Kínai palacsintaKÍNAI PALACSINTA – A kínai palacsinta (Jianbing 煎餅) az egyik legnépszerűbb, leginkább reggelire fogyasztott street food étel Kínában. A kínai palacsinta nem igazán palacsinta, s persze nem igazán burrito sem. Ízletes és ropogós. Ez az egyik legrégibb, ha nem a legrégibb, ma is népszerű street food étel Kínában. A jianbing Kína északkeleti részéről származik, ahol a gabonafélék a lakosság alaptáplálékát szolgáltatják. A Pekingben leggyakrabban előforduló jianbing a keleti Shandong tartományból ered és a tésztája búzalisztből és durvára őrölt gabona és/vagy babfélékből állhat.

A Shandonnal határos, északkeleti Hebei tartomány jianbing-je az előzőhöz hasonló. Az ugyancsak itt fekvő, Kína negyedik legnagyobb városának számító Tianjinból származik az előzőektől némiképpen eltérő „jianbing guozi”, ahol a guozi a palacsintába tekert töltelékre, egy kívül ropogós, belül üreges, olajban kisütött kínai fánkféleségre, a „youtiao”-ra utal. (Lásd, fenti kép!) Ez a palacsinta hagyományosan a zöld mungóbab gluténmentes lisztjéből készül.

  • A legnépszerűbb reggeli kínai street food, a jianbing története közel kétezer évvel korábbra, a háborúkkal terhes Három Királyság koráig (220-280) nyúlik vissza, amikor Shandong tartomány kancellárja, Zhuge Liang azzal szembesült, hogy seregnyi olyan katona táplálásáról kell gondoskodnia, akik elveszítették a wokjukat. Zhuge Liang elrendelte, hogy a búzalisztet és vizet keverjék alaposan össze, s az így kapott tésztát terítsék el egyenletesen a tűz fölé helyezett rézlapokon. Az ízletes étel olyannyira javított a katonák harci morálján, hogy sikeresen kivágták magukat az ellenség csapdájából.

A tészta lehet hígabb, vagy sűrűbb, a palacsinta lehet vékonyabb, vagy vastagabb, azonban az minden jianbing közös vonása, hogy a tésztára egy, vagy két tojást kennek. Egyesek a fánk (youtiao) helyett sült wontonokat tekernek a palacsintába, de a salátalevél, zöldségek, csirke, hagyma, bacon, stb. is gyakori. Lényeges, hogy a jianbing mindig frissen készül, ezért aztán az utcai árusok előtt mindig hosszú sorok kígyóznak.

Egy egyszerű, házias jianbing recept

A tészta, ahogy említettem, lehet hígabb és sűrűbb is. Készülhet csak vízzel, de kerülhet hozzá tej is. Vannak, akik többféle zsiradékkal, vajjal és olajjal is készítik. Akadnak, akik a sütés előtt órákig a hűtőben tartják a tésztát. Van, aki sózza, van, aki nem. Vagyis, itt sincsen kőbe vésett recept. A következő recept egy a sok közül, de jól működik. Nézd meg a videót is és minden érteni fogsz.

  • A tészta hozzávalói:
  • 1 csésze (120 g) finomliszt (BL-55)
  • ¾ csésze (180 ml) tej (3,5%)
  • ½ csésze (120 ml) víz
  • 1 ek. (15 ml) olaj
  • A szósz hozzávalói:
  • olaj
  • 4 szál zöldhagyma, felvágva
  • ½ csésze (120 ml) fokhagymás chili szósz
  • ½ csésze (120 ml) Hoisin szósz
  • 1 tojás (lehet 2 is)
  • kínai fánk, vagy bármi más kedvünkre való töltelék

Elkészítése (lásd videó):

  1. Keverjük simára a lisztet, tejet, vizet és olajat. Tegyük félre.
  2. Serpenyőben hevítsünk olajat, tegyük bele a felvágott zöldhagymát és süssük. Adjuk hozzá a chili szószt és a Hoisin szószt is. Kevergetve, 1 percig süssük őket.
  3. Közepes/alacsony hőmérsékleten hevítsünk egy tapadásmentes serpenyőt, vagy ha nem az, akkor egy vékonyan olajozott serpenyőt.
  4. A tésztából öntsünk a meleg serpenyő közepére ¼-½ csészényit és kenjük el egyenletes vékony rétegben és süssük 25-30 másodpercig.
  5. Üssünk egy tojást a palacsintára és kenjük el egyenletesen vékony rétegben és folytassuk a palacsinta sütését, kb. egy percig, vagy amíg a palacsinta széle nem kezd el barnulni, aztán fordítsuk meg a palacsintát, így a tojásos fele ismét felül lesz.
  6. Kenjük meg a tojásos oldalt az elkészített szósszal. és némi újhagymával. Ha van kínai fánk, ami elég valószínűtlen, akkor tegyünk bele, ha nincs, akkor a képzeletünk és  ízlésünk szerint gazdagíthatjuk a kínai palacsintánkat.
  7. Tekerjük fel a palacsintát és szervírozzuk melegen!

Az előbbi receptet nézd meg videón is!

Csíki Sándor♣