PANNON BORMÍVES CÉH – A Pannon Bormíves Céhet 1999-ben tíz nagy presztízsű családi pincészet alapította. Az alapító tagok: Szeremley Huba örökös tiszteletbeli alapító elnök, Tiffán Ede örökös tiszteletbeli alapító elnök, Árvay János, Gál Tibor✝, Gere Attila, Heimann Zoltán, Szepsy István, Thummerer Vilmos, Tóth Sándor, Vesztergombi Ferenc voltak, akiknek a célja nem csak a legmagasabb minőségű borok készítése volt, hanem az etikus magatartás is. A tagok száma ma már 34, és fontos feladatuknak tekintik a

kimagasló minőségű magyar borok népszerűsítését és teljes mértékben elkötelezettek a kulturált borfogyasztás meghonosítása iránt. A céh példamutató gyakorlata az önkorlátozó rendszabályok önkéntes vállalása, és az etikus magatartással együtt járó szabad betekintés pincéjükbe, egész szakmai munkájukba, a szőlőtelepítéstől a bor készítéséig. A céh tagjainak szakmai munkáját számos hazai és külföldi díj bizonyítja.

  • Díjak, kitüntetések: A magyar borászat legrangosabb elismerése az 1991-ben alapított Év Borásza, majd 1996-tól az Év Bortermelője díj. Ezt a díjat az elmúlt huszonegy évben hat kivételével a Céh tagjai nyerték el. A Céh tagjai közül többen magas állami kitüntetésben részesültek.

A Pannon Bormíves Céh tiszteletbeli tagjai

  • Demeter Ervin
  • Rohály Gábor
  • Várszegi Asztrik O.S.B. (Pannonhalmi Főapátság)
  • Dr. Bősze Ferenc
  • Dr. Buday Gábor (Gundel Étterem)

A Pannon Bormíves Céh vezetése

  • Jekl Béla, elnök
  • Balla Géza, alelnök
  • Figula Mihály, elnökségi tag
  • Jásdi István, elnökségi tag

Állandó Tagok

(Beszélgetések a Pannon Karácsonyon, 2017. december 14-én.)

Árvay János, Tokaj
Balla Géza, Erdély

„Nagy büszkeséggel tölt el bennünket, Pannon Bormíves Céh tagokat, hogy decemberben meghívhatjuk a legkedvesebb barátainkat, ismerőseinket egy kötetlen beszélgetésre, borkóstolásra. Úgy döntöttünk, hogy minden borász két-két bort hoz a Pannon Karácsonynak nevezett rendezvényünkre. Itt most harminchárman vagyunk, tehát a meghívottak, kedves barátaink, hatvanhat bort kóstolhatnak. Aki itt van, az mindenki a legjobb borát hozta. Bátran mondhatom, hogy Magyarország, és nem csak Magyarország, hanem a Kárpát-medence egyik legjobb borválasztékát kóstolhatják a vendégeink, barátaink. De, ami még ennél is fontosabb, az a beszélgetés. Olyan létszámú vendéget hívtunk meg a Corinthiába, ami lehetővé teszi, hogy beszélgessünk, s együtt kóstoljuk meg a borainkat. Mindannyian tudjuk, hogy a bor kóstolása majdnem semmit nem ér, ha arról a borról nem beszélgetünk. Ezen az estén ez történik.”

Bock József, Villány

„Amikor ezt a Pannon Karácsony nevű rendezvényt kitaláltuk, valamennyien úgy gondoltuk, hogy ez egy nagyon jó ötlet. A Pannon Bormíves Céh arra esküdött, hogy a magyarországi borok minőségét erősíti, a minőség mellett tart ki, hirdeti. Már az első pillanattól kezdve, valamennyiünknek az volt a gondolata, hogy olyan fogyasztókat hívunk meg, akik országosan is ismertek, és országosan is kóstolják a magyar borokat, emellett össze tudják hasonlítani a külföldi borokkal is. Már az első Pannon Karácsony is nagyon jól sikerült és nagyon jó volt volt az utóhangja is, ezért úgy döntöttünk, hogy a Pannon Karácsonyt minden évben megrendezzük. Lehet, hogy nagyon sok ismert arccal találkozunk a Pannon Karácsonyon, de lehet, hogy ez azt jelenti, hogy ők kitartanak a minőségi magyar bor fogyasztása mellett.”

Berecz Stéphanie, Tokaj

Gyönyörű esemény! A borászok is, akik itt vannak, egymással kommunikálnak, kóstolják egymás borát, tapasztalatot szereznek. Örülünk egymásnak, örülünk az eljövendő karácsonynak.”

