KOLBÁSZ – citromos burgonyával!

KOLBÁSZ CITROMOS burgonyával? Na, ja! Kolbász citromos burgonyával. Miért is ne?! Miért jók ezek a receptek? Mert kizökkentenek a napi megszokásból. Kolbászunk van, hagymánk is akad, burgonyának sem vagyunk híján, s a citrom is előfordul már a hazai konyhában néhány száz esztendeje. Vagyis? Főzzünk, süssünk kolbászt citromos burgonyával és fedezzünk fel valami mást is a szürke mindennapok megszokásában őrlődve!

Az őrlődve szó csupán gasztro-technológiai összefüggései miatt került a mondatba, s természetesen semmi köze holmi válság-közepette-normális pszichodrámához. Egyszerű étel? Nagyon is! Ez az olasz Puglia étele.

Kolbász citromos burgonyával (recept)

Az eredeti receptben Rick Stein ánizskaporral (illetve a magjával) ízesített fűszeres kolbászkákat használ, azonban ettől, jobb híján, bátran eltérhetünk és koncentráljunk a kolbász, citromos burgonya párra.

Serpenyőbe olajat önt, majd ebben pirítja, süti a kolbászkákat. Ha megpirult, a kolbászokat kiveszi a serpenyőből és szálasra vágott hagymát, majd néhány gerezd felvágott fokhagymát ad a maradék olajhoz. A megtisztított burgonyát nagyobb darabokra vágja és a hagymához adja. Megforgatja. A kolbászok is a serpenyőbe kerülnek. Kevés vizet önt az ételhez és sózza, borsozza. Ezt követően nagy darabokban citromhéjat metsz le vékonyan, és ad az ételhez. Frissen facsart citromlével és féltucat babérlevéllel is ízesít. A serpenyőt lefedi. Ha a burgonya a gőzben megpuhult, leveszi a fedőt és frissen vágott petrezselymet ad az ételhez. Összekeveri. Tálalja. Finom.

Csíki Sándor♣

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: olasz konyha, Recept
Kiemelt szavak: , , , , , , , .
Közvetlen link.

KOLBÁSZ – citromos burgonyával! bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. duende szerint:

    🙂 El is hiszem hogy jó! Mindkettőt megtalálod nálam, nagy kedvenceim. Édesköményes partykolbászkák néven – nagyon egyszerű otthon ilyet tölteni – és citromos, zöldfűszeres dinsztelt burgonya néven. 🙂
    Az édeskömény az egyik legfinomabb fűszer szerintem húsokhoz. Csak fitotékában szoktam venni “tea”-ként, mert fűszerként nálunk nem kapható. Én viszont sokat használom. Egyben sült sertéshúsokhoz is fantasztikus.
    A dinsztelt krumpli viszont már nagyim kedvence is volt, nálam is ez készül legtöbbször köretként krumpliból. Vizet sem szoktam hozzáönteni, mert teflonos lábosban lefedve enged annyi vizet a burgonya, amennyi a puhulásához kell. Isteni, a dinsztelt krumlinak semmihez sem hasonlítható íze van. 🙂

  2. kerekes szerint:

    Szimpatikus recept. Ki fogom próbálni. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.