D__US20150908001-1024x727ÉV PINCÉSZETE 2015 – A Frittmann Borászat az Év Pincészete 2015-ben. A szakmai díjat a Frittmann János és Frittmann István nevével fémjelzett kunsági borászat nyerte el. Frittmann János a Kunsági Borvidék elnöke, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának alelnöke, a Magyar Bor Akadémia alelnöke, borai már számtalan hazai és nemzetközi versenyen bizonyítottak.

Az Év Pincészete-díj

A díjat 2002-ben alapította a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Bor Akadémia és a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége. Az Év Bortermelője-elismerést többnyire családi borászatok és kiemelkedő borász személyiségek kapják, míg az Év Pincészete-díjjal a magyar borászatban irány-és mértékadó, legalább relatíve nagyobb birtokról szüretelő pincészetek munkáját kívánták elismerni.

  • Az eddigi díjazottak:
  • 2015 Frittmann Borászat, Kunsági Borvidék
  • 2014 Koch Borászat, Hajós-Bajai Borvidék
  • 2013 Ikon Pincészet, Balatonboglári Borvidék
  • 2012 Mészáros Borház, Szekszárdi Borvidék
  • 2011 Thummerer Pincészet, Egri Borvidék
  • 2010 Pannonhalmi Apátsági Pincészet, Pannonhalma-Sokoróaljai Borvidék
  • 2009 Szöllősi Pincészet, Ászár-Neszmélyi Borvidék
  • 2008 Vylyan Zrt, Villányi Borvidék
  • 2007 Bock Pincészet, Villányi Borvidék
  • 2006 Garamvári Szőlőbirtok, Etyek-Budai Borvidék, Dél-Balatoni Borvidék
  • 2005 Disznókő, Tokaj-Hegyaljai Borvidék
  • 2004 Neszmély Hilltop Borászati Zrt, Ászár-Neszmélyi Borvidék
  • 2003 Oremus Szőlőbirtok, Tokaj-Hegyaljai Borvidék
  • 2002 Nagyrédei Szőlőskert Rt., Mátraaljai Borvidék

A Kunsági borvidék

„Az elmúlt közel egy évtizedben rengeteget változott a Kunsági Borvidék megítélése, a piac felismerte, hogy a könnyű, gyümölcsös borokban a mi régiónk az egyik legjobb”

– mondta el Frittmann János, az Év Pincészete 2015 díj ünnepélyes átadóján, 2015. szeptember 08.-án, Soltvadkerten. A borász szerint mára több új alföldi pincészet is kiváló borokkal jelent meg a nagyközönség előtt, így nem lehet véletlen, hogy két éve Gálné Dignisz Éva, szintén kunsági borász lett az Év Bortermelője, míg tavaly szintén a Duna Borrégióban tevékenykedő hajós-bajai Koch Pincészeté lett az Év Pincészete elismerés.

Frittmann János (Fotó: MTI, Ujvári Sándor)

Frittmann János (Fotó: MTI, Ujvári Sándor)

„Ha te azt mondod, az Alföldön csak pancsolt bor van / Mondok valamit hülyegyerek, ott van a Frittmann” – a Bëlga együttes mára legendássá vált boros dala felhelyezte a fiatalok térképére is a borászatot. Ráadásul, kevesen mondhatják el magukról, hogy megkapták Magyarország talán két legfontosabb borászati díját: az Év Bortermelője és az Év Pincészete elismeréseket. Ez eddig csak Bock Józsefnek, Thummerer Vilmosnak, Garamvári Vencelnek, Kamocsay Ákosnak (Hilltop) és Konyári Jánosnak (IKON) sikerült. Frittmann János az első alföldi borász, akit így, „duplán” is elismertek.

A Frittman Borászat

A soltvadkerti Frittmann Borászat Magyarország legnagyobb borvidékén, a Kunsági Borvidéken, 53 hektáron készíti számtalan hazai és nemzetközi borversenyen arany- és nagyaranyéremmel elismert világszínvonalú borait, gyöngyöző borait és különleges, ezerjóból készült pezsgőjét. Frittmann János az első alföldi borász, akit elismertek a legrangosabb hazai borász-elismeréssel – 2007-ben lett az Év Bortermelője. Frittmann János a Kunsági Borvidék elnöke, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának alelnöke, a Magyar Bor Akadémia alelnöke.

A Frittmann Testvérek Kft igazi családi vállalkozás: István végzi a szőlészeti munkákat, felügyeli az üzemben a munkákat, míg testvére, János a „fiúkkal” – vagyis a testvérpár borász végzettségű gyerekeivel, Tamással és Péterrel – a borkészítésért, pincemunkálatokért felel, illetve a kereskedelmet is ő szervezi. János lánya, Anita a marketingmunkálatokat és a vendéglátás feladatait látja el, amelyekből Frittmann Jánosné és Istvánné is kiveszi a részét.

„Külföldön, a furmint mellett az illatos magyar fajtákkal, a cserszegi fűszeressel, az Irsai Olivérrel lehetne nagyot dobni, mert ebben a ligában az élmezőnyben vagyunk, ahogyan a rozéinkkal is”

– vallja Frittmann János. Igaza lehet: a Wall Street Journal idén áprilisban elismeréssel írt a Frittmann cserszegiről, így valóban lehet a magyar fajtáknak keresnivalójuk a külföldi piacokon. A borász a cserszegi fűszeres fajta nagykövete is – a híres magyar szőlészeti szakember, Bakonyi Károly, a fajta nemesítője nevezte ki annak.

A Frittmann Borászat munkáját és kiváló borait a szeptember 08.-ai díjátadón Gál Péter, eredetvédelemért felelős helyettes államtitkár, Tornai Tamás, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke, Zilai Zoltán, a Magyar Bor Akadémia főtitkára, Szőke Sándor az MSZBSZ elnöke, Font Sándor országgyűlési képviselő és Lehoczki Ferenc, Soltvadkert polgármestere is méltatták.

Fotó: MTI, Ujvári Sándor

Fotó: MTI, Ujvári Sándor

  • Gratulálok!

(A sajtóanyag alapján szerkesztette: Csíki Sándor♣)