FOOD & WINE – két éves lett a blog

SOKAN MEGTAPASZTALTÁK már, s most én is, hogy milyen is egy két évessé cseperedett korú blog gazdájának lenni Az első írásom Kürti, Blumenthal és egyéb dolgok… címmel, 2008. november 28-án jelent meg. Azóta közel hatszáz írás, több millió karakter terjedelmű szöveg, több ezer fotó jelent meg s, az olvasók köre is egyre nagyobb lett. Igazából magam sem gondoltam, hogy ennyire kiterebélyesedik, s életformává válik a blog írása. Köszönöm mindenkinek, aki meglátogatta az oldalt. Az első 10 ország, ahonnan az elmúlt 2 évben meglátogattak, a forgalom jelentős részét lefedte. Az első 10 ország sorrendje: Magyarország, Románia, Szlovákia, az Egyesült Királyság, Németország, az USA, Szerbia, Ausztria, Hollandia és Svédország.

Az első 7 országban az első 7 város – ahonnan a legtöbben olvasnak:

 1. Magyarország: Budapest, Debrecen, Pécs, Miskolc, Veszprém, Győr, Székesfehérvár
 2. Románia: Marosvásárhely, Kolozsvár, Nagyvárad, Székelykeresztúr, Brassó, Szeben, Sepsiszentgyörgy
 3. Szlovákia: Pozsony, Érsekújvár, Somorja, Kassa, Nagymihály, Losonc, Nagyszombat
 4. UK: London, Manchester, Roshdale, Croydon, Birmingham, Bristol, Leatherhead
 5. Németország: München, Frankfurt am Main,  Berlin,  Essen,  Nürnberg, Hamburg, Düsseldorf
 6. Egyesült Államok (államok sorrendje): Kalifornia, New York, Florida, New Yesey, Connecticut, Texas, Pennsylvania
 7. Szerbia: Újvidék, Belgrád, Szabadka, Kúla, Kikinda, Nagybecskerek

Események, lapok, könyvek, film:

 • Az idén először került megrendezére a Nemzeti Gulyás Nap, amelynek a szervezését nyáron kezdtem el, s végül, Nektek köszönhetően világbajnok rendezvény lett belőle.
 • Rendszeresen írok az IPM-be, a Borigo Magazinba, időszaki boros kiadványokba, mint a Dunabor Magazin. Bekerültem a 2010. decemberben újrainduló Magyar konyha nyitó számába is (a lap megjelenése után erről is írok még).
 • Az idén a Ritus című filmben jutott foodstylist feladat, s más filmeknél tanácsadással segítettem. Fotók is készültek szép számmal, amihez hozzájárultam.
 • Megjelent a “XXI. századi magyar gasztronómia” című könyv, amibe én írtam “Az európai gasztronómia a középkortól napjainkig (23-44. oldal), s “A molekuáris gasztronómia rövid története” (705-709. oldal) fejezeteket.
 • Közreműködőként megemlítésre kerültem Herczeg Ágnes “Borok a konyhában” című könyve kapcsán is.
 • Megjelent a Larousse Gastronomique” enciklopédia magyar nyelvű kiadása “Larousse gasztronómiai lexikon” címmel, s ebbe a “Magyar konyha“, s “Magyarosan, magyar módra” címszót írtam. (Erről hamarosan bővebben is beszámolok.)

E rövid leltár után újra megköszönöm, hogy időt szántok erre az oldalra. Mindenkit arra biztatok, hogy kommenteljetek, s ezzel adjatok lehetőséget arra, hogy a gondolataitokat, tapasztalataitokat megismerhessük. Isten éltesse a blogot még sokáig! Velünk együtt!

Csíki Sándor♣

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: FOOD & WINE, Hírek
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

FOOD & WINE – két éves lett a blog bejegyzéshez 18 hozzászólás

 1. GasztroRéka szerint:

  Gratulálok a bloghoz és az egyéb tevékenységekhez is! Igen, ez valóban életforma. Népszerűsíteni kell, mert sokan a hétköznapi életben nem tudják mi az a gasztroblogger!
  Sok erőt és kitartást, jó borokat és ételeket, gazdag gasztroélményeket kívánok a következő évekre is!

 2. Eszter szerint:

  Ez a kedvenc blogom. Gratulűálok és sok erőt kívánok a továbbiakban is!

 3. zaza szerint:

  Nagyszrű írások! Gratulálok a születésnaphoz!

 4. Feco szerint:

  Most olvasom, hogy két éves lettél. Boldog születésnapot kívánunk !!!

 5. Turbigó szerint:

  Kicsi szívem, kicsi szám
  boldog születésnapot kíván!

 6. Müller Tibor szerint:

  Boldog Születés Napot ! Továbbra is szivesen olvasom Posztjaidat és aktualizálom korábbi csemegéidet !
  Minden Jót Kívánok !!

 7. Ádám Gábor szerint:

  Gratulálok Sándor !
  Boldog születésnapot FOOD & WINE !
  Nálam is itt van a kedvencek között a lap, de ezzel biztosan nagyon sokan vagyunk így.
  Mindig élmény olvasni az írásokat. Egyszer teljesen új gasztronómiai utakra, kalandokra hív, másszor pedig az egyszerűnek, hétköznapinak tűnő étkeinket helyezi új megvilágításba vagy mutatja be eredetét és múltját.
  Az olvasásnál mindig magam előtt látom a konyhát, a készülő étkeket, az asztalt, érzem az illatokat, az ízeket… Mivel sajnos a főzéshez nem igazán értek, azt sajnálom, hogy ez az élvezet így számomra mindig virtuális marad… Pedig milyen nagyszerű lenne, ha Food & Wine blogban megjelenő ételek és italok ízvilágát a valóságban is élvezni lehetne. 🙂 Mondjuk valamilyen “gasztro klub” formájában. Biztosan jelentkeznék törzsvendégnek… . Vagy létezik ilyen csak én nem tudok róla? 🙂
  További sok sikert, Sándor!

 8. Csidei Tamás szerint:

  Szeretettel gratulálok a születésnaphoz!

  Elgondolkodtam azon, hogy két év alatt mennyi értékes írás jelent meg ezeken az oldalakon, azon is, hogy honnan meríthetsz ekkora tudást, ismeretet ennyi publikációhoz.
  Mély elgondolkodásomat talán az a tény is elősegítette, hogy blogoddal egy időben én is elég “nagykorúvá” cseperedtem. 🙂
  Sokat tanultam az írásaidból, rengeteg inspirációt adott a szellemiséged és nem utolsósorban, a marhapofa recepted reinkarnációját “viszik, mint a cukrot”! 🙂

  Sanyikám!
  Sok köszönet mindenért, fantasztikus ember vagy, jó hogy vagy nekünk!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.