SPONTÁN 2015SPONTÁN 2015 – Naturális borok és borászok találkozója Egerben, az Almagyar-Érseki Szőlőbirtokon, 2015. június 27-én, szombaton. A rendezvényt nevezhetjük borfesztiválnak is, írják a sajtóanyagban, de inkább egy laza összejövetelre készülj, ahol csak naturális borokat kóstolhatsz egy álló napon keresztül. Mi az a naturális bor?

Erre Csutorás Ferenc, az AÉS egyik alapítója és borásza azt válaszolja röviden:

„az, amelyik leginkább visszaadja a szőlőt. Bővebben: Teljes mértékben hagyjuk érvényesülni a terroir és a fajta jellemzőit, a bor spontán, és kizárólag fában erjed és érlelődik, nem használunk fajélesztőt és más adalékot. Nekünk, egrieknek ehhez még a tufapince is besegít, ahol minden a természetes folyamatokat támogatja. A természet adta ízek nincsenek eltérítve, a kész bor a maga valójában pompázik. Ebben a folyamatban a borász az adalékanyag, aki nem irányítja a bort, hanem együttműködik vele, hogy előcsalogassa a szőlő és a föld igazi ízeit. Mindebből az is következik, hogy a naturális borok mind egyediek és változatosak. A tíz kiváló borászat találkozóján ezt szeretnénk megmutatni.”

A mottóNaturális borok, originális ízek, és a mostoha leánykák visszaemelése törvényes jogaiba

Leánykák a szőlőben

A másik kattanásunk az, hogy szeretnénk a mostohán kezelt fajtákat, mint a leányka, rehabilitálni. Szerencsére nem csak mi gondoljuk azt, hogy ez egy kiváló fajta, így mind a tíz borászat elhozza leánykáját is, hogy megmutassuk: a leányka kecses, tüzes, finom, élénk, sokszínű, elegáns és kívánatos. Házasításban az is rendre kiderül, hogy bárki bármit is gondol, nála van a marsallbot.

Akik elhozzák leánykáikat és más naturális boraikat:

  1. Bukolyi Marcell (Eger),
  2. Centurio Szőlőbirtok (Gyöngyöstarján),
  3. Havas és Tímár pincészet (Eger),
  4. Hegyi-Kaló pince (Szomolya),
  5. Mátyás András (Szlovákia)
  6. Orsolya pince (Eger),
  7. Nyolcas Ádám (Eger),
  8. Pók Tamás (Eger),
  9. Ráspi (Sopron), és a vendéglátó
  10. Almagyar-Érseki Szőlőbirtok.
  • Hol?: a Piranesi- és Média Építészeti díjas Almagyar Borterasz, Borkemping és Venyige Spa, Eger
  • Mikor?: 2015. június 27., szombat, 14 órától
  • A belépés díjtalan.

Programok

  • 14.00-21.00: borkóstolás
  • 15.00-19.00: A birtokról két óránként dűlőtúrák indulnak a Síkhegyre és a Pajdos dűlőbe, szakmai vezetéssel. Jelentkezni a helyszínen lehet.
  • 21.30: Pongrácz Sándor csillagászati előadása a júniusi égbolt alatt.

Egész nap piknik, sétarepülés a borvidék felett, hűsölés a Venyige Spa mellett, bámészkodás és falatozás Marján Sándor konyhájából. A többi kiderül 27-én, várnak mindenkit a birtokon:  Csutorás Ferenc, Csernus Imre és Mészáros Péter.

(A sajtóanyag alapján szerkesztette: Csíki Sándor♣)