Zellerkrémleves, www.foodandwine.huEZT A RECEPTET a Délmagyarország olvasói számára kreáltam, s nemrég jelent meg a Gasztro Magazinban. Szezonális, téli zöldségekből, zellerből, hagymából, almából, véreshurka betéttel készül. A zeller és a savanykásabb alma a méz édességével és a fűszerekkel egészen kiváló ízekkel kápráztat el. Mindehhez a véreshurka igazi meglepetés, amit a chips-szerű zellerkockák textúrája ellenpontoz. Új, egyszerű, mégis meglepő fogás.

Zellerkrémleves – almával, véreshurkával (Recept)

  • Hozzávalók:
  • 900 g zellergumó
  • 450 g zöld alma (Golden delicious, vagy más hasonló)
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 50 g vaj
  • 2 evőkanál (30 ml) olívaolaj
  • 2 evőkanál (30 ml) erdei méz
  • 2 evőkanál (30 ml) pálinka
  • 1000 ml húsleves (zöldségalaplé)
  • 200 ml 20%-os főzőtejszín
  • Só, frissen őrölt fekete bors, rozmaring, bazsalikom, majoránna.
  • Olívaolaj a leves díszítéséhez, ízesítésére.
  • A levesbetéthez:
  • véreshurka (készen vásárolt)
  • zellerkockák.

Zellerkrémleves; www.foodandwine.huZellerkrémleves készítése; www.foodandwine.huElkészítése: lábosba tesszük a vajat és az olajat, majd hozzáadjuk a nagy darabokra vágott tisztított vöröshagymát, zellergumót és almát. Rácsorgatjuk a mézet, fekete borsot őrölünk rá és állandó kevergetéssel folyadék hozzáadása nélkül pároljuk a zöldségeket. 5 perc elteltével a pálinkát is hozzáöntjük, majd gyakori kevergetéssel fedő alatt pároljuk a zöldségeket újabb 5 percig. Felöntjük a húslevessel (vagy zöldséglevessel) és a zellert készre főzzük (az alma előbb megpuhul). Ha a leves megfőtt félretesszük és hűlni hagyjuk. Ha már 60 °C alá hűlt botmixerrel pépesre aprítjuk a zöldségeket (esetleg szűrőn át is szűrhetjük), majd habverővel hozzákeverjük a főzőtejszínt. Szükség szerint sóval, valamint rozmaringgal, bazsalikommal és majorannával, őrölt feketeborssal fűszerezzük és a levest néhány percig állni hagyjuk, hogy a szárított (friss) fűszerekből az aromák a levesbe oldódhassanak.

Zellerkockák, www.foodandwine.huZellerkockák: serpenyőben apró kockákra vágott zellert pirítunk vaj és olívaolaj keverékében, amíg a zeller aranybarna nem lesz. Kivesszük a serpenyőből, külön tálba szedjük, sózzuk, borsozzuk, tálalásig félretesszük,.

Véreshurka: közben vastagabb karikákat vágunk a véreshurkából és serpenyőben minden oldalról megpirítjuk.

zellerkrémleves véreshurkával; www.foodandwine.hu

Tálalás: tálaláskor 1-2 teáskanálnyi zellerkockát tesszük a tányér aljára, majd rámerjük a levest, és a levesbe állítjuk a véreshurkát. A kitálalt levest (szarvasgombás) olívaolajjal díszítjük, ízesíthetjük.

Csíki Sándor♣

SPÁRGA KRÉMLEVES
SÜTŐTÖK KRÉMLEVES
ZÖLD TEA LEVES
GÖRÖGDINNYE GAZPACHO
ROZMARINGOS BURGONYALEVES

WOKBAN SÜLT csirkeszárnyak

És még sok más érdekes írás…