Bolyki János, Eger

„Ez egy nagyon jó rendezvény. A borászok pedig, szerencsére összeszedték magukat és a borszakértők, bor újságírók, vendéglátósok mellett, akiknek nagyon örülünk, meghívtak új arcokat is. Olyan emberek is eljöttek és kóstoltak, akikkel nem találkoztam még és akik életükben először kóstoltak Bolyki bort. Ez az örömteli számunkra ezen az estén.”

Bott Frigyes, Muzsla
Dr. Bussay László, Zala ()

  • Bussay László Emlékdíj: A Pannon Bormíves Céh a Pannon Karácsonyon adta át a Bussay László Emlékdíjat, amit idén Eperjes Károly színművész kapott.

Debreczeni Mónika, Villány
Dúzsi Tamás, Szekszárd

„Néhány fehérboron már túl vagyok. Jártam már úgy is, hogy ott maradtam és nem jutottam el a vörösborokhoz. Előfordul nálam, hogy egy kiállításon a fehérig, rozéig eljutok és nem kóstolok vöröset. Ez a rendezvény pezseg, tetszik, a közönség jön, érdeklődik. Sokan értenek is hozzá. Látom a fejlődést, ami kacskaringós ugyan, de azért mennek előre a dolgok.

Eszterbauer János, Szekszárd
Figula Mihály, Balatonfüred

„Ma már azért is jó egy ilyen rendezvény, mert annyit dolgozik mindenki, hogy nem is tudunk találkozni egymással, a kollégákkal. Arra, hogy összejöjjünk személyesen, és azt tudjam mondani valamelyik kollégának, hogy kóstoltam ezt, vagy azt a borodat és jaj, de örülök neki, hogy ilyen szép, máskor nincs mód. Hiszek a személyes kontaktusban. Ez a rendezvény ilyen szempontból is fontos! Az pedig egy nagy gondolat, hogy ez a rendezvény teljesen ingyenes, meghívásos alapon működik és karácsony előtt semmi másról nem szól, mint arról, hogy a vendégekkel intelligens, kulturált körülmények között szót válthassunk.

Font Gábor, Kunság
Frittmann János, Kunság

” Úgy gondolom, hogy ez egy nagyon jó rendezvény hiszen olyan emberek jönnek ide bort kóstolni, akiknek van véleménye a borról, amit el is mondanak. Az ágazatnak az a jó, ha beszélnek a borról. Az itt kóstolható 66 bor között egy sincs, amiben kivetnivalót találnánk, és tisztességgel fémjelzik a magyar borok minőségét. Találkoztam itt külföldiekkel is, akik nagy véleménnyel vannak a magyar borról. A Pannon Karácsony kóstolható borai jól mutatják, hogy a magyar borszakma képes csúcsminőségű magyar borokra. Nekünk borászoknak is élmény egymás borait megkóstolni. Mi szeretjük egymás borait, és a rendezvény legnagyobb értéke, hogy minden szereplő találkozhat egymással, és beszélgethet.

ifj. Gál Tibor, Eger
Gere Attila, Villány

„Ez a rendezvény nem is annyira a fejlődésről kell, hogy szóljon, hanem arról, hogy a Pannon Bormíves Céh meghívja a borfogyasztóit, a borkedvelőket, azokat, akikkel napi kapcsolatban van. Ez inkább egy gesztus a fogyasztóink felé, hogy ide el lehet jönni, s szebbnél-szebb borokat lehet kóstolni. Ez egy baráti találkozó, ahol 66 bort lehet kóstolni. Én tovább fejlesztésen nem is gondolkodom. Hová? Itt a borról van szó, a barátságról. Mindig jön egy-két új arc, aki azonnal része lesz a társaságnak, mert a borszerető emberek nagyon hamar megtalálják a közös hangot.”

Gere Tamás, Villány

„A rendezvény az előző évekhez képest kicsit légiesebb lett – mondja Gere Zsolt. Nem egyszerre és nem mindenki ugyanabban a pillanatban akar a meghívásnak eleget tenni, hanem jönnek folyamatosan, ami azért is jó, mert ünnepibb, kulturáltabb hangulatot teremt. A kulturált borfogyasztást szeretnénk ezen a rendezvényen is erősíteni.”

