Elvis szendvicsTOUR de CHEF – 2018. december 17-24. között a Gerlóczy Kávéház (Budapest) Tour de Chef sorozatában öt étellel én is lehetőséget kaptam a szélesebb közönség előtti bemutatkozásra. Az ételek egy részének receptje a blogon megtalálható, a többi kiválasztásánál pedig szempont volt előttem, hogy úgy legyenek egzotikusak és újak, hogy mindeközben ne legyenek nagyon durván mások. Úgy hozta sors és a válogatás, hogy az öt ételben India (Kerala), Kína (Szecsuán), Tahiti, Elvis Presley-vel az

USA és  – érintőlegesen – az ókori ínyenc, Apícius, és Donald Sutherland is képviseltette magát. A receptekre hamarosan sort kerítek, ám addig is nézzétek meg az ételekről készített fotóim. Az ételek elkészítéséért köszönet Jászai Tibor séfnek és kollégáinak.

Elvis szendvics

Az „Elvis” Elvis Presley kedvenc mogyorósvajas-banános szendvicse kacsamáj mousse-szal, mézzel, fonott kaláccsal.

Az „Elvis” Elvis Presley kedvenc mogyorósvajas-banános szendvicse kacsamáj mousse-szal, mézzel, fonott kaláccsal.

Az „Elvis” Elvis Presley kedvenc mogyorósvajas-banános szendvicse kacsamáj mousse-szal, mézzel, fonott kaláccsal.

Gesztenye velouté kelbimbóval, Jamón Serrano-val

A gesztenye és kelbimbó az ókor óta ismert párosítás. Apíciusnál is felbukkan és az Eagle című filmben Donald Sutherlandnek is készítettem hasonlót.

A kelbimbó, amihez a gesztenye veloute-t a felszolgáló az asztalnál adja hozzá.

A kelbimbó, amihez a gesztenye veloute-t a felszolgáló az asztalnál adja hozzá.

Tahiti kókuszos-vaníliás rák, cukorborsóval

A vanília Francia-Polinézia legnagyobb szigetének séfjeit is megihlette, ám a rummal cukorborsóval új dimenziókat kapott.

Tahiti kókuszos-vaníliás rák, cukorborsóval

Tahiti kókuszos-vaníliás rák, cukorborsóval

Puzha Meen Curry, tarhonyával

Fűszeres dél-indiai hal curry, ahogy a keralai folyópartokon, szabad tűzön ma is készítik.

Fűszeres dél-indiai hal curry, ahogy a keralai folyópartokon, szabad tűzön ma is készítik

Fűszeres dél-indiai hal curry, ahogy a keralai folyópartokon, szabad tűzön ma is készítik. A curry-hez tarhonyát kombináltam.

Su Dongpo vajpuha császárszalonnája, burgonyapürével, wakame-val

Su Dongpo (1036-1101) költő nevéhez kötődő, közel ezeréves kínai étel, amit 35% vajtartalmú burgonyapürével és algával (wakame) tálalunk.

Su Dongpo vajpuha császárszalonnája, burgonyapürével, wakame-val

Su Dongpo vajpuha császárszalonnája, burgonyapürével, wakame-val

Tour de Chef – Csíki Sándor

Jászai Tibor, a Gerlóczy Kávéház séfje és Csíki Sándor, a Tour de Chef meghívottja (FOOD&WINE)

Jászai Tibor, a Gerlóczy Kávéház séfje és Csíki Sándor, a Tour de Chef meghívottja (FOOD&WINE

Csíki Sándor♣