Amikor több Michelin-csillagos chéf fogása is egy asztalra kerül

CasinoSanRemoSZEPTEMBER utolsó vasárnapján a Casinó Sanremo szerencsét próbáló vendégei a szokásosnál jóval nagyobb nyüzsgést tapasztalhattak a „virágok városának” eme emblematikus, már több mint száz éve átadott szecessziós stílusú épülete körül. Aznap este került ugyanis sor az Association de la Sommellerie Internationale (A.S.I.) szervezésében megrendezett 13. európai szakmai verseny

(Le Concours du Meilleur Sommelier d’Europe) díjátadó gálaestjére, amelyen a részvevő 36 ország hivatalos képviselői mellett számos hazai és külföldi meghívott is részt vett.

Vacsora a Casinoban

A francia határhoz közeli elegáns olaszországi üdülőhely neve itthon sem ismeretlen, hiszen évtizedek óta ad otthont annak a táncdalfesztiválnak, amelynek sok szerzeménye magyar fordításban is örökzöld slágernek számít. Ezek közül a jól ismert dallamok közül több is háttérzeneként szolgált a vacsorához, amelynek különlegességét az adta, hogy mindegyik fogást egy-egy olyan „csillagos” szakács készítette el, aki a „Le Soste” szövetséghez tartozó étteremben dolgozik. (A „fine dining” helyek ezen összefogása ebben a formában 1994 óta működik, jelenleg 62 olasz és 11 más országbeli viseli stilizált „S” alakú logóját.)

A kaszinó tetőteraszának előterében a vendégsereget többek között friss osztrigák és pezsgőben főtt éticsigák várták, valamint velük a Moët & Chandon Brut Imperial 1999-es évjáratú magnum palackjaiból töltött poharak.

Casino San Remo

A „Spaghetti di tonno, bagna caüda e crumble di pistacchi/Tonhalas spaghetti szardiniás meleg szószban pisztácia darabkákkal” előétel az Enrico és Roberto Cerea testvérpár (Ristorante Da Vittorio-Brusaporto/Bergamo: 3 Michelin-csillag) kezei alól került ki. Ezt előbb Claudo Sadler mester „Paccheri farciti di stoccafiso con pesto di rucola e raspadura lodigiana/Rukkolás szárított tőkehalkrémmel töltött Paccheri lódi parmezán sajtreszelékkel” kreációja követte (Ristorante Sadler-Milánó: 2 Michelin-csillag), utána a Riccardo Monco által elkészített „Astice gratinato alle olive Taggiasche, con fagioli cannellini, nervetti di vitello e salsa di crostacei/Taggiasche olivaolajjal gratinált homár fehér babszemekkel, borjúlábszár porcokkal és tengeri rákszósszal” fogás került az asztalra (Enoteca Pinchiorri-Firenze: 3 Michelin-csillag), majd ezt a sort a Lucio Pompili alkotta „Cinghialino del mio allevamento, con purea di patate e insalatina misticanza, dressing Cartoceto, salsa barbecue/Saját tenyésztésű vadmalac burgonyapürével és vegyes zöldségsalátával, Cartoceto olivaolajjal és barbecue szósszal” zárta (Symposium 4 Staggioni-Cartoceto/Pesaro: 1 Michelin-csillag). A sajttálon Gorgonzola Malghese con Cogná és Grana Típico Lodigiano (24 mesi) voltak, az édesség Fantasia Italiana alla Nutella néven került az asztalra.

Rossese di Dolceacqua 2009

A borok közül a Rossese di Dolceaqua emelhető ki, amely a francia határ melletti Imperia megye tengerparttól nem messzi meredek lankáin művelt szőlőből (francia megfelelője: Tibouren) készül és 1972 óta D.O.C. besorolást élvez. Évente mintegy 250 ezer palack készül belőle néhány tucatnyi kis pincészetben és lényegében mindet helyben tudják értékesíteni. Jól iható, könnyű vörösről van szó, amely friss gyümölcsösségével és kellemes savaival nyeri el a fogyasztók tetszését.

Mielőtt sor került volna a díjátadásra, az estét még a Milánói Konzervatórium fiatal énekes tehetségeinek a fellépése is gazdagította. Az ő helyüket vették át a verseny érmesei, akik közül az aranyat a 28 éves svéd Arvid Rosengren nyakába akasztották. Az ezüst a francia, a bronz a román versenyzőnek jutott.

Dr. Kosárka József, a blog vendégszerzője

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: bor, Bor és étel párosítás, borász, Chef, nemzetközi konyha
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.