AVOKÁDÓ – Hogyan neveljünk avokádót magról?

AVOKÁDÓ (AVOCADO) – megszerettük, használjuk külsőleg, s belsőleg. A quacamole az ősmagyar étellé válás küszöbére került, olyannyira elterjedtté vált. Az avokádó (Persea americana) Mexikóban és Közép-Amerikában őshonos, de ma már sokfelé termesztik, szerte a világon. A babérfélék közé tartozik, akárcsak a fahéj, vagy a

krumplifőzelék fűszerezéséhez is használt babérlevél. Alligátor körtének is nevezik. Az avokádó fa 20 méter magasra is megnő, a trópusi és mediterrán klímát kedveli, és leszámítva néhány acélosabb hidegtűrő, nemesített fajtát, a fagy nem a kedvence és a huzatot sem szereti, ahogy én sem. Avokádót mi is nevelhetünk, ha már a gucamole, vagy az arcpakolás miatt amúgy is ott a mag. Egyszerű, az eredmény pedig egzotikus és elégedettséggel tölthet el.

Életem során többször is megpróbálkoztam az avokádó mag gyökereztetésével, már csak játékból is. Egyszer sem sikerült, többnyire megpenészedett, vagy csak egyszerűen befulladt. Csupán egy kis lépés választott el attól, hogy korábban jól csináljam, de ez a kis lépés mégis nagy volt.

 • Neked is lehet avokádó fád! Megmutatjuk, hogyan. Nézd meg a videót és mindent megtudhatsz arról, hogy hogyan csíráztass és nevelj avokádót magadnak.

 • ANANÁSZ – Ha érdekel, hogy ananászt legegyszerűbben hogyan nevelhetsz otthon, itt olvashatsz róla.
 • MANGÓ – Ha érdekel, hogy hogyan neveljünk mangót otthon, olvasd el ezt is.

 Csíki Sándor♣

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: nemzetközi konyha, Népszerű tudomány
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

AVOKÁDÓ – Hogyan neveljünk avokádót magról? bejegyzéshez 59 hozzászólás

 1. Anikó szerint:

  Szeretném megkérdezni, hogy a napot a vizet mennyira szerti?Előre is köszönöm a választ! Anikó

 2. R. Zoltan szerint:

  Udv mindenkinek!
  Olvasgattam a hozzaszolasokat és látom sok hasznos tanács elhangzik, ami a videóban hangsúlyozva van de eddig a kommentekben nem láttam, hogy a gyors növekedés érdekében a srác melegített talajra teszi a vízzel töltött poharakban lévő magokat. Ez fontos mert az avokado imódja a meleget és a napfényt is. Nekem is így sikerült gyönyörű növényeket kicsiraztatni i. Télen a radiátor cső tökéletesen bevallás erre a célra. A magot egyébként valóban érdemes kicsit korbevagni(nem tul mélyen) és a mag gyorsan meg fog repedni. Remélem valakinek tudtam kicsit segíteni!

 3. Dms Anna szerint:

  Helló , ezelöt 2 hónapja ültettem elöször el 2 magott annálkül hogy megvágjam, mármint csak benyomtam az asparatus virág mellé jó mélyen, mind a 2 kicsirázot, az egyik majdnem 1 m, a másik csak 55cm, szerintem a nagy melleg hozájárult , az erkélyen van , ellég húzatos fél nappig süt rá a nap és még egyenlöre gyönyörű zöld, a növények adaptálodnak a környezethez szerintem, de ami biztos jo foro a cserép alat a …járolap ,

