapeno kedves játék. 🙂 A habanero felett inkább virtusból eszem meg bármit, vagy ha jó szívvel kínálnak, mint tette Bogár Sándor tavaly a békéscsabai kolbászfesztiválon, amikor egy kb fél centi széles Trinidad Skorpióval kínált meg egy kis kocka zsíroskenyéren. Megettem és életemben először csuklani kezdtem a csípősségtől. 🙂

  10. Bató Árpád szerint:

    Mielőtt hasra esne bárki is:
    Ezeket a paprikákat nem fogyasztásra termelik.
    Kicsit olyanok, mint az erős emberek.
    Egy Naga Viper, de még egy Habanero is nem a mindennapok kiszolgálásásra van.
    Nekem megadatott, hogy kipróbáljam a Trininad Scorpiont.
    Párizsban.
    Brutális volt, de semmi nem volt ahhoz képest, amikor – véletlenül – bekaptam egy diffenbachia gyökeret.

    Egyszerre akartam átültetni és az uborkát vagdostam, amikor bekaptam.
    Szerintem ez ezerszer szarabb volt, mint a legszarabb chili.

    Az érdekes, hogy ez sem okozott maradandó károsodást, bár akkor ebben nem voltam biztos.
    Ez utóbbiról annyit, hogy 24-36 ??? órán keresztül ‘lógattam’ a fejem a vízbe. És nagyon szarul éreztem magam. Mintha sósavat ittam volna.
    Viszont tényleg nem okozott maradandó károsodást. Legfeljebb az agyamban 🙂

  11. peter szerint:

    A sárga Tabasco szószt pohárból? Erre lenne egy nagyobb összegem, hogy NEM.

  12. Muhi Tamás szerint:

    Most vagyok túl a Calorina Reaperen! Emberek ez már nem játék!

  13. VaSzabi szerint:

    Ha minden jól megy akkor nyár végén már személyes tapasztalatom lesz a Trinidad Scorpion paprikáról. Most ültettem el a magokat. Szeretem az erőset, de eddig a habanero volt a legkomolyabb amit kóstoltam, szóval várom az új élményt. 🙂

  14. Sz.Sz. szerint:

    Már kétszer írtam ehhez a cikkhez, mégsem látható itt egyik sem. Miért?

  15. Csíki Sándor szerint:

    (Ha valaki oldalt linkel, a spam-szűrő nem engedi megjelenni.)

  16. Szőke Csaba szerint:

    A hozzászólások alapján úgy látszik,hogy néhányan Önök közül mar “termesztenek”paprikát.Nehany évtizede mar erős paprika Fogyaszto vagyok,de soha nem ultettem(a megszokott macskapocse kivételével) .Tudna valaki Önök közül ajanlani v.kuldeni nehány szem magot?
    Koszonom

  17. Göcsei- Szabó Ander Kata szerint:

    Ajánlom ezt az oldalt: Egzotikus Növények Stúdiója – ezt írja be a böngészőbe és meglepő bőséggel fog találkozni- erős paprikák is lesznek közöttük- magyarországi termesztő különleges növényei..

  18. Milász Ferenc szerint:

    Hol lehet be szerezni?

  19. Norbsz szerint:

    Hol is kezdjem…
    Imádom az erőset -de nem feltétlenül csak a csípősség miatt- fantasztikus íze van, nem úgy mint a hazai erős paprikáknak pl.bogyiszlói, mert azok csípnek, de néhány kivétellel ízetlenek. A chilli az más! Az ízes!
    Imádom a sült Jalapeno-t (egy pillanatra nagyon forró olajba dobva kívül ropog, belül puha krémes, nagy szemű sóval megszórva) ebből akár egy marékkal is megeszek.
    Úgy gondolom,h a csípős toleranciám talán magasabb az átlagnál, de tegnap, először éltemben kifogott rajtam egy paprika (szósz)
    Naga Jolokia szószt kóstoltam… pfffff
    Volt már,h csuklottam paprikától, és/vagy egy kis verejték ült ki a homlokomra, de ez…
    A veretékem a könnyem és az orrom egyszerre folyt, muszáj volt felállnom és megmosdani, kimosni a szám. Kb 1,5 órával később (ez idő alatt még 2x mosdottam, de már nem a paprika miatt, csak bringáztam a melegbe) egy újabb mosdás alkalmával a víz a számról a nyakamra folyt és még akkor is éreztem,h kicsit marja a bőröm. Egyébként evés után kb. egy órával még rák vörösek voltak az ajkaim…
    Az igazi szenvedés csak később kezdődött mikor a konstans gyomorgörcs elkezdődött.
    Most kb. 15 órával a fogyasztást követően (túl több “ürítésen”) még mindig hullámokban törnek rám görcsök a béltraktus táján.
    Ezeket csak azért osztottam meg, h mindenki legyen észnél ha Habanero-nál erősebbet kóstol, mert az már nem játék! Egyértelműen én csesztem el, mert az első -magában- ízlelés után úgy gondoltam,h az étellel nem lesz az olyan erős és bírni fogom, ezért jól (értsd kb. 2mm vastag összefüggő rétegben) bekentem vele a kajám.

    Ami pedig az ízét illeti… nekem nem ízlett. Az első íz meglepően édeskés, viszont a fő íz a fűszerpaprika ízére emlékeztet csak sokkal intenzívebb.

    Azt hiszem,h inkább egy lépést teszek hátra és maradok a Jalapeno-Habanero szinten 😉

  20. József Krausz szerint:

    Felsőkategóriás (extrém erős) chilit nem szórakozásból eszik az ember fia ! Én évek óta termesztek kis mennyiségben saját felhasználásra különböző tipusokat. Nem az a cél, hogy kiirtsam a baráti társaságomat egy kerti parti alkalmából, hanem hogy változatosságot vigyek a konyhába. Akár szósz, akár savanyúság, vagy éppen darált formában. A mértékletesség itt is éppen úgy alapvető, mint bármi más élvezeti cikkben !

  21. Wegen szerint:

    Igen is hogy ezen “mérgek” is rendelkeznek íz és illat aromákkal mint a zöld paprika… Csak kisebb darabot kell vágni ha eszed, és akkor szépen kijön belōle minden nem csak az,hogy bazira erōs…

  22. Lesszi szerint:

    Sziasztok, én múlt év folyamán sikersen beszereztem az ausztrál Vörös skorpió magját. Hát mit ne mondjak maga a bokor szép volt, de a termésére, inkább lezsibbad tőle az ember szája, a szagáról nem beszélve hihetetlen büdös. Ezek után nem hiszem, hogy kóstolnám a többit.

  23. Turi Lástlóné szerint:

    Sziasztok! Szeretnék hozzájutni ehhez a fantasztikus terméshez! Ha lenne valaki aki küldene számomra pár darabot megköszönném!

  24. Gödöny László szerint:

    Turi Lászlóné, elérhetőséget kérek és tudok küldeni néhány darab paprikát!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.