MENNYIRE RÁKKELTŐ – a kolbász, szalonna, vörös hús?

SausageMENNYIRE RÁKKELTŐ – a kolbász szalonna és vörös hús? Mennyire kell félni? – Annyira azért nem! A WHO-hoz tartozó International Agency for Research on Cancer (IARC), a legújabb riportjában 800 tanulmány alapján a feldolgozott hústermékeket (kolbász, stb.) a “Group 1” csoportba, az “emberre rákkeltők” közé sorolta át. (Korábban, a feldolgozott hústermékek, köztük a kolbász és bacon, a

2. csoportban a “valószínűleg rákkeltők” között voltak.) Mindez azt jelenti, hogy az embernél immár “elegendő bizonyíték” áll rendelkezésre ahhoz, hogy kijelenthessék: a nagy mennyiségű és hosszú időn át tartó kolbászfogyasztás, ha csekély mértékben is, de növeli a rák kockázatát. A vörös húsok a IARC riportban a “valószínűleg” rákkeltők között vannak. Megállapítást nyert tehát, hogy a végbélrák kialakulásának szerencsére csekély kockázata a feldolgozott húskészítmények fogyasztásával nő.

Mit jelent mindez?

A Cancer Research UK szerint minden százezer (100.000) lakosból 64 ember kap végbélrákot. A IARC jelentése azt sugallja, hogy (hosszú időn át) napi 5 dkg (50g) feldogozott húskészítmény növeli a rák kockázatát. Ez azt jelenti, hogy százezer emberből 64 helyett 72 ember lesz rákos, vagyis a rák előfordulása 0,064% helyett 0,072% lesz.

Egy életen át nagyjából 5% a végbélrák előfordulásának kockázata a nyugati világban. Ha mindenki, minden nap 50 g kolbászt, bacont eszik, az 5%-ból közel 6% lehet.

 • Ami pedig a hírrel összefüggésbe hozott dohányzás kockázatát illeti: az, aki hosszú időn át napi 25 szál cigarettát elszív 2400%-kal növeli a tüdőrák kockázatát. Ezt kell összevetni az 5%-ról kevesebb, mint 6%-ra növekedett kockázattal.
Kolbász

Kolbász

Nem kell naponta füstölt kolbászt enni, ahogy a többségünk most sem eszik naponta. (Azokban a családokban azonban, ahol az emésztő-szervrendszeri rák már előfordult, sőt, halmozottan fordult elő,  jobb mindenre figyelni.)

Az International Agency for Research on Cancer (IARC) riportja sikeresen összezavarta a fogyasztókat és a médiát. Aligha hihető, hogy nem számoltak a hír hatásával. A világ figyelme mindenesetre egy korábban alig ismert szervezetre irányult. Ha a cél ez volt, ezt a célt minden bizonnyal elérték.

 • Éljen a kolbász, a bacon és a vörös hús – módjával, ahogy minden más esetben is!
 • A FOOD&WINE továbbra is a hatásvadász riogatás ellen van!
 • A FOOD&WINE a kolbásszal van!

Csíki Sándor♣

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: Egészség a konyhában, magyar konyha, Népszerű tudomány
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , , .
Közvetlen link.

MENNYIRE RÁKKELTŐ – a kolbász, szalonna, vörös hús? bejegyzéshez 1 hozzászólás

 1. Mészáros Katalin szerint:

  Group 1. nem feltétlenül a legrosszabbat jelenti – jelentheti a LEGJOBBAT is:
  lóversenyben például a világ legeslegjobb lovainak legeslegjobb futamait jelenti!! 😀
  Most pont zajlik egy ilyen esemény – “The Breeders’ Cup World Championships” az USA-ban (ahol a legkiemelkedőbb futamok kategóriáját nem Group I-nek, hanem Grade I-nek nevezik).
  Ezen a 2 napos rendezvényen az összes – 13 – futam Grade I-es!! Még hátravan a legnagyobb verseny = díjazása 5000000 (dollárban)! (Y) (Stream-en nézhető.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.