SZEPSY ISTVÁN – “A Bor Ura”, a borvilág Oscar-díjasa (2013)

SZEPSY ISTVÁN személyét, borait már sokan dicsérték. Aki találkozott vele, aki ismeri a borait, aki hallotta őt a borairól beszélni, az nem csodálkozik a dicséreteken. Tallián Hedvig (Hédi) rádióriporter, két blog gazdája, Szepsy István tisztelője és csodálója adott hírt először arról, hogy “november 8-án Olaszországban a comói-tó partján a Villa d’Este luxushotelben tartott World Wine Symposiumon másod ízben adták át a borvilág Oscar-ját.” Ez a díj: “A Bor Ura” (Les Seigneur du Vin). S, hogy mindez miért is érdekes?

Azért, mert ezt az elismerést idén (2013) Szepsy István kapta.

Szepsy István “A Bor Ura” díj kitüntetettje

Nem szokásom mások blogjából még idézni sem, azonban Szepsy István előtti tisztelgésül is megosztom, hogy mit írt a Szepsy Istvánt talán az összes bloggernél jobban ismerő és tisztelő Tallián Hédi a blogjában a díjról:

“A World Wine Symposium-ot idén ötödik alkalommal rendezték meg a comoi tónál. Ez évtől a rendezvénynek otthont adó luxushotel a Villa d’Este nevét viseli az exkluzív esemény, azaz Villa D’Este Wine Symposium (VDEWS), melynek célja, hogy a globális boripar szereplőit összehozza közösen gondolkodni és vitatkozni a csúcsborok érdekében. Borászati teljesítményt a VDEWS első ízben 2012-ben ismert el, a díjazott Helmut Dönnhoff volt, aki a németországi Nahe borvidéken huszonöt hektáros birtokon gazdálkodik, Jancis Robinson MW 2010-es és ’11-es Rajnai Rizlingjét a legjobb német Rizlingként tartja számon.”

Az 1568-ban épült, 1873-ban luxus hotellé alakított Villa d’Este

Szepsy István a díjátadón (2013)

“Szepsy István Olaszországból hazatérve faggatózásomra elmondta, nagy megtiszteltetésnek vette a meghívást, és számára is csak a helyszínen derült ki, hogy mennyire elképesztő – reggelitől vacsoráig tartó – gasztronómiai esemény a VDEWS, és amit még ő sem tapasztalt korábban, de a Villa d’Este-ben igen, hogy maga Aubert de Villaine kóstoltatta a Domaine de la Romanée-Conti borokat.Természetesen saját boraiból is bemutatott néhányat Tokaj-hegyaljáról tartott előadását megelőzően és azt követően. A legnagyobb sikert a száz százalékban új hordós tétel a mára már szépen integrálódott 2007-es Szent Tamás Furmint aratta, bár mint Szepsy István megjegyzi, ez csupán egy kísérlet, kötelező próba. Ezen kívül a vendégek – akik közt szép számmal volt dúsgazdag orosz -, és a borászok is oda voltak a 2011-es Úrágya ásványosságától, és természetesen a 2008-as Szamorodni, valamint a 2007-es és 2006-os – utóbbi aszút a gálavacsorán szolgálták fel – Szepsy Aszúkért is lelkesedtek.” (Tallián Hedvig)

 • Mindehhez annyit, hogy, mint a hvg.hu is írja, az utóbbi évtizedek legradikálisabb döntését hozta meg a napokban a Tokaj-hegyaljai Borvidéki Hegyközségi Tanács (HT) azzal, hogy új alapokra helyezi az aszúkészítést, s mostantól csak egy fajta aszú lesz.

Csíki Sándor♣

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: bor, borász
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

SZEPSY ISTVÁN – “A Bor Ura”, a borvilág Oscar-díjasa (2013) bejegyzéshez 4 hozzászólás

 1. Kosárka J. szerint:

  Eddig sehol nem találom, hogy ez a díj “a borvilág Oscarja” lenne, azt viszont igen a VDEWS honlapján, hogy az alapítók szerint ez “A sort of « Nobel of wine »”, azaz egyfajta boros Nobel-díj. Vagyis – értelmezésem szerint – az Oscarral ellentétben nem egy adot év legjobb teljesítményét, hanem – mint a Nobel esetében- egy nagy életművet ismertek el. Jól döntöttek!!

 2. Csíki Sándor szerint:

  A közérthető Oscar-díjjal indult útjára ez a hír, ezért aztán nem tudtam, akartam eltérni tőle a címben, de nálam a “Bor ura” (Lord of Wine) is a címbe került, mivel az a pontos elnevezés.

 3. Kosárka J. szerint:

  Szia! A honlap szerint a díj pontos elnevezése “Lalique-Villa d’Est”, lásd a programot: “8.30pm – 9pm: « Prix Lalique-Villa d’Este » award ceremony”.
  Az egyéb elnevezések aztán jöttek valahonnan, sajnos eddig nem sikerült az eredet kiderítése, de próbálkozom még. Üdvözlettel!

 4. Sárkány Ferenc szerint:

  Kedves Sanyi!
  Nekem abban a szerencsében volt részem, hogy személyesen is megismertem ezt a nagyszerű embert. Többször vettem részt az Ő általa rendezett borkostoláson. Fantasztikus élmény volt. Természetesen a végén Szepsy borok vásárlásával fejeződött be a mindig jó hangulstú kostolás.
  Így én rendelkezem olyan különlegességekkel is, amellyel kevesen dicsekedhetnek.
  Most jutottam oda, hogy korlátozott számban értékesítenék egy-két palackot kedvező áron.
  Ha valakit érdekel az ajánlatom, vagy egy kicsit szeretne elbeszélgetni a Szepsy borokról állok rendelkezésére.
  Sárkány Ferenc 30/5307-607

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.