VINKÓ JÓZSEF: Szellem a fazékból – Az MTI szerint, a Szellem a fazékból „Humoros, olykor ironikus történeteken keresztül mesélő, hiánypótló gasztrotörténeti kötet, Vinkó József újságíró, publicista új könyve,…” E kerek nyitómondat után akár hátra is dőlhetnénk: az előírt penzum egytizede teljesítve. Aztán, a bennfentesek lazaságával még odavethetnénk, hogy „a szerzőt aligha kell bemutatnunk”. Ez ismét csak egy lusta mondat lenne, ezért se menjünk el mellette szó nélkül.

Ez a könyv ugyanis (Vinkó kedveli ezt a szót), tényleg nem jöhetett volna létre Vinkó József nélkül, akit, praktikus egyszerűsítéssel, leginkább újságíróként tartanak számon. Pedig dramaturg is, amire, ha nem tudjuk, rájöhetünk, ha a könyvet lapozva, az írások utolsó mondatait sorjában elolvassuk. A slusszpoén, Vinkó pallérozott, ún. vinkós stílusának egyik alapeleme.

S, hogy ki is valójában Vinkó József? Ezt aligha tudjuk meg, ám annyi bizonyos, hogy 1951 szeptemberében, az ország nyugatin részén, Gencsapátiban született, később a keleti felén, Debrecenben végzett, magyar-francia szakon. Felnőtt és sikeres, kelet és nyugat közt félúton, Budapesten lett. Újságíró, majd színházi ember, dramaturg, a tévében szerkesztő-műsorvezető, producer, ügyvezető, főszerkesztő, műfordító, etc. A beszédes szavak világában mozog, abban definiálja magát. Honlapjának lovagi jelmondatokat idéző mottója szerint, „Az életnek nincsen értelme azon kívül, amit mi adunk neki.” A Szellem a fazékból kerekded, zamatos írásai ennek fényében nyernek igazi értelmet.

7 fejezet, 70 történet. Afféle gasztro Ráth-Végh, s bár van irodalomjegyzéke, semmiképpen nem tudományos munka. A szerző (ön)ironikus esszéknek szánta őket, könnyedséggel, humorral vegyítve, jó papíron, szép rézmetszetekkel, kőnyomatokkal, ízléssel és arányérzékkel. Nem látható, ám a tartalommal, az írások ívével, belső rendjével akadhatott munka bőven. A esszék így lehettek végül olyanok, mint a cirkuszi akrobaták, akiknek az arcáról a legnehezebb gyakorlatok közben sem tűnik el az őszintének szánt mosoly.

Hogy egy könyvnek mi lesz a sorsa, miként olvassák a kortársak, s miként értékeli az utókor, aligha tudhatjuk. Azt azonban igen, hogy a szerző miféle reményekkel indította útjára. Vinkó József ajánlása szerint

„Úgy lapozd ezt a könyvet, Kedves Olvasó, mintha épp csak bekukkantottál volna a konyhába, ahová az illatok csalogattak. Kíváncsi voltál, mi fő a fazékban. Óvatosan emeld meg egyik-másik fedőt, szimatolj be a sütőbe, kóstold meg a mártást, vigyázz, meg ne égesd a nyelved. A fedő alól most nem illatok szállnak feléd, hanem ínycsiklandó történetek. Remélem, ezeknek is van aromája, zamata.”

A Szellem a fazékból című, gazdag ismeretanyagú, élvezetes könyv szellemiségét Vinkó József következő mondatai ragadják meg legjobban:

„A Szellem a fazékból az ételek lelkéről szól. Ha megismerkedsz velük, jobban fogod szeretni őket. És jobban is fognak ízleni.”

.

1148293_5Vinkó József
Szellem a fazékból
Heti Válasz Kiadó, 2014
240 oldal,
Bolti ára: 3300 Ft

  • Kiadói kedvezményes árusítás:
    Heti Válasz Kiadó
    1027 Budapest, Horvát u 14-24., V. emelet.
    Telefon: (061) 461-1400
    Nyitva tartás: H-P: 8-16.30 óráig
    E-mail: recepcio@hetivalasz.hu

Csíki Sándor♣