A MOMOT, teljes nevén a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság, 2014. március 21-22-én tartotta XII. kongresszusát. A kongresszus fővédnöke Dr. Áder János köztársasági elnök, védnöke Balog Zoltán miniszter, a kongresszus elnöke Prof. Dr. Bedros J. Róbert, a MOMOT elnöke volt. A gazdag és érdekes programról a MOMOT

tudományos folyóiratában (Cardiometabolica Hungarica) részletesen is olvashatunk.

Az elhízástudomány vezető társasága – a MOMOT

A kongresszus megnyitóján került felolvasásra Balog Zoltán miniszter (Emberi Erőforrások Minisztériuma) köszöntő levele is, melyben leszögezi, hogy Magyarországon a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság (MOMOT) az elhízástudomány vezető társasága, mely társaság egyedülálló az elhízás megelőzésében, kezelésében és az obezitológus vizsgáztatás területén is.

koszonto_beszed

Egy kongresszus képei

Kongresszusi regisztráció (Magyar Telekom Székház)

A megnyitó előtt órában (Dr. Simonyi Gábor a MOMOT titkára, Prof. Dr. Bedros J. Róbert a MOMOT elnöke és Dr. Medvegy Mihály PhD)

A MOMOT XII. Kongresszus nyitónapjának kezdetén ( Magyar Telekom Székház, 2014)

  • A kongresszus első előadását, „A túlsúly lesz az új norma?” címmel, Prof. Dr. Bedros J. Róbert, a MOMOT Elnöke tartotta. Az előadás kivonata itt olvasható.
  • A pénteki nap utolsó előadását, „A méret is számít – Az élelmiszerpszichológia az obezitológia szolgálatában” címmel, én tartottam. Előadásom kivonata ugyancsak itt olvasható.

A díjátadó gálavacsora

Ez első nap estéjén került sor a kongresszusi gálavacsorára, melyen a MOMOT elnöke által alapított MOMOT díj is átadásra került. A Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság (MOMOT) hétvégi kongresszusán díjazták azokat, akik a saját területükön az egészség megőrzéséért és az elhízás elleni küzdelemben a társaság szakmai szempontjai szerint kiemelkedő munkát végeztek. A MOMOT Egészséges életért díját idén Prof. Dr. Molnár Dénes, a Pécsi Tudományegyetem Központ Gyermekgyógyászati Klinikája klinikaigazgatója, és a Coca-Cola Energia-egyensúly Programja kapta, amely a már évek óta népszerű Coca-Cola Testébresztő programot is magában foglalja.

Prof. Dr. Molnár Dénes és Prof. Dr. Bedros J. Róbert, a díj alapítója

díjátadás - Bianca Bourbon Prof  Dr  Bedros

Prof. Dr. Bedros J. Róbert átadja a MOMOT díjat Bianca Bourbonnek, a Coca-Cola Vállalat közép-európai igazgatójának

A gálavacsorán, a korábbi évek hagyományaihoz híven, fellépett Mága Zoltán hegedűművész.

Mága Zoltán hegedűművész a XII. MOMOT Kongresszus gálavacsoráján (2014)

Dr. Simonyi Gábor a MOMOT titkára, Dr. Pados Gyula Ph.D. c. egyetemi docens a MOMOT főtitkára és Kis Beatrix Judit igazgató asszony, a MOMOT szervezőbizottság tagja

A gálavacsora választékában Heimann Zoltán szekszárdi borász borai szerepeltek. (Heimann Zoltán és Prof. Dr. Bedros J. Róbert)

A MOMOT-Korkontroll Társaság receptverseny díjátadója

  • A kongresszus második napjának végén került sor az e helyütt is meghirdetett receptverseny díjátadójára is.

A díjakat a MOMOT részéről Prof. Dr. Bedros J. Róbert a MOMOT elnöke, valamint Bulla Bianka a Kor Kontroll Társaság elnökségi tagja osztotta ki a zsűri (melynek magam is tagja voltam) döntése alapján. Az első tíz, sorrendben:

Az 1. helyezett: Király Hedvig. Étele: Diétás töltött káposzta

  • A 2. helyezett: Blaskóné Rédei Orsolya. Étele: Zöld-fűszer kéregben sült pulykamell grillezett cukkinivel és mozzarellás paradicsomsalátával
  • A 3. helyezett: Békés Itala. Étele: Juliska bab olasz nagymamám módjára
  • A 4-10. helyezett:
  • Dr. Pásti Gabriella – Grillezett halfilé vegetáriánus raguval és barna rizzsel
  • Tóth Edit – Büntetlen reszelt túrós
  • Juhász Viktória – Harcsapaprikás túrós galuskával
  • Bíró Márta – Túrótorta eperöntettel, liszt nélkül
  • Richter Anett – Balzsamecetes sült zöldségek zab fasírttal és tökmagos kenyérrel tálalva
  • Szakács-Somogyi Judit – Paradicsomos halgombóc
  • Tóth Péter – Túrós tönköly pogácsa

Bulla Bianka és Prof. Dr. Bedros J. Róbert

  • Gratulálok a receptversenyen indulóknak és a helyezetteknek!

Csíki Sándor♣