DANONE EPERJOGHURT

A LEVES HAZUDIK című könyv állítása az eperről ugyan nem igaz, azonban a bulvár elemekkel tűzdelt könyv mégis csak felvet egy létező problémát. Ez a probléma az élelmiszeripari adalékanyagok problémája, amelyek értelmezése, értése körül ugyanaz a zűrzavar uralkodik, mint ami a könyvből is lejön. Hozzáadott vegyületek ezrei fordulhatnak elő az élelmiszerekben, s a köztük

való eligazodás az átlag fogyasztó számára gyakorlatilag már régen megoldhatatlan. Így aztán napjaink egyetlen stratégiájaként sokak számára csak a teljes elutasítás maradt.

 • A helyzeten a gyártók sem igyekeznek javítani, pedig elemi érdekük lehetne – helyette inkább a termék marketingre fordított milliárdok erejében látszanak hinni. Pedig akadna megoldás.

ACTIVIA joghurt eperrel.

A napokban keresztlányommal, Lilivel, jóízűen elfogyasztottunk egy-egy doboz eperjoghurtot. Ekkor fordult elő, hogy végre el is olvastam, hogy miféle dolgok vannak ebben az ízletes csemegében, amelyről ráadásul azt gondolhatjuk, hogy az egészségvédelem élvonalában áll.

 • (Alkalomadtán más eperjoghurtok is sorra kerülnek, azonban a poszt megírásának éppen ez a joghurt adta az apropóját, így aztán ez a termék lett egy kicsit tüzetesebben megvizsgálva.)

Vegyük hát sorra, hogy a gyártó által deklaráltan miféle összetevők is fordulnak elő a magasra értékelt “Danone ACTIVIA Bifidus Actiregularis élőflorás, félzsíros joghurt eperrel” elnevezésű termékben.

A joghurt összetevői:

 • tej
 • eperkészítmény 14% (eper (60%), cukor, folyékony cukor, glükóz-fruktóz szirup, stabilizátorok (módosított kukoricakeményítő, karragén), aroma, savanyúságot szabályozók (trikalcium-citrát, trinátrium-citrát), hordozók (kálcium-klorid, kálcium-karbonátok), színezék (kárminsav), murokrépalé koncentrátum, pektin-metilészter)
 • cukor
 • sovány tejpor
 • tejfehérjék
 • élő joghurt kultúra és Bifidus ActiReguláris kultúra

Az összetevőkben az eperkészítmény az érdekes, aminek a fentiek szerint a 60 százaléka (8,4%) eper. Ha a 14 százaléknyi eperkészítményből 8,4 % az eper, akkor az egyéb, vagyis a maradék 5,6%, ami a 125 grammos csomagolást alapul véve 7 g, vagyis egy bő teáskanálnyi „egyéb” van minden egyes dobozban, ami egy cseppet sem teszi vonzóvá.

 • Az „egyéb” rovatban felsoroltak persze – tudom jól – ahhoz kellenek, hogy jó állagú, egységes színű, ízes, illatos terméket kapjunk, amely ráadásul azonos most, egy hónap múlva, vagy akár évek múltán is. Tudom,  azonban mindezek ellenére a jövőben ezt a terméket nem fogom vásárolni. Ha azonban Danone Activia  mégis csak az asztalra kerülne, az már csak a Natúr lehet, bár a marketing kommunikációban azért ott is akad „egyszerűsítés”, hogy más kifejezést most ne használjak.

ACTIVIA joghurt Natúr

A “Danone ACTIVIA Bifidus Actiregularis Élőflórás, probiotikus, natúr joghurt” összetevői a gyártó alapján:

 • tej,
 • sovány tejpor,
 • tejfehérje,
 • élő joghurt kultúra és Bifidus ActiReguláris kultúra.

Mindez barátságosabban hangzik, mint az epres joghurt összetétele. A Natúr termékből kimaradt az „eperkészítmény”, amivel nyomban egy púpozott teáskanálnyival kevesebb felesleges cukrot, egyéb szénhidrátot, mesterséges színezéket, stb. fogyasztunk el. Ennek a terméknek a dobozán már szerepel, hogy: „Már napi egy pohár Activia – a Bifidus Actiregularis-nak köszönhetően – hozzájárul az emésztőrendszer egészséges működéséhez.”

 • A mondat majdnem hibátlan, de csak majdnem, mivel a marketingesek nem tudták megállni, s újra csak a komunikáció központi elemére, az előadás főszereplőjére,  a védett baktériumra terelték a szót, pedig az Activiában akadhat más baktérium is, amire a dobozon az összetevők között az  “élő joghurt kultúra” utal.

