ifj_szepsy_istvan_ifj_gal_tibor_foto_pinter_arpadifj. SZEPSY ISTVÁN – Ifj. Szepsy István nyerte a Gál Tibor Emlékdíjat. 2016-ban a Tokaji borvidékre került a Gál Tibor Emlékdíj. Ifjabb Szepsy István a 11. Magyar Borok Bálján vehette át az elismerésért járó oklevelet. A hagyományoknak megfelelően, idén is a Magyar Borok Bálján kerül átadásra a Gál Tibor Emlékdíj. A jelölteket az Év Bortermelői ajánlják a saját borvidékükről, majd ezt követően a

nagyközönség szavazatai alapján dőlt el a díj sorsa. A tíz jelöltre összesen 5798 szavazat érkezett. A szavazás február 21-én zárult le, ezt követően a három legtöbb voksot kapó borász nevét hirdették ki, de a végső sorrendre csak február 27-én a Magyar Borok Bálján derült fény.

A jelöltek, és ajánlójuk:

  1. Böjt Gergő – ifjabb Gál Tibor és családja
  2. Bősz Adrián – Takler Ferenc
  3. Feil József – ifjabb Figula Mihály és családja
  4. Frittmann Tamás – Gálné Dignisz Éva
  5. Gottwald Szilárd – Kamocsay Ákos
  6. Jekl Béla – Bock József
  7. Nyúlné Dr. Pühra Beáta – Malya Ernő
  8. Puklus Csaba – Garamvári Vencel
  9. ifj. Szepsy István – Árvay János és Áts Károly
  10. ifj. Takler Ferenc – Vida Péter

A Gál Tibor Emlékdíjat 2016-ban ifjabb Szepsy István, a mádi Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet főborásza nyerte, szoros versenyben megelőzve Gottwald Szilárdot a Neszmélyi, és Puklus Csabát a Tokaji borvidékről.

Árvay János – jelölő

A győztest jelölő Árvay János elmondta:

„Ifjabb Szepsy István a Szent Tamás Kft. borászaként nagyon sokat tett már azért, hogy a Tokaji borok még ismertebbek legyenek Magyarországon és szerte a nagyvilágban. Kitartóan dolgozik azért, hogy olyan borok készüljenek minden évben, amelyek a világ nagy borai mellé letehetőek.”

Áts Károly – jelölő

Áts Károly pedig ifj. Szepsy István elhivatottságát méltatta:

„A szeretett borvidékét olyan csodálatos borokon keresztül mutatja be, amely a világ nagy boraival vetekszik. Tudása rendkívüli, alázata a szakmája iránt egyedülálló. Szerencsés az a borvidék, ahol ilyen fiatal borász dolgozik, tevékenykedik.”

ifj. Gál Tibor – az emlékdíj átadója

A Gál Tibor Emlékdíj átadása már 2006 óta hagyomány a Magyar Borok Bálján. Gál Tibor hazai és nemzetközi szinten is elismert szaktekintély volt, így a mai termelők számára is inspiráló szakmai tevékenysége. A díj átadásakor Ifj. Gál Tibor is erre a koncepcióra fűzte fel gondolatait:

„A Kertészeti Egyetemen tanultam a borászati szakirányon, ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy én a ládától tanultam a borkészítést. Már egyetemista koromban is voltak példaképeim a szakmából, akiknek a tevékenységeit nagyra értékeltem. Édesapám mellett Bock József, Takler Ferenc és Gere Attila munkásságát is példaértékűnek tartottam. Majd később rájöttem, hogy a saját korosztályomban is van egy személy, akinek a tudása, tapasztalata és a szakmai elkötelezettsége tanulságos. Ez pedig nem más, mint ifj. Szepsy István, akinek most örömmel és büszkeséggel adom át a Gál Tibor Emlékdíjat.”

ifj. Szepsy István (Tokaj) és ifj. Gál Tibor (Eger)

ifj. Szepsy István (Tokaj) és ifj. Gál Tibor (Eger)

ifj. Szepsy István – a Gál Tibor emlékdíj nyertese (2016)

Szepsy így nyilatkozott a díj átvételét követően:

„Maga az emlékdíj egy olyan ember nevével fémjelzett, aki az életét és az egzisztenciáját tette fel arra, hogy a magyar borkultúra előre haladjon. Gál Tibor generációja alapozta meg az újkori technológiákat, módszereket, még a kereskedelmet is. Úgy gondolom, hogy a díj elnyerésével méltónak tartanak arra, hogy folytassam, amit ők kialakítottak: továbbvinni a kultúrát mindegy melyik borvidéken és milyen szőlőfajtával. Ilyen tekintetben kell a mi generációnknak, mint Titi és én folytatnunk, amit elődeink elkezdtek.”

  • A FOOD&WINE ezúton is gratulál ifj. Szepsy Istvánnak!

(A sajtóanyag alapján szerkesztette: Csíki Sándor♣)