MAGYARORSZÁG LEGERŐSEBB PAPRIKÁJA

AZ ORSZÁG LEGERŐSEBB paprikájából kaptam mintát a napokban. Cs.László küldte nekem Székesfehérvárról. Hobbiból ő termeszti az országban előforduló legerősebb paprikát, amely természetesen szintén egy “Trinidad Scorpion Butch T” fajta, amint arról a “világ legerősebb paprikája (2011)” posztban is írtam, megemlítve, hogy 2011. márciusban színre lépett az ausztrál Guinness World Records győztes, mely még a korábbi Naga Vipernél is erősebb. Ez a “Trinidad Scorpion Butch T” chilli. S, hogy mégis mennyire is erős a “Trinidad Scorpion”? A cseresznyepaprikánál hozzávetőleg 700-800-szor erősebb, amit azért meglehetősen nehéz elképzelni, de most megkóstoltam.

Magyarország legerősebb paprikája

László (Székesfehérvár) így írt nekem:

A valaha mért legerősebb chili a Naga Morich nevezetű Bangladesből származó paprika volt, melyet 2006-ban 1,598,227 SHU értékkel teszteltek. Ezt a fajtát honosították az angolok, ami most Dorset Naga néven fut náluk. (Ez a honosított fajta kevésbé erős, valószínűleg a kedvezőtlenebb időjárási feltételeknek köszönhetően.)
A Naga Morich azóta is beszerezhető Indiából, Bangladesből, bár már nem olyan erős, mint a 2006-ban tesztelt, de hát a hazaiak sem ugyanolyanok évről évre. Kb. olyan erős, mint a Bih vagy Bhut Jolokia, mondhatni ezek unokatestvérek.
Az viszont elmondható róla, hogy ugyan SHU értékre vannak nála jelenleg erősebb paprikák, mint pl. a Bhutch T, vagy a Naga Viper de ez a leggyilkosabb, az egészen biztos. A top 10-ben mindegyik másként hat, de mind közül a Naga Morich a legdurvább. Talán úgy is lehetne fogalmazni, hogy nem a legerősebb kínoz meg a legjobban.

S, hogy milyen a paprika? Ismét Lászlót idézem:

Ez a paprika messze a legerősebb amit valaha kóstoltam, konkrétan azon az oldalon, ahol összerágtam, a fogsorom elzsibbadt (mint a fogorvosnál) a nyelvemre mintha parazsat tettek volna  kb. 4-5 percig, de mégsem kínzott meg úgy mint néhány a kevésbé erősek közül(pl. Bhut Jolokia stb.), amelyeknek 5 perc után nemhogy gyengült, hanem inkább erősödött a hatása.

Ez egy brutálisan erős paprika, amely azonban valóban még annyira sem kínoz, mint a több százszor gyengébb cseresznyepaprika. Íze cseppet édeskés is. A levesembe éppen csak egy körömhegynyit tettem a mintának kapott szárított gyilkosból, de elegendő is volt. Ennek a paprikának az erején felül pikáns íze is akad. (Köszönet Lászlónak a paprikáért!)

A világ legerősebb paprikái
 • 2012 gasztronómiai trendjeiről szóló írásomban megjegyeztem, hogy: Az ízek irányából közelítve, a magyar konyha jövőjének iránya egyebek mellett a kedveltté váló [új] ízek hagyományokkal való kombinálódásában lehet, amihez az ízek intenzitásának növelése is szükséges.

Az IPM nagy paprikatesztjében kóstolt “Erős Pista és versenytársai“, csípősségben messze nem érnek fel a “Trinidad Scorpion Butch T” fajtához.

Csíki Sándor♣

qr-kod

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: Hírek, magyar konyha, nemzetközi konyha
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

MAGYARORSZÁG LEGERŐSEBB PAPRIKÁJA bejegyzéshez 23 hozzászólás

 1. Lajkó Péter szerint:

  Hot Man!
  Szerintem hagyd azt az oldalt, mert drága és sok idő mire külföldről ide érnek a magok. Manapság már be lehet szerezni helyi termelőktől is. Ezen kívül már készítenek jó csípős szószokat és lekvárokat.
  Én már többszöri alkalommal vásároltam termelőtől magot, de szárított Thai és Habanero chilipaprikát is.

 2. Rozsa szerint:

  Huuu jol hangzik….Aposom imadja a csiposet de meg egy igazi magyar paprikat nem kostolt. (Dan)Megkostoltatnam vele ezt¤
  A Fehervari urnak van privat elerhetosege;Vennek neki karacsonyra …. 🙂

 3. Klein Janos szerint:

  Hello mindenki! Az egesz csaladom erospaprika falo, bar altalaban maradunk a Magyar fajtaknal. elkepzelheto , hogy a buszkeseg mondatja velem de meresek ide vagy oda, es cafoljatok meg, nalam egy igazi Cecei vagy Bogyiszloi lecso, rengetek oromet okoz! 😉
  Tudjuk e, lett e merve ezek kozul valamelyik? termeszetesen szezonjaban, jo helyrol szuretelve..
  Probaltam sok import chilit es ha nem is a fent emlitettekhez merve, megiscsak azt gondolom egy jo lecso el tud menni extrembe, nem gondoljatok?Talalkoztam olyannal mar ami nem csak szimplan volt eros de szinte elviselhetetlen.. Talan ugy helyes a kifejezes, ha azt mondjuk evesre alkalmas vagy nem alkalmas eros paprikakrol beszelunk e, ha kategorizalhatunk..
  udv mindenkinek!! Jani

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.