A mondat helyesen így hangozna: “Az Activia hozzájárul az emésztőrendszer egészséges működéséhez.” Ahogy persze más probiotikus készítmények is, s többek között a Bifidobacterium törzseknek köszönhetően, amelyek közül az egyik éppen a Bifidobacterium animalis subsp. animalis (DN 173 010), amely nem más, mint a “Bifidus ActiRegularis“. A következő írásban erről lesz szó, s arról, hogy készítsünk otthon joghurtot, ahogy nagyanyáink a maguk idején aludttejet készítettek. A jelenlegi körülmények között, az eperjoghurtok világában ez nem visszalépés, hanem sokkal inkább előrelépés.

Csíki Sándor♣

Nézz körül a tartalomjegyzékben is! Találhatsz ott még kedvedre való írást! Ha mégsem, írd meg, hogy mi érdekel. s ha engem is legalább annyira érdekel, írok róla, biztos lehetsz benne! Emellett ne feledkezz el a Nemzeti Gulyás Napról sem, amely első alkalommal idén augusztus 28-án lesz. Főzz Te is, s küldjél fotót róla!

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: Egészség a konyhában, nemzetközi konyha, Vélemény
Kiemelt szavak: , , , , , , , , .
Közvetlen link.

DANONE EPERJOGHURT bejegyzéshez 9 hozzászólás

 1. kenyi szerint:

  A Danone 39 Ft-os joghurtját is érdemes lenne megnézni (nem tudom mi a pontos neve, minden napra vagy valami hasonló). Az Activia legalább tartalmaz némi gyümölcsöt. Az olcsó verzió igaz eper ÍZŰ, de az összetevők közt nincs gyümölcs. Én is csak a boltban néztem meg, megvenni nem állt szándékomban. Csak sajnos manapság nagyon sokan nem a háromszor annyiba kerülő terméket engedhetik meg maguknak, hanem a színtiszta műanyag verziót. Mondjuk, lehet a Danone helyében ilyen szeméthez már nem adnám a nevemet. Az Ő dolguk, eddig sem szerettem őket, ezután sem. Kiegyensúlyozott táplálkozás és nincs szükség semmi bifidusra joghurtból.

 2. Csíki Sándor szerint:

  Kenyi: Köszönöm a tippet, alkalomadtámn arról is írok.

 3. Hapci szerint:

  Bocs, Sándor, de a számítás (joghurt) számai zavarosak.
  A 14%-nyi eperkészítményből 60% az eper, következésképp 40% a nemeper, vagyis a felsorolt mindenféle vacakok-segédanyagok. A végeredmény már tökéletes, vagyis a 7 gramm stimmel. 🙂

 4. Hapci szerint:

  Kiegészítés: abcúg Danone! A Danone az egyik legjellemzőbben szargyártó-ízlésromboló cég, persze, a kedvencemet, a Kraftot nem überelheti.

 5. Bogsán Gyula szerint:

  Az igen intenzív reklámozás eredménye ma a nagyobb fogyasztás. Bizonyára megéri, mert a cikk szerint a tartalom kérdésessé teszi az igazi használati értéket. Jó lenne a többit is kielemezni ( pl. Danone) a tisztán látás érdekében…

 6. Biobodyguard szerint:

  Az én izlelőbimbóimnak a következő a megfelelő,ugyan nincs “szép” doboza, és van vele legalább 2 perc elfoglaltság, de…..:tudom,mit tartalmaz, mert magam teszem bele.Epervelő,tej,vagy joghurt, tojás, zabkorpa, fahéj, lenmag, stevia.Néhány másodperc a turmixban. Leginkább reggeli gyanánt, de végül bármikor,ha úgy hozza a sors. Még senki nem mondta rá,hogy fujj.

 7. Sance szerint:

  házi lekvár + joghurt

 8. Hapci szerint:

  Azért van pár – kicsi – cég, amelyik normális, nem agyonédesített és műanyagokkal telepakolt gyümölcsjoghurtot gyárt. Ilyen a Cserpes, és nemrég felfedeztem egy újabbat is: Fuchstej.

 9. Béres Eszter szerint:

  Én már régóta, csak akkor vásárolom meg a joghurtot és mást is, ha elolvastam a címkét, s nem találtam az összetevők között olyanokat, mint ami a Danone eperjoghurtjában is van. A gyümölcstartalom félrevezeti azokat, akik nem olvasnak, mert azt gondolhatják, hogy minden rendben van.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.