Eper, Forrás: strawberryplanters.netA LEVES HAZUDIK című könyv eperre vonatkozó tézisét, miszerint: a világon sincs annyi eper, amennyi az eper ízű termékekben megjelenik, már sokszor hallottam emlegetni. Soha nem szóltam hozzá, azonban minden alkalommal, amikor említették, kényelmetlenül éreztem magam, mert valahogy nem tartottam eléggé meggyőzőnek az állítást. A napokban újra találkoztam ezzel a széles körben elterjedt, s gyakorta idézett „eper-tézissel”, ám most már úgy gondoltam, hogy a végére járok annak, hogy igaz-e az

eperre vonatkozó állítás (a könyv többi részével, állításával nem foglalkozom!). Az első lépés az volt, hogy megnéztem, hogy a könyv pontosan mit is állít, mi is az, aminek a valóságtartalmát vizsgálni fogom.

Az állítás

A Hans-Ulrich Grimm, „A leves hazudik” (kétezeregy kiadó, Piliscsaba 2001, harmadik kiadás, 2005) című könyvének 16. oldalán található állítás így szól:

…a világszerte elhatalmasodó eperfagylalt, eperjoghurt, eperdesszert iránti vágy az igazi epren keresztül már rég nem lenne kielégíthető. A világ teljes epertermése az amerikai epertermék szükséglet 5%-ának fedezésére lenne épphogy csak elég.  Valódi gyümölcsökből csupán minden huszadik amerikai eperrajongót lehetne kielégíteni.”

A kérdések

  • Igaz-e az, hogy valódi gyümölcsökből csupán minden huszadik amerikai eperrajongót lehetne kielégíteni?
  • Igaz-e az, hogy a világ epertermése épphogy csak elég lenne az amerikai epertermék szükséglet 5%-ának fedezésére?

A rövid válasz – nem igaz!

  • A könyv mindkét állítása túlzó, valóságtól elrugaszkodott, így aztán egyik állítás sem tekinthető igaznak. (Akit pedig nem csak a végeredmény érdekel, az olvassa el a számolást is. Nem bonyolult.)

A számolás alapadatai

A számoláshoz tudnunk kell, hogy mennyi is a világ epertermése, ám ezt az adatot perceken belül megtudhatjuk. A világ legnagyobb mezőgazdasági adatbázisa, a FAO statisztikai rendszere, a faostat szerint 2008-ban a világ epertermése:  4.068.454 tonna volt. A számolás során ezt a négymillió tonnányi epermennyiséget vetem össze az Egyesült Államok teljes lakosságával, amely a wikipedia szerint 321.053.000 fő. Ezzel pedig már rendelkezésre is áll a kérdések megválaszolásához szükséges két alapadat:

  • A világ epertermése (tonna):              4 millió
  • Az Egyesült államok lakossága:   321 millió

1. Kérdés

Reális állítás-e az, hogy valódi gyümölcsökből csupán minden huszadik amerikai eperrajongót lehetne kielégíteni?

  • A minden huszadik amerikai összesen 16,5 millió lakos, beleértve e csecsemőket is. A könyv állítása szerint az eperterméséből csupán minden huszadik amerikainak jutna, ezért a 4 millió tonna eperből csupán 16,5 millió amerikainak juthatna. Egy újabb osztással megkapjuk, hogy hány kilogram friss eper jutna „minden huszadik” amerikaira évente a világ teljes eperterméséből. Az eredmény: 242 kg/év friss eper.
  • A 242 kg/fő/év friss eper azt jelenti, hogy „minden huszadik” amerikaira, az év minden áldott napján 66 dkg friss eper jutna a világ terméséből. Ennyit ehetnének naponta Alaszkától Floridáig. Úgy vélem, hogy ez a szám már önmagában elegendő annak eldöntéséhez, hogy igaz-e a könyv állítása.
  • A még mindig a könyv állításában hívők kedvéért folytatva, érdemes azt is számításba venni, hogy epertermékekről beszélünk, amelyekben az esetek többségében az eper csak kis százalékban fordul elő, ami azt jelenti hogy ez a 66 dkg eper valójában több kilogrammnyi eperterméket reprezentál. Nem hetente, nem havonta, hanem minden egyes nap! Ugye, nehéz elhinni, hogy tényleg ennyit is ennének?

2. Kérdés

Reális állítás-e az, hogy a világ epertermése épphogy csak elég lenne az amerikai epertermék szükséglet 5%-ának fedezésére?

  • Az amerikai epertermékek mennyiségét ugyan nem ismerem, azonban a könyv állításának realitása mégis egyszerűen eldönthető. Ehhez, önkényesen ugyan, de tételezzük fel, hogy minden 1 kilogramm epertermékhez  20 dkg friss epret használunk fel. A 4 millió tonna friss eperből az epertermékekbe 20 százalékot téve, összesen  20 millió tonna epertermékünk lenne. Igen ám, de a 20 millió tonnányi epertermék a könyv állítása szerint csupán az amerikai epertermék szükséglet 5 százaléka lehetne. Mennyi is akkor a 100 százalék? Ha az 5% 20 millió tonna, akkor a 100% összesen: 400 millió tonna epertermék per év, ami az Egyesült Államok teljes lakosságát figyelembe véve 1,24 tonna/év eperterméket jelentene lakosonként.
  • Az 1,24 tonna/fő/év epertermék azt jelenti, hogy a születéstől kezdődően minden egyes amerikainak, az év minden egyes napján legalább 3,4 kg eperterméket kellene fogyasztania. Úgy vélem, hogy ez a szám már elegendő annak eldöntéséhez, hogy reális-e a könyv állítása.
  • A még mindig a könyv állításában hívők kedvéért folytatva érdemes azt is számításba venni, hogy a 20 százaléknyi eper szándékosan túlzó volt. Ha mindezt például epres Activia joghurtra számítjuk át (a következő írásban lesz még róla szó, mert azért ott sincs minden rendben), akkor már csupán 8,4 % eperrel kalkulálhatunk. Így a 4 millió tonna eper 321 millió lakossal és 8,4% epertartalommal kalkulálva  a könyv állítását figyelembe véve azt jelentené, hogy minden egyes amerikai, a csecsemőktől az aggastyánokig bezárólag, minden egyes napon 65 doboz epres Actívia joghurtot fogyasztana el…

Csíki Sándor♣