Gergely Vince, Tokaj
Györgykovács Imre, Somló
Heimann Zoltán, Szekszárd

„Nekem többszörösen is rendhagyó ez a nap. Egy új kolléganővel jöttünk ide, akinek nagyon tetszik és új ez a rendezvény, és ma van a kisfiam 30. születésnapja. Emellett, az első olyan unoka született, aki száz százalékban céhes, mert mindkét nagyapa, Eszterbauer János és jómagam is céh tagok vagyunk. Ő tehát, az első olyan gyerek, akinek száz százalékban céhes vörösbor pezseg az ereiben. Ma ezt is ünnepeljük.”

Jásdi István, Csopak

„A Pannon Karácsony ötlete öt éve pattant ki Figula Misi fejéből. Ezt a rendezvényt azért szeretjük, mert mindenféle ellenkező értelmezéssel szemben, ez nem egy marketing rendezvény, nem egy üzleti rendezvény. A Pannon Bormíves Céh tagjai meghívták a barátaikat, hogy velük együtt karácsonyozzanak. Itt jó beszélgetések vannak, nincs az a könyöklés, ami a nagy rendezvényeken. Azokkal beszélgetünk, akikkel mindenképpen beszélgetni szeretünk. A díjfizető rendezvények egy idő után mindig kinövik magukat. Jól indulnak, majd egy idő után, az ember azon kapja magát, hogy egy csomó olyan ember között áll beszorítva, akik kifizettek egy halom pénzt, és elvárják, hogy az ő pénzükért ebből is kóstolhasson, abból is kóstolhasson. Ennek így semmi értelme nincs, egyébként bormarketingben sem jók már ezek a rendezvények. Mi nem tömegkocsmát akarunk, hanem olyan alkalmakat, ahol a borászkodást, a borászoknak a fogyasztóikkal való barátságát és a jó beszélgetéseket a jó borozásokon keresztül lehet megélni. Ezt tudja a Pannon Karácsony.”

Jekl Béla, Villány

„Az ötödik Pannon Karácsonyra hívtuk meg a kedves vendégeket, borszeretőket. Ünnepelni szeretnénk most is, ahogy a korábbi években is tettük. Az ünnepség keretében a Bussay díjat is megszavazta a cég tagsága. Ebben az évben Eperjes Károly színművész úrnak adtuk át ezt a díjat. Fontos megemlíteni, hogy az „Év Bortermelője” választásban, az öt jelöltből hárman – Figula Mihály, Jásdi István és Szőke Mátyás – a Céh tagjai, s közülük Szőke Mátyás nyerte el idén az elismerést, ami azért is örömteli, mert a Mátrai borvidékről borász ilyen magas elismerést még nem kapott. Az 1999-ben alakult Pannon Bormíves Céh tagsága, már a második generációval képviselteti magát a Céhben, sőt, Szekszárdon már a harmadik generáció is megjelent. Ez is örömteli számunkra.”

Légli Ottó, Dél-Balaton

„Jó érzés itt állni. Sokan gondolhatták azt, hogy elfáradt ez a társaság, de ha körbenézünk, sok fiatalt látunk. Él ez a társaság, él a magyar borászat, van jövő. Ilyen koncentrációban, ilyen színvonalú borok megkóstolására levés lehetőség van ma Magyarországon. Ez egy nagyszerű alkalom, jó a hangulat. Megálltunk egy kicsit. Szeretet, nyugalom. Bízunk benne, és egyre többen elhisszük mi, termelők, hogy a dolgok alapvetően rajtunk múlnak. S, hogy miképpen fejlődik Magyarország borászata, az alapvetően rajtunk, szereplőkön múlik.

Dr. Lőrincz György, Eger

„Egy fantasztikus eseményen vagyunk, amin hagyományt teremtve, minden évben készülünk az ünnepre – mondja ifj. Lőrincz György, Ez mindannyiunk életében egy komoly esemény, ahol együtt tudjuk bemutatni a legjobb borainkat. Mindenki, aki a Pannon Bormíves Céhben benne van, hisz a magyar értékekben és a magyar borászatban, és abban, hogy valami utánozhatatlant tudunk megmutatni. Ez az esemény nagyon jó alkalom arra, hogy a borrégiók legkomolyabb tételeit, a legkomolyabb borokat megkóstolhassuk. Mindannyian ezzel várjuk a legnagyobb ünnepet a karácsonyt, Jézus Krisztus születését, és mindannyian áldott karácsonyt kívánunk!”

