CSIRKE KÖRRI (CURRY) South Indian recipesCSIRKE KÖRRIVEL (1899) – A legelső modern ázsiai-magyar fúzióval, Kugler Géza 1899-ben megjelent Budapesti Szakácskönyv című művében találkozhatunk. A szárnyasételeket taglaló fejezet 32. receptje a „Csirke körrivel”, melynek a hozzávalói: csirke, „körri”, vaj, vöröshagyma, húslé, kókuszreszelék, kókusztej, citrom, tejföl és rizs. A 19. század végi étel, magyar szemmel nézve, egy paprika nélküli „paprikás csirke”, kókusztejjel és tejföllel, amely, mint Magyar Elek az Ínyesmester Szakácskönyvében (1932) a tejfölről dicsérőleg írja: „a maga savómentes mivoltában nagy erőssége a magyar főzési módnak”.

A receptben szereplő „körri” összetevői:

  • 60 g  koriander,
  • 50 g  kurkuma,
  • 20 g feketebors,
  • 20 g mustármag,
  •   5 g köménymag,
  •   5 g fahéj,
  • 10 g kardamom,
  • egy mozsárba összeöntve s lehetőleg finomra összetörve
Csirke körrivel (1899)

Csirke körrivel (1899)

Csíki Sándor♣