imagesHAMBURGER – Mekkora egy hamburger vízlábnyoma? Mennyi vizet használunk fel hozzá? A válaszhoz jó tudni, hogy a vízhasználat nem más, mint egy adott idő alatt elfogyasztott (elpárologtatott) és/vagy beszennyezett víz mennyisége. A vízlábnyom meglehetős pontossággal kiszámítható bármilyen fogyasztói csoportra (személy, fogyasztók,

család, város, nemzet), vagy vállalatra (állami vállalat, magán vállalat, iparág), de akár egy hamburgerre is.

„Az egyén, a közösség vagy egy üzletág vízlábnyoma jelzi mindazt a felhasznált vízmennyiséget, amennyit közvetlenül elfogyaszt és amennyit közvetve az előállított termékek, igénybe vett szolgáltatások előteremtéséhez használt el.” (fna.hu)

Mennyi víz kell egy hamburger előállításához? Nagyon sok: 3145 liter!

A hamburger vízlábnyoma

A hamburger vízlábnyoma

A hamburger vízlábnyoma a fenti ábra alapján:

  • 1 marhahús pogácsa (150g) – 2498 liter
  • 1 szelet sajt – 151 liter
  • 2 szelet paradicsom – 3,78 liter
  • 1 salátalevél – 0,75 liter
  • 1 buci – 83 liter
  • 3 szelet bacon – 409 liter

Egy hamburgerhez tehát, mindösszesen 831 US gallon, vagyis 3145 liter víz közvetett és közvetlen felhasználására van szükség.

Hogyan lehet a hamburger vízlábnyomát csökkenteni?

Ha a marhahús előállítás nagy vízigényére (15400 liter/kg) gondolva, környezettudatos módon, csökkenteni akarod az elfogyasztott hamburgered előállításához szükséges ivóvíz mennyiségét (s persze, ha le tudsz mondani a marhahúsról), inkább a kisebb előállítási vízigényű sertés (6000 liter/kg), kecske (5500 liter/kg), vagy csirke (4300 liter/kg) húsából készített húspogácsával kérd a hamburgert. Ezzel jelentős mértékben, akár 70 %-kal csökkentheted a hamburger vízlábnyomát. (További részleteket itt találsz.)

Csíki Sándor♣