AZ EGÉSZSÉGES TEAÍZESÍTŐ – mese

HOL VOLT, HOL NEM volt, volt egyszer egy derék teaízesítő. Kicsiny volt, zöldessárga dobozos és – miként magáról sejtetni engedte – nagyon-nagyon egészséges. Fel is keltette az érdeklődésem nyomban ez a fene nagy egészségesség, ezért megvásároltam, s haza is vittem. Így aztán már nekem is lett egy fene nagyon egészséges, zöldes, sárgás, kicsinyke dobozom, telis-tele apró teaízesítő tablettákkal. A teaízesítő neve, mert az is volt neki így került fel a dobozra: Teaízesítő – tabletta citromízű – + C-vitamin. A C-vitamin, ami ugyebár nagyon egészséges tud lenni., külön kiemelést is kapott, amivel általában még egyet is tudok érteni. Nos, a kicsiny, zöldessárga doboz hátoldalán – ahogy a törvény azt előírja – ott állnak az

összetevők is, amit most megosztok minden érdeklődővel, aki az olvasásban idáig eljutott, s a továbbiakban sem lankad odaadó figyelme.

 • Összetevők:
 • étkezési sav (almasav)
 • aszkorbinsav (C-vitamin 15 mg (25% RDA*)/ 3 db tabletta
 • keményítő
 • aroma
 • 100g termék tartalmaz:
 • energia 1292 kJ (301 kcal)
 • fehérje 0g
 • szénhidrát 5,6g
 • zsír 0g
 • aszkorbinsav 3846 mg (6410% RDA*) *RDA% a felnőttek számára fogyasztásra ajánlott napi mennyiség százalékban kifejezve.
 • Felhasználási javaslat: Oldjon fel 3 db Haas teaízesítő tablettát 2 dl meleg, de nem forró teában.
Más írásos anyagokban így a Haas honlapján a szöveg már kibővül és így szól azokhoz, akik egészséges citrompótlóra vágynak.:

“3db Haas teaízesítõ tablettát 2 dl meleg, de nem forró teában kell feloldani. Az így elkészített tea elfogyasztásával a felnőtt szervezet számára javasolt napi C-vitamin bevitel 25%-a fedezhetõ.”

Mi ezzel a probléma?

 • A legnagyobb probléma a számolás körül van, amely a négy alapművelet használatában ugyan korrekt, ennek ellenére az eredményei mégis félrevezetőek.

A gyártó azt állítja, hogy a termék 100 grammja 3846 mg aszkorbinsavat tartalmaz. Ez a receptúra felöl közelítve elméletileg még helytálló is lehet, de a fogyasztó számára ennek a közlésnek az információtartalma nulla. Kit érdekel ugyanis, hogy 800 db tablettában mennyi a C vitamin, amikor 2-3 darabnál több amúgy sem kell.

 • Mivel a 3846 mg aszkorbinsav négy darab 26 grammos dobozban található csak meg, ezért az, hogy egy ugyancsak önkényesen megállapított RDA értékhez képest egy felnőtt ember C-vitamin szükségletének 6410 százalékát fedezi, enyhén szólva is érdektelen és félrevezető.
 • A gyártók, de az orvosok, gyógyszerészek is igen gyakran úgy hivatkoznak a 60 mg/nap C-vitamin igényre, mint valami természeti törvényre, pedig egyáltalán nem biztos, hogy ez az érték helyes (ráadásul csak a férfiakra vonatkozik). A 60 mg/nap értéknél alacsonyabb és magasabb értékek is előfordulnak az irodalomban, ráadásul ezek az értékek korszakonként is változnak. Az előbbiekkel alátámasztva, ha a 60 mg/nap C-vitamin szükséglet értéktől eltávolodunk, “a 3 db tabletta fedezi a felnőtt szervezet számára javasolt C-vitamin bevitel 25 %-át” állítás már végképp megalapozatlan, és félrevezető lesz.

Összefoglalás

A termék egy egyszerű, tablettázott citrompótló. Semmi különös. A gyártó is igen gyakorlott ezek előállításában. Ez a teaízesítő (citrompótló) rendben van. Összetevőivel különösebb gond nincs, s a C vitamin sem baj, hogy benne van. Ártani nem árt, s talán valamicskét még használ is, különösen, ha a nagyi nem a tűzforró teába dobja, ahogy szokta.

 • A gondok a kommunikációval, a doboz szövegével vannak. A számok 800 db tablettára vonatkozó életszerűtlen adatokkal ezt az üzenetet sugallják: vegyél meg, mert nagyon egészséges vagyok. Ez azonban nem igaz.

Csíki Sándor♣

Bifidus Actiregularis – a világsztár
DANONE eperjughurt
A leves hazudik – Számoljunk együtt!
A sokmellű nő esete
De mi is az a Torkos csütörtök?

Nézz körül a tartalomjegyzékben is! Találhatsz ott még kedvedre való írást! Ha mégsem, írd meg, hogy mi érdekel, s ha engem is legalább annyira érdekel, írok róla!

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: Egészség, Vélemény
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

AZ EGÉSZSÉGES TEAÍZESÍTŐ – mese bejegyzéshez 6 hozzászólás

 1. TV szerint:

  Én is ezt a teaízesítőt szoktam venni. 🙂

 2. Borbély Irén szerint:

  Maradok a citromnál,már csak azért is mert a teát forrón szeretem 🙂

 3. LA szerint:

  Jó, hogy vannak az ilyen írások. Lehet, hogy nem sokan olvassák el a dobozok címkéit, de ez baj.

 4. coq szerint:

  A legnagyob probléma talán pedig , hogy a citrom minden valamire való tea ízét tönkre teszi! annak ellenére persze gyerekkoromban én is szivesn ittam a citromos teát…

 5. Marcsi szerint:

  Irén, a citromot sem szabad a forró teába tenni. 🙂 Semmivé válik a C-Vitamin benne.

 6. Peti szerint:

  Ez az írás így ebben a formában csak morgolódás. Az, hogy mi és mekkora mennyiségre vonatkoztatva kell, hogy szerepeljen a dobozon, nem a gyártó vagy a forgalmazó döntése, hanem törvényi előírás.
  Ha tudom, hogy 100 g-ban vagy akár a három tablettában mennyi c-vitamin van, ki tudom számolni, hogy ha én 5 tablettával szeretem a teámat, vagy limonádét csinálok, abban mennyi lesz. Ezen tehát kár háborogni.
  Az ajánlott napi beviteli érték tényleg hozzávetőleges, és változott is, mindenesetre most ennyi a hivatalos érték. Valamit csak fel kellene tüntetni nem? Vagy írjanak a dobozhoz mellékelve egy háromoldalas esszét a C-vitamin dozírozásáról és működéséről, hogy mindenki saját maga számolja hogy mennyi kell?
  A 60 mg ajánlott érték azt jelenti, hogy az ezen érték alatti bevitel vitaminhiányos állapot kialakulását eredményezheti. Nem egzakt szám. De ha el akarod kerülni a skorbutot, legalább ennyit vigyél be.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.