GOURMET FESZTIVÁL 2017 – A magyar gasztro-kultúra legmenőbb fesztiválja idén már túllép az ország határain és a legkiválóbb hazai éttermek mellett a régió legjobbjait is bemutatja. Hogy mást ne mondjunk, itt lesz a nemrégiben a világ legjobb női séfjének választott Ana Roš, a szlovén Hiša Franko étterem séfasszonya. Az OTP Bank Gourmet Fesztivál május 18-21. között a megszokott helyre, a Millenáris Parkba csalogatja a kulináris kalandorokat, ahol a rendkívül sokszínű étel- és italkínálat

mellett, ezúttal a mangalica és az eper kerül majd a figyelem középpontjába. Továbbra is ez az egyetlen rendezvény, ahol lehetőség nyílik néhány nap alatt végig kóstolni Magyarország legjobbjainak kínálatát, sőt most már annál is többet!

  • Alapelvéhez hűen idén is mindenből a legjobbat sorakoztatja fel a gasztrorendezvények legjobbika, az OTP Bank Gourmet Fesztivál: az egy időben és egy helyen felsorakozó legkiválóbb fővárosi és vidéki éttermek ételei mellé a látogatók most is megkóstolhatják az ország legjobb borait, söreit, pálinkáit, és persze a kínálatból nem maradhatnak ki a legjobb cukrászdák, gourmet üzletek, sőt a kiemelkedő teljesítményt nyújtó street food-osok sem. A több mint 100 kiállítót felvonultató esemény fókuszába a sokszínűség jegyében már nem egy-egy ikonikus étel, hanem két alapanyag kerül. Idén a mangalicára és az eperre esett a zsűri választása, ezért az éttermekre jellemző specialitások mellett, most e két alapanyagból is izgalmasabbnál izgalmasabb fogásokat készítenek majd a sztárséfek.

Ha mindez nem lenne elég ahhoz, hogy ne tervezzünk más programot erre a májusi hétvégére: idén már – az ország határait túllépve – a régió legjobbjaiból is bemutatunk jó néhányat. Hogy pontosan kiket, az az alábbiakból kiderül.

Újdonság: exkluzív menük a legjobbaktól

A Gourmet-n sétálva továbbra is végigkóstolhatjuk a hazai gasztronómia legjavát, vagy sztárok előadásait és bemutatóit nézhetjük meg a színpadon. Azonban, aki ennél is különlegesebb és egyedibb élményre vágyik, az idén már – előzetes regisztráció mellett – a fellépő sztárok exkluzív ebédjeire és vacsoráira is befizethet. Érdemes átnézni a kínálatot, mert nem akárkik főznek majd nekünk!

Ott van elsőként a világ legjobb női séfje, Ana Roš, aki Szlovéniából érkezik, hogy egy hatfogásos menüvel kápráztasson el minket. Étterme a Hiša Franko, ugyan csak az év néhány hónapjában fogad vendégeket, ám olyankor valódi zarándokhelynek számít a gasztronómiáért rajongók körében, így nem csoda, hogy pár hónappal ezelőtt Ana Roš-t választották a világ legjobb női séfjének a World’s 50 Best Restaurants Awardson.

Hagyományteremtő szándékkal indítjuk útjára a legjobb vidéki séfek által közösen prezentált vidéki ebédjeinket, amelyeken évről évre bemutatjuk majd a hazai gasztronómia legizgalmasabb vidéki műhelyeit. Erős a kezdés, hiszen már az első alkalommal olyan éttermek főznek együtt, mint a közönségkedvenc Anyukám mondta, a Gault&Millau által az év éttermének választott mádi Gusteau, a töretlenül a legjobb balatoni étteremnek számító Kistücsök, valamint a mindenki által nagyra tartott, Pesti István vezette tatai Platán Étterem. Az i-re a pont a legjobb vidéki csokoládéműhely, a soproni Harrer Chocolat tányérdesszertjével kerül fel. Az ételeket természetesen kiváló hazai borok kísérik majd.

Az idei Gourmet egyik külföldi sztárja, Wojciech Modest Amaro, a Michelin-csillagos Atelier Amaro séfje egy különleges vacsorára invitálja a fesztivál közönségét, amelyen ugyanazt a nyolcfogásos menüt szolgálják majd fel, mint amit aznap a varsói éttermében is kínálnak a vendégeknek. Amaro hazájában igazi sztár, aki a legendás El Bulliban kezdte és a Noma-ban fejezte be európai tanulóéveit, majd hazatérve megnyitotta saját éttermét, amellyel hamarosan megszerezte Lengyelország első Michelin csillagát is. Az Atelier Amaro-t jelenleg a World’s 50 Best Restaurants Awards az észak-európai régió egyik felfedezettjeként tartja számon.

