SÁRGARÉPA KRÉMLEVES (recept)

Forrás:  nutrition.preschoolrock.comA BLOG OLVASÓI már tudják, gyakori a krémleves errefelé. A petrezselyem után természetes, hogy a sárgarépa is sorra került. Ez – látszatra – olyasféle, mint a baba ételek, ám mégis más lesz, s jobb is, mint amire titkon számítottam. Talán a rozmaring az, ami feldobja, vagy az olíva olaj, esetleg a kevéske chili. Az arányok fontosak, s most sikerült is eltalálnom a tökéletes arányokat. Működik.

A jó krémlevesek fontos jellemzője a megfelelő sűrűség. Időnként nem is annyira egyszerű ennek beállítása. Ha a leves túl híg, már csak ritkán kezdünk bele a zöldségek újbóli tisztításának főzésének, hogy azzal sűrítsünk. Így aztán, ha nem akarunk sűrítőt (többnyire keményítőt) használni, a levesünk sokat veszíthet krémleves jellegéből.

Sárgarépa krémleves (recept)

Hozzávalók:

  • 700 g tisztított aprított sárgarépa
  • 150 g tisztított vöröshagyma, nagyobb darabokra aprítva
  • 150 g tisztított burgonya, aprítva
  • 50 g vaj
  • 30 ml (2 ek.) olíva olaj
  • 1000 ml víz
  • 500 ml 10%-os főzőtejszín
  • frissen őrölt feketebors
  • babérlevél
  • friss bazsalikom ág
  • kurkuma
  • chili

Elkészítése: Lábosba olíva olaj, vaj, sárgarépa, hagyma, burgonya, ízlés szerint kurkuma, chili. Párolás fedő alatt 15 percig. 100 ml víz hozzáadva. Főzés, amíg a burgonya puha nem lesz. Tűzről levesszük, hűlni hagyjuk. ha már 70°C, botmixerrel pépesítjük. Hozzáadjuk az 500 ml tejszínt. Jól elkeverjük, Frissen őrölt borsot, rozmaring ágat, babérlevelet adunk hozzá. Megsózzuk és a hőmérsékletet 80°C-ra emeljük, majd a levest levesszük a tűzről és hagyjuk hűlni. A fűszerezést ellenőrizzük és ízlés szerint még sózunk.

Sárgarépa krémleves; www.foodandwine.hu

  • A levest ízlés szerint sajttal, friss chilivel, füstölt fürjtojással, pirított sonkával, majonézes pirítóssal, aiolival megkent pirítóssal, sajtos pirítóssal, sárgarépa chipsszel, stb szervírozhatjuk. Olíva olajjal is ízesítsük.

Sárgarépa krémleves; www.foodandwine.hu

Csíki Sándor♣

MEDVEHEGYMA KRÉMLEVES
SPÁRGA KRÉMLEVES
SPÁRGA KRÉMLEVES – másként
ZELLERKRÉMLEVES
PETREZSELYEM KRÉMLEVES
SÜTŐTÖK KRÉMLEVES
SÜTŐTÖK KRÉMLEVES és füge quenelle
AZ ELNÖK szakácsa
Su Dongpo sertéssült

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: magyar konyha, Recept
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

SÁRGARÉPA KRÉMLEVES (recept) bejegyzéshez 3 hozzászólás

  1. kukta szerint:

    A rozmaring tényleg feldobja a levest!

  2. DékányA szerint:

    Hétvégén ez a leves lesz. 🙂

  3. HorváthK szerint:

    Kedves Sándor! Mi lesz a maradék 900 ml vízzel? Vagy elírás? Köszi

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.