nut-crackpie10003NUTELLÁVAL TÖLTÖTT KEKSZ – A Nutellát egy 1944-ben alapított albai olasz  cukrászda hátsó szobájában, a ma már világhíres Pietro Ferrero készítette el először. A Ferrero Magyarország honlapján olvasható, nem túlzottan igényes magyarsággal megfogalmazott szövege szerint. „A Nutella azóta inspirálja és kielégíti a világ ízlését: Egyesült Államoktól Európáig, Ausztrálián és Kanadán át, az egyedi íze és jól megkülönböztethető üvege vonzó a fogyasztók minden

generációjának. Az utánozhatatlan receptúrának és a gondosan válogatott alapanyagoknak köszönhetően a Nutella, kenyérre kenve, a reggeli alapvető részévé vált és egy nagyszerű kezdést biztosít a napnak.”

  • A Nutella összetevői: cukor, pálmaolaj, mogyoró (13%), zsírszegény kakaópor (7,4%), sovány tejpor (6,6%), tejsavópor, emulgeálószer: lecitinek (szója); aroma (vanillin).

Nutellával töltött csokis keksz

  • Hozzávalók:
  • 10 dkg lágy vaj
  • 15 dkg kristálycukor
  • 2 egész tojás
  • 1 tk. vanília kivonat (aroma)
  • 45 dkg finomliszt
  • 1 ek. sütőpor
  • 23 dkg félédes csokoládé
  • Nutella (1 ek./süti)
  • olaj (vaj) a tepsi zsírozásához

Elkészítése (érdemes a videót is megnézni): A szobahőmérsékletű, lágy vajhoz adjuk a kristálycukrot, majd habosra keverjük. Hozzáadjuk a tojásokat és a vanília kivonatot és alaposan összedolgozzuk. Egy külön edényben összekeverjük a lisztet és a sütőport, majd a felét a tojásos, cukros masszához öntjük és keverőlapáttal gyengéden összekeverjük. Hozzáadjuk a száraz összetevők második részét is és azt is belekeverjük a masszánkba (lásd: videó). A tésztához keverjük a csokoládé pasztillákat (apróra összetört csokoládét) is. A tepsit közben vékonyan beolajozzuk. A tésztából egy evőkanálnyit kiveszünk, a tenyerünkre tesszük, és nagyjából 6-7 centiméter átmérőjű korongot lapítunk belőle. A tésztakorong közepére evőkanállal Nutellát teszünk, majd a korong széleit felhajtogatjuk és kis batyukat képezünk. Ujjainkkal nyomogatva, ügyesen lezárjuk és az olajozott tepsire helyezzük (lásd: videó).

  • Előmelegített, 180°C hőmérsékletű sütőben 12-14 percig sütjük.

Csíki Sándor♣