Az exkluzív programokból nem maradhat ki Széll Tamás és csapatának ötfogásos ebédmenüje sem. Széllt ma már senkinek sem kell bemutatni Magyarországon, a gasztrotörténelmet író séf a Bocuse d’Or sikereket követően sem pihent túl sokáig, nemrégiben Szulló Szabinával és csapatával megnyitotta a Stand25 bisztrót. A Gourmet exkluzív ebédjére egy, a Bocuse d’Or-t is megidéző, különleges menüvel készülnek, amely ebben a formában máshol nem kóstolható.

Mészáros Ádám (Onyx), Gerendai Károly, Tiago Sabarigo (Costes Downtown), Palágyi Eszter (Costes), Sárközi Ákos (Borkonyha), (Fotó: Bóna Márk)

Mészáros Ádám (Onyx), Gerendai Károly, Tiago Sabarigo (Costes Downtown), Palágyi Eszter (Costes), Sárközi Ákos (Borkonyha), (Fotó: Bóna Márk)

Izgalmas programnak ígérkezik a „Hungarian Michelin all-star” vacsora is. Az egyedülálló és megismételhetetlen élmény főszereplői hazánk Michelin-csillagos éttermeinek séfjei.

  • Palágyi Eszter (Costes),
  • Mészáros Ádám (Onyx),
  • Sárközi Ákos (Borkonyha),
  • Tiago Sabarigo (Costes Downtown),

valamint az ország egyik legjobbjának számító cukrászműhelyét vezető Mihályi László (Mihályi Patisserie, Váci Desszertszalon) közös menüjét nagyszerű borok kísérik majd.

Gourmet Workshop by Electrolux

Ha végigkóstoltuk a legnagyobbak ételkülönlegességeit, nem kell elkeserednünk, hogy otthon a konyhában mennyire le vagyunk maradva, hiszen az Electrolux jóvoltából egy „gyorstalpaló gasztroiskolával” segít a Gourmet, hogy felzárkózzunk és ne csak plusz kilókat, de hasznos tudnivalókat is hazavihessünk a fesztiválról.

Stőhr Gréta (Great Bistro) vegán workshopján például kipróbálhatjuk, hogy milyen egy tiszta, gluténmentes tavaszi ebéd elkészítése friss, szezonális, organikus alapanyagokból. Nemes Nóra (Dacota), a Nosalty bloggere az égetett tésztával fog bennünket megismertetni és bodzás-epres minifánkot készít. Az ország legjobb pho leveséről híres Funky Pho az egyszerű ázsiai konyhába vezeti be a résztvevőket, és egy otthon is könnyen elkészíthető klasszikust mutat majd be.

Sárközi Ákos, a Michelin-csillagos Borkonyha séfje és Nagy Zsolt, a Nespresso kávészakértője együtt mutatja meg, miként lesz a kávé tökéletes kiegészítője egy remek fogásnak, a zárónapon pedig Misi, a pék (Jacques Liszt) megtanítja a kovásszal készült friss kézműves kenyér otthoni elkészítésének fortélyait. Végül beállhatunk egy eper jam workshopra Havas Dórával, a TV Paprika séfjével, majd Szabadfi Szabolcstól (Panificio il Basilico, Holy Cow) megtanulhatunk igazi házi hamburgert készíteni.

Gasztroszínpad programok

A Gourmet gasztroszínpadán is hemzsegnek majd az izgalmasabbnál izgalmasabb előadások és kóstolók, ahol szintén nemzetközi sztárok színesítik majd a programot.

Bernáth Józseftől, a Konyhafőnök műsor sztárséfjétől megtudhatjuk, hogyan lehet spárgából desszertet készíteni, majd a szomszédos Burgenland legjobb étterme és legnépszerűbb gasztro zarándokhelye, a Taubenkobel (2 Michelin csillag, 19 G&M pont) nálunk is megmutatja, hogy mitől száguld egy vidéki vendéglátóhely Ausztriában. Lengyelország legjobb étterme, a varsói Atelier Amaro (1 Michelin csillag) bemutatója kötelező mindazoknak, akiket érdekel, hogy miként lehet a helyi alapanyagokra és hagyományokra építve feltámasztani és újragondolni egy ország csúcsgasztronómiáját.

Idén Budapest ad otthont a kávékészítő világbajnokság 5 kategóriájának és a World of Coffee kiállításnak. Ennek apropóján érkezik a Magyar Barista Válogatott, hogy tartson egy kis ízelítőt a versenyből. Magyarország legnépszerűbb vegán szakácskönyvének szerzője, Steiner Kristóf a Gourmet színpadán olyan ételekkel varázsolja majd el a vegánokat és húsevőket egyaránt, mint a vegán „pulled pork”, vagy a kesudiós és ‘titkos összetevős” sajttorta friss eperrel.

Anna Olson, kanadai sztárcukrász először látogat Budapestre, a Food Network tévécsatornán már a magyar nézők is láthatták sorozatait, amelyekben finomabbnál finomabb édes és sós süteményeket mutat be. A Gourmet színpadán egy angol klasszikust, Viktória királynő kedvenc teasüteményét, a Viktória piskótatortát készíti el, természetesen eperrel.

