Bocuse d'Or Europe 2016BOCUSE d’OR, 2015 – Lezárult a Magyar Bocuse d’Or Akadémia pályázata, a mai napon a neves szakemberekből álló zsűri értékelte a pályázatokat és döntött arról, hogy a világ leghíresebb szakácsversenyének decemberben esedékes magyar selejtezőjén kik mérhetik össze tudásukat. A pályázat célja a legalkalmasabb, legtehetségesebb szakácsok megtalálása, akik közül a selejtezőt, majd a februári döntőt követően dől el, hogy a Budapesten megrendezésre kerülő Bocuse d’Or Europe versenyen ki

képviselheti Magyarországot. A 2016. májusában Európa 20 országa versenyez hazánkban. Ha a korábbi magyar versenyzőkhöz; Széll Tamáshoz és Molnár Gáborhoz hasonló sikeres szereplés megismétlődik, a magyar versenyző ezen a versenyen kvalifikálja magát a Bocuse d’Or Lyon 2017-es világdöntőjére.A Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke, Hamvas Zoltán elmondta; „A pályázati felhívásra minden várakozást felülmúlva 19 érvényes pályázat érkezett. A zsűri elsősorban a kidolgozottságot, a szezonalitást, a húsok és köretek arányát, valamint a változatos technológiák használatát értékelte, de emellett fontos szempont volt a befektetett munka is, hiszen a Bocuse versenyzőkre kemény munka vár. Olyan embert keresünk, aki képes sokat dolgozni a célért.”  A

  • Bíró Lajos,
  • Csapody Balázs,
  • Hamvas Zoltán,
  • Sárközi Ákos,
  • Segal Viktor,
  • Vomberg Frigyes és
  • Wolf András

alkotta zsűri a fenti szempontok figyelembevételével választotta ki azt a 12 főt, aki a 2015. december 13-án megrendezésre kerülő magyarországi selejtezőn fogja összemérni tudását. A zsűri döntése alapján, a bírálati szempontoknak, valamint a Bocuse d’Or magyarországi selejtező versenykiírásának, a verseny színvonalának és szellemiségének az alábbi versenyzők feleltek meg:

  • Domján Richárd – Bock Bisztró, Budapest
  • Győrffy Árpád – Kollázs Four Seasons, Budapest
  • Katona András – 12 Hay Hill, London, Egyesült Királyság
  • Kovács Attila –  Spaletta Étterem és Sörház, Kecskemét
  • Mizsei János – Mák Bisztró, Budapest
  • Molnár Péter – Johanna Maier Filzmoos, Ausztria
  • Pohner Ádám – Olimpia Étterem, Budapest
  • Sándor Rodrigo – Costes downtown, Budapest
  • Sipos András – NU bistro, Budapest
  • Sugár Róbert – Kistücsök Étterem, Balatonszemes
  • Szabó László – Helyszíni szolgáltatások, Sodexo
  • Volenter István – 67 Étterem és Bistro, Székesfehérvár

A pályázat témája a mangalica tarja, a mangalica karaj vagy a mangalica pofa és nyelv volt, amelyhez a piac zöldség- és gyümölcskínálatából lehetett választani. A fenti három húselem közül legalább kettőt, míg a piac kínálatából legalább három zöldség vagy gyümölcs felhasználását kellett a pályázó által beküldött receptben bemutatni. A 2015. december 13-án megrendezésre kerülő magyarországi selejtező versenykiírására és témájára hamarosan fény derül.

Bocuse_dOr_folyamatabra-630x290

(A sajtóanyag alapján szerkesztette: Csíki Sándor♣)