Dr. Pók Tamás, Eger

„Sokszor félve jövök ide. Hogy találkozom én a kollégákkal? Megvan-e az a kapcsolat még, ami ezelőtt tíz évvel még megvolt? Aztán, amikor keblünkre öleltük egymást, megnyugszom. Most már úgy látom, vannak különbségek köztünk. Van, aki vezérigazgató, és van, aki megmaradt gyalogmunkásnak. Ez az elején megrettent, óvatosságra int, aztán, persze visszatér a régi öröm, a régi barátság. Ezek a borok, amiket én készítek, természetes borok. Nem használunk olyan anyagokat, amivel az esetleges „szeplőket” ki tudnánk javítani. Tudjuk, hogy hogyan kellene kijavítani, de nem akarunk belenyúlni kémiával a természet rendjébe. Ezért is vagyok félszeg az elején. Aztán, amikor visszajönnek, hogy „jaj, azt a bort kóstolnám újra”, akkor megerősítést érzek, hogy valahol mégiscsak jól csinálom.”

Sebestyén Csaba, Szekszárd
Somodi Sándor, Csongrád
Szepsy István, Tokaj
Szeremley Huba, Badacsony
Szőke Mátyás, Mátra

„Mindenki a legkiválóbb borait hozta ide. Erre a rendezvényre szükség van. Sokan azt hiszik, hogy, ha egy borászat elért egy bizonyos szintet, akkor ülhet a babérjain. Nem lehet ülni a babérjainkon, nem lehet hanyatt dőlni, folyamatosan ott kell lenni a vendégeinkkel. A Pannon Borműves Céh nagyon alkalmas arra, hogy megmutassa, hogy mire vagyunk képesek. Együtt van ez a társaság!

Takler Ferenc, Szekszárd

„Ez egy őszinte, fantasztikus rendezvény! Csak szuperlatívuszokban tudok beszélni róla. A bor, a borászok, tényleg, amit Magyarország föl tud mutatni, az itt van, ebben a teremben. Itt vannak a legképzettebb borkóstolók, borturisták, polgárok, akik együtt éltek a hazai borkultúra fejlődésével. Azt gondolom, minden együtt van, hogy itt egy fantasztikus este legyen,”

Thummerer Vilmos, Eger
Tiffán Ede, Villány
Tóth Ferenc, Eger
Dr. Tóth Sándor, Káli-medence
Vesztergombi Ferenc, Szekszárd
Vida Péter, Szekszárd

„Nagyon fontosnak tartom, hogy ebben a teremben Magyarország legjobb borászai vannak. Lehetőséget kap mindenki, aki ide eljön, hogy megkóstolja azokat a borokat, amelyeket a borászok igazán a szívük csücskének tartanak. Én komolyan hiszem és vallom, hogy a bor semmihez nem hasonlítható isteni csoda, az élővilág és az egész emberiség diadala. Ilyen egyszerű ez! Bizonyos vagyok, hogy itt olyan jófajta örömünnep van, ahol mindenki megérti, hogy a bornak mi a jelentősége. Az, hogy megértsük a bornak a nagyságát, igaz értelmét, lélekben kell megváltoznunk. Ha mi, Magyarországon megtehetnénk, hogy este nyugalomban leülnénk és egy-másfél deci bort meginnánk, a fele nép eldobhatná az orvosságait, mert a bor valami elképesztő csoda.”

Franz Weninger, Sopron
Wille-Baumkauff Márta, Tokaj

Appendix

Rókusfalvy Pál: „A Pannon Bormíves Karácsonyt én azért tartom fontosnak az én életemben, már évek óta, mert itt van az a pont, amikor igazán látom a karácsonyt megvalósulni. Én úgy fogalmazom meg magamnak, hogy az elmúlt 15-20 évben egy jó társaságban keveredtem, és itt van módom zanzásítva, együtt megtalálni azt a társaságot, akiknek minden alkalommal ilyenkor, egy évben egyszer, meg tudom köszönni, hogy ennek a társaságnak a tagja lehetek. Másrészről, ilyenkor van az embernek egy picit ideje pihenni. Nagyon szeretem ezt az eseményt!

Bozzai Zsófia (Bor és Piac): „Nagyon jól érzem magam! Kicsit olyan, mint amikor a hóhért akasztják, mert én ezen az oldalon szinte soha nem álltam. Ez az év egyik legnagyobb kóstolója, ahol mindenki itt van, aki számít, és a borászok a legjobb boraikat hozzák el. Ezért igazán jó, hiszen a legtöbb sétáló kóstolón nincsenek ott a legjobb borok. Itt pedig itt vannak. Óriási tételeket kóstoltam és, ami még ennél is jobb, hogy személyesen tudtam beszélgetni a legnagyobb borászokkal, akiket nagyon tisztelek.”

Boldog Karácsonyt!

Boldog Karácsonyt!

Csíki Sándor♣