A Szlovákia legjobb éttermeként számontartott pozsonyi Fouzoo a kortárs ázsiai konyha mestereként olyan különlegességekkel készül, mint a japán tradicionális gyoza gombóc marhahússal és libamájjal töltve vagy a jázmin rizses desszert málnával és különféle virágokkal. Szabó Péter osztriga-sommelier bemutatóján egy igazi gourmet alapanyaggal ismerkedhetünk meg, a kanadai homárral.

A Babel, a regionális konyhára és a helyi eredetű hagyományokra koncentrál, Veres István kreatív séf és Langer Gábor operatív séf ennek megfelelően egy különc édes ételt készít majd el. Az idei Gourmet sztárvendége Ana Roš, a világ legjobb női séfje pedig a színpadon egyik ikonikus ételét készíti, amit a többihez hasonlóan természetesen meg is lehet majd kóstolni.

A Gourmet utolsó napján a színpadon Rosenstein Tímea és a kanizsai dödölle nagykövete, Irma néni megismerteti velünk a dödölle eredeti receptjét. Till Attila és Vajda Józsi igazi kovásszal készült kenyeret sütnek, a Milánóban több vendéglátó-helyével befutott Pécsvári Tünde pedig bemutatja a matchát, és persze kóstolót is ad ebből a világszerte egyre trendibb italból.

Az idén 10. születésnapját ünneplő, Michelin-csillagos Onyx étterem egy nem mindennapi, sokszereplős színpadi eseménnyel készül, amelynek főszereplője az étterem saját farmjáról származó fekete lábú csirke és Mészáros Ádám séf lesz. Libamáj, gulyás, Tokaji, mangalica, paprika – talán ezek az alapanyagok jutnak először eszébe egy olasz embernek, ha Magyarország gasztronómiájáról kérdezik.

  • Gianni és Alessandro most túllépve a sztereotípiákon olaszos fogásokat készítenek legismertebb magyar alapanyagokból.

Végül a tatai Platán Restaurant & Café séfje, a korábban a Tantinak Michelin csillagot is szerző Pesti István egy konkrét étel elkészítésével mutatja majd be, hogy a megismételhetetlen kulináris élményhez miért olyan fontos a látvány, az illat, és az ízek megfelelő kölcsönhatása.

Gourmet szakmai- és közönségdíj

Széll Tamással és a Bocuse d’Or csapattal való beszélgetéssel, majd a végén egy ünnepi eseménnyel zárul vasárnap a gasztroszínpad programja: “Régi álmunk válik valóra azzal, hogy idén már díjazzuk is a fesztivál legjobb kiállítóit és a legkiválóbb ételek készítőit. A szakmai zsűri mellett a közönség véleményére is számítunk.” – meséli Gerendai Károly, a Gourmet főszervezője. A díjakat a szakmai zsűrivel közösen Széll Tamás és Bocuse d’Or csapata adja majd át, akik a díjátadót megelőzően nemcsak a közelmúlt sikereiről, de a jövő kihívásairól is beszélnek majd a színpad házigazdáival, Mautner Zsófival és Jókuti Andrással.

Családi- és gyerekprogramok

Az OTP Gourmet Fesztivál évről-évre igyekszik többet nyújtani a családdal és gyerekekkel érkezőknek. A fesztivál 14 éves korig továbbra is ingyenesen látogatható, ráadásul idén a gyereke részére már külön helyszínnel is készülnek, ahol a játszótér mellett lesz a legkisebbeknek minden jóval felszerelt babakonyha, a nagyobbacskáknak pedig egész nap kézműves foglalkozás, sőt egy séf-suli is, ahol a Chefparade főzőiskola szakácsaival együtt főzhetnek a gyerekek. A menü idén nem is lehet más, mint ropogós mangalica falatkák saját készítésű mártogatóssal, valamint eperburger vanília habbal.

Az idei OTP Bank Gourmet Fesztivál tehát még magasabbra teszi a lécet. Immár a hazai legjobbak mellett nemzetközi sztárokkal, a közép-európai régió legjobb éttermeinek bemutatóival, a tanulni vágyókat workshop-okkal, a legifjabbakat külön gyerek programokkal, a legelszántabbakat exkluzív ebédekkel és vacsorákkal, a kiállítókat pedig szakmai- és közönségdíjakkal várják a szervezők május 18-21. között a Millenáris parkban.

Az OTP Bank a művészet, a kultúra és a gasztronómia fejlődésének elkötelezett támogatójaként évek óta névadó szponzora a fesztiválnak. A már megszokott módon idén is lehet egyérintéses kártyákkal fizetni készpénz használata nélkül.

A megújult és kibővült kínálaton túl, az eddiginél is több és értékesebb ajándék jár a belépőjegy mellé, miközben a jegyek ára változatlan marad.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján egy változásnak még biztosan mindenki örülne: ha végre az időjárás is kegyesebb lenne a rendezvényhez.

(A sajtóanyag alapján szerkesztette: Csíki Sándor♣)