SOUS-VIDE (SZUVID) OTTHON – A tökéletes csülök

104O_9 (1)TÖKÉLETES CSÜLÖK – Mióta az északi germán törzsek sörrel és sertéssel jellemzett étkezési kultúrája egész Európában elterjedt, elterjedt a csülök kedvelése is, leginkább ugyancsak sörrel. Mindez nem ma történt, így aztán joggal gondolhatjuk, hogy csülköt aztán megtanulhattunk sütni/főzni, s ez igaz is. Ha nem is sokfelé, de akadnak helyek

nálunk is, ahol a csülök kiemelkedően omlós, a bőr ropogós, finom. Ha akad technológia, amire a szuvid (sous-vide) otthon is nélkülözhetetlen lenne, hát az a tökéletes csülök készítése. A szuviddal előkészített csülöknél aligha van jobb csülök. A hús természetes ízét megőrző eljárás nagyon meggyőző. A csülökhöz még a lábat és fület is hozzátehetjük, vagy a császárszalonnát, mint olyan alkatrészeket, ahol az otthoni szuvidálás is csodákat tesz az alapanyaggal.

Sous-vide (szuvid) a konyhában

104O_9 (1)A sous-vide (ejtsd: szuvid, jelentése: vákuum alatt) napjainkra a modern háztartásoknak éppúgy részévé válik, mint amennyire része a professzionális konyháknak is. Azt követően, hogy a szuvid meghódította a világ catering és éttermi konyháinak világát, a fejlődés következő lépcsőfokaként, egyre sokasodó példát látunk arra, ahogy a szuvid a háztartások rendszeresen használt technikája lett. A technika előnye a könnyű kezelhetőség, a biztos eredmény, a tervezhetőség és persze a textúrák különlegessége, együtt az ízekkel. Bélik Péterrel (SousVide Hungary) beszélgetve kiderült, hogy:

 • 100 SousVide Supréme vásárlóból 80 még hónapok múlva is rendszeresen használja a készüléket. Mert szereti – tehetjük hozzá.

Az elmondottak, valamint saját tapasztalataim alapján is mondhatom, hogy igazán jó móka a sous-vide (szuvid), s tényleg elhiszem, hogy akinek van, az örömmel használja is.

 • (A következő videón a hőmérsékletek Fahrenheitben (F) vannak megadva.)

A tökéletes sous-vide (szuvid) sertéscsülök

 • A készülék: A SousVide Supréme készülékek szállítója a SousVide Hungary.
 • A módszer: A sertéscsülköt levegőtől elzárt, lezárt vákuumzacskóban 48 órán át tartottam a szuvid készülék 59,5°C hőmérsékletű vízfürdőjében.

A különböző hőmérsékletek és főzési idők eltérő eredményre vezetnek, ami egyértelműen mutatja, hogy a hőmérséklet-szabályozás a konyhaművészet kulcs eleme. A sous-vide (szuvid) a hőmérséklet-szabályozás egyszerűen kezelhető, mesteri szintje, ami az egyszerű főzés mesteri szintjét teszi lehetővé – nem csak a professzionális konyhákban, de otthon, a háztartásokban is.

 • Előkészítés: A sertéscsülköt sózzuk, borsozzuk és kevés olívaolajon, serpenyőben körbepirítjuk, majd hagyjuk lehűlni, s ezt követően babérlevelekkel vákuum-zacskózzuk.
A sertéscsülköt sózzuk, borsozzuk és kevés olívaolajon, serpenyőben körbepirítjuk, majd hagyjuk lehűlni, s ezt követően babérlevelekkel vákuum-zacskózzuk.

A sertéscsülköt sózzuk, borsozzuk és kevés olívaolajon, serpenyőben körbepirítjuk, majd hagyjuk lehűlni, s ezt követően babérlevelekkel vákuum-zacskózzuk.

A sertéscsülköt levegőtől elzárt, lezárt vákuumzacskóban 48 órán át tartottam a szuvid készülék 59,5°C hőmérsékletű vízfürdőjében, majd kivettem a zacskóból.

A sertéscsülköt levegőtől elzárt, lezárt vákuumzacskóban 48 órán át tartottam a szuvid készülék 59,5°C hőmérsékletű vízfürdőjében, majd kivettem a zacskóból.

 • A szuvidált sertéscsülök bőrét sütőben, magas hőmérsékleten ropogósra sütjük, majd a csülköt azonnal tálaljuk.

Miért tökéletes?

A szuvid készülékben 59,5°C hőmérsékleten 48 óra alatt alatt (valamivel magasabb hőmérsékleten rövidebb idő alatt) elkészült tökéletes sertéscsülök textúrája egészen különleges, egységes, szerethető, a vízben főtt sertéscsülökhöz képest zamatosabb. Olyan, amilyet csakis alacsony hőmérsékletű, hosszú főzési eljárással, sous-vide készülékben érhetünk el. Tökéletes, új élmény – s mindez otthon. A tökéletes zöldborsó frissessége, íze, textúrája, vagy a tökéletes bab is jól illik hozzá, de maradhatunk a hagyományos torma, mustár kiegészítőknél is.

 • Az 59,5°C hőmérsékleten készített tökéletes sertéscsülök illata, íze, lédússága egészen kivételes. Nézni is gyönyörűség.
Tökéletes csülök

Tökéletes csülök

SousVide Supréme - karácsonyi ajándéknak is

SousVide Supréme – karácsonyi ajándéknak is

Csíki Sándor♣

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: magyar konyha, Népszerű tudomány, Recept, sous-vide (szuvid)
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .
Közvetlen link.

SOUS-VIDE (SZUVID) OTTHON – A tökéletes csülök bejegyzéshez 2 hozzászólás

 1. Kaló Teodóra szerint:

  Kedves Sándor!
  Elkészítettem a csülköt a recept szerint és valóban tökéletes lett ahogy leírta viszont az illata az sajnos nagyon erős romlott húsra emlékeztető volt az íze viszont kifogástalan volt. A vásárolt csülök szagtalan, friss volt, mégis amikor elkészült rettenetesen fölerősödött a jellegzetes csülök szag, amely máskor enyhén érezhető, de kellemes és elhanyagolható tud lenni. az íz finom volt, nem romlott, omlós állag, minden szempontból kiváló, egyedül a szag volt elviselhetetlen, főleg a bőr közelében és a csont maga is. Érdekelne a véleménye és ha volna valami tanácsa, hogy elkerüljem a jövőben az ilyen baleseteket.
  Előre is köszönöm válaszát!

 2. polgár tamás szerint:

  Még nem ettem ilyen szufid húst.Lehet hogy az igen hosszú főzés hozza ki az említett szagot.Érdekes hogy egy “pékné”vagy egy kemencés csülöknél ez nem jelentkezik!Vélemény?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.