 4. László Rudolf szerint:

  Négy éve kíváncsiságból elültettünk egy avokádó magot és kikelt. Márciustól november elejéig a teraszon tartjuk. Kb. 4 hónapot kell kibirnia egy raktári polcon, ahol 8-10 C a hőmérséklet. Fölötte egy ablak van, így fényhez is jut. Télen csak 3 hetente öntözöm. Egyszer már visszavágtam, hogy alacsonyabb és elágazó fácskát neveljek belőle. Az egyik elágazás több mint egy métert nőtt, mig többiek jóval kisebbek lettek. Tavasszel ismét meg kell metszeni és átültetni egy nagyobb dézsába. Örömmel vennék egy kis tanácsot tapasztalt avokádó nevelőktől: Hogyan lehet 3 méternél alacsonyabban tartani ezt erélyes növekedésű fát. Mikor számíthatok termésre? Van- e valami trükje a rermésre fordításnak? Vagy itt a vége a kísérletnek? A fa nevelése közben a gyümölcsöt is megkedveltük és megtanultuk mikor érett, de nem túlérett. Így sok féle ételt készítünk belőle. Pl. salátákhoz adjuk hozzá, hideg ( nyers ) csokoládékrém fontos alapanyaga, amit süteményhez használunk.

 5. Kertész szerint:

  Mindenkit szeretettel köszöntök!
  Az én kis avokádó magocskáim – két darab – egy szép nagy cserépben növekedtek kb. 30 cm-re. Semmi extrát nem csináltam velük, csak benyomtam a földbe.
  Még kint vannak az erkélyen, azon tanakodom, hogy behozzam-e? És, ha igen hova tegyem. Panel lakásban lakom. Tegyem az ablakba, ott jól éreznék magukat? Kb. hány fokot szeretnek. Ha valaki tanácsot adna nagyon megköszönném.

 6. Cservenák Zsuzsa szerint:

  Köszönet az információkért! Az én avokádó fám közel 3 méter magas, lombos. nyáron kertben van, télen kb 18 fokos , világos helyen.Jó lenne tudni, hogyan kell metszeni, és lesz-e rajta virág valaha.

 7. Kriszta szerint:

  Kedves mindenki!

  Főleg nagy avokádó fogyasztók! Akinek van és esetleg tudna adni nekem egy olyan avokádó magot ami már csírázik, baromi hálás lennék érte! Én szerintem elrontottam a csíráztatást, mert egy embertől azt hallottam hogy sötétbe kell tenni, akkor fog kicsírázni, de csak összerancosodott a mag. Félek nem fog megmaradni! Nagyon szeretnék egy olyan kis növénykét, viszont magával az avokádó részével nem igazán tudok mit kezdeni, mert annak se íze, se bűze! 😀
  Előre is köszönöm, aki segít! A mail címemre írhat, aki adna magot. Én Debreceni vagyok, de pesten is át tudom venni a kis csírás magot! 🙂

 8. Kriszta szerint:

  Hopp, lemaradt a mail cím! 😀
  De itt a pótlás:
  bmcangel@gmail.com

 9. Huszár Aranka szerint:

  Szépen kérem, hogy valaki az avokádó metszéséről írjon valamit, mert erről kevés és eltérő vélemény van. Mi 2 magot ültettünk egyenesen a földbe és az egyik szépen ki is hajtott és most nő egy déli ablakban, olykor locsoljuk, de nem túl gyakran. A szára hosszú és nem ágazik el. Kérdésem tehát. hogy kell-e metszeni, vagy nem ? Másik kérdésem, hogy remélhetünk-e valaha termést? Mindenkinek eredményes ültetést kívánok és kérem, hogy válaszoljanak. Üdözlettel

 10. Benkó Mária szerint:

  Én körülbelül öt évvel ezelőtt kíváncsiságból beleszúrtam egy virág mellé a cserébe egy avokádó magot. Egy idő után észrevettem, hogy a mag kikelt. Azóta szép fácska cseperedett belőle. Tavaly nem akartam hinni a szememnek, úgy virágba borult. Termést sajnos nem adott. Idén újra virágzik, kíváncsi leszek lesz e rajta termés. Megpróbálom virágzó fa közelébe tenni, hátha úgy sikerül. Én télen is kinnt hagytam az udvaron, kibírja a téli mínuszokat is. Akinek már van termő fája, kérem adjon tanácsot, hogyan maradna még rajta a gyümölcs.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.