23. BUDAVÁRI BORFESZTIVÁL – 2014. szeptember 10-14. között a Budai Vár teraszain Magyarország legnagyobb borszakmai rendezvénye. A borról már évezredek óta tudja az ember, hogy mértékkel fogyasztva számos jótékony hatással rendelkezik. Az idei Borfesztivál témája a bor és az egészséges életmód, a sport, a közös élmények. Nem is gondolnánk, hogy a BorÁsz Válogatotton kívül van jó néhány borászunk, aki komoly sport múlttal rendelkezik, vagy a mai

napig aktívan sportol. Az ő életük összeforrt a mindennapi mozgással, az egészséges életmóddal, és nem utolsó sorban a borral. Ismerje meg idén közelebbről sportoló borászainkat a Budavári Borfesztiválon!

Aki már belekóstolt, és aki még nem, egyaránt szívesen látott hallgató a Borfesztivált megelőző napokon, vagyis szeptember 8-án és 9-én a hosszú évek óta megrendezésre kerülő, népszerű Boregyetemen. A kétnapos kurzuson elismert szakemberek, színvonalas, érdekes, borkóstolóval egybekötött naprakész előadásain, hasznos információkkal gazdagodhatnak a borbarátok és a tudásukat frissíteni vágyó szakmabeliek is. Az első nap témája: Tiszta borokról világosan. Bio, organikus, autentikus – divatos szavak a borvilágban, de mit takarnak pontosan? Lényegi megkülönböztetés vagy reklámfogás? Valóban egészségtelen, ami nem bio? Hogy működik a bio borkészítés a gyakorlatban? Tiszta kérdésekre tiszta válaszokat adnak hiteles borászok. Második nap bemutatkozik a Borfesztivál díszvendége, Olaszország. Kevés olyan változatosságot produkáló bortermelő ország van, mint a világ legnagyobb borexportőre. Közel ezer helyi szőlőfajta, számos világfajta, számtalan mikroklíma, talajtípus és művelési mód eredménye az olasz borvidékek kínálta sokszínűség. Észak nagyágyúitól, mint a Brunello és a Barolo, a feltörekvő dél új sztárjaiig, mint a Primitivo, vagy a Nero d’Avola, hazai borszakértők és olasz borászok segítségével járjuk be az olasz csizmát.

Pár – Borpár

Pár Borpár – szakmai kóstoló délutánok a Budavári Borfesztiválon, szerdán és csütörtökön. A szakmai délutánokon az előre meghirdetett borpárok bemutatásával, kóstoltatásával, a borászok szakmai érdekességeket mutathatnak meg és izgalmas formában ismeretterjesztést végezhetnek a fogyasztók körében. Visszajelzéseket gyűjthetnek új technológiai megközelítések eredményeiről, egyfajta „tesztkóstolást” lesz ez a hozzáértő közönség számára. A kiállítók a borpárokat „egyet fizet – kettőt kap” rendszerben kóstoltatják, hiszen a borpár egyik fele ingyenes lesz. A programhoz csatlakozó kiállítók a két szakmai délutánon, szerdán és csütörtökön, 14 órától 19 óráig biztosítják a borpárok kóstolási lehetőségét saját standjuknál, személyesen a borász, vagy megfelelően jártas szakember vezetésével.

Taste of Hungary

Taste of Hungary, újdonság a Borfesztiválon! A rendezvényen kiállító több mint 200 borászat az ország összes termőhelyét, és szinte összes szőlőfajtánkat lefedi. Ebben a zavarba ejtően sokszínű kínálatban idén segítséget nyújt a Borfesztivál: a tematikusan kialakított kóstoló útvonalakon keresztül elsősorban a hazánk borkultúráját kevésbé ismerő külföldi vendégeknek, valamint a borfogyasztással még épp csak ismerkedő hazai látogatóknak nyújt iránymutatást a rendezvény. A Borfesztivál célja, hogy minél több hungaricum szőlőfajtából készített bort és egyéb magyar borkülönlegességet megismerhessenek és megkóstolhassanak a vendégek.

Itália

Idén a Borfesztivál Olaszországot látja vendégül. Prosecco, Chianti, Brunello, Asti – néhány olasz világmárka, amelyekkel a borkedvelők már legalább egyszer találkoztak. Itália borászata azonban több mint néhány ismert és felkapott csúcstermék. A szőlőtermesztés évezredes örökségből táplálkozik, a szőlő táj- és kultúraformáló tényező a csizma „szájától” a sarkáig és az orráig, sőt, Szicília nyugati és déli csücskéig. Idén az ő kiváló borait kóstolhatjuk meg.

  • Belépőjegyek 2200 Ft-ért kaphatók elővételben július 31-ig a jegymester.hu oldalán. Augusztus elsejétől, illetve a helyszínen vásárolva a napi jegy ára 2900 Ft. A napi karszalag tartalmaz egy kristály kóstolópoharat és egy pohártartó szütyőt is.
  • További részletek a Budavári Borfesztivál honlapján.

BF_600x150

(A sajtóanyag alapján szerkesztette: Csíki Sándor♣)