rice (1)A MUHAMMAR rózsavízzel (eau de rose), sáfránnyal (safran) ízesített vajas, édes rizs (riz sucré salé au ghee). Ami eben a rizsben számomra igazán meglepő, az nem más, mint hogy halhoz és bárányhoz szervírozzák a Perzsa-öböl országaiban, különösen a gyöngyhalászatáról, a hajósok számára is fontos édesvízéről nevezetes kis szigetországban, Bahrainban.

Az édes rizs (Muhammar) receptje

  • Hozzávalók:
  • 1/4 teáskanál sáfrány (esetleg, jobb híján, 1/2 teáskanál sáfrányos szeklice)
  • 3 szem összetört kardamom
  • 2 evőkanál rózsavíz
  • 440 g (2 csésze) basmati rizs (a basmati rizs ebben az esetben más rizzsel méltóképpen nem helyettesíthető)
  • 1,5 liter víz
  • 1 evőkanál só
  • 125 g kristálycukor, vagy méz
  • 60 g ghee (tisztított vaj), vagy vaj

Elkészítése: tegyük a sáfrányt és a kardamomot a rózsavízbe. A rizst öntsük finom szűrőbe és  hideg folyóvízben addig mossuk, amíg a víz már újra tiszta nem lesz.  Alaposan csöpögtessük le. Argy vastag falú edénybe öntsük a vizet, adjuk hozzá a sót, forraljuk fel, majd a rizst is adagolju7k hozzá és állandó kevergetés mellett újra forraljuk fel. fedetlen edényben főzzük 8-10 percig. Szűrjük le.

Keverjük a forró rizsbe a cukrot, vagy a mézet és egy villával dolgozzuk el. Abban az edényben, amelyben a rizst főztük, olvasszunk vajat és állandó kevergetés mellet öntsük bele a rizst. A korábban félretett rózsavizes keveréket eloszlatva öntsük a rizs tetejére. Egy fakanál szárával készítsünk 3 lyukat a rizsbe. Az edényt fedjük be egy papírtörölközővel, majd szorosan fedjük le a fedővel. A rizst alacsony hőmérsékleten 20-25 percig, vagy amíg puha nem lesz, főzzük.

  • Grillezett halhoz és sült bárányhoz javasolható.

Halsütés parázs felett

Sülő bárány

Csíki Sándor♣