A MONSANTO meglehetősen ellentmondásos, negatív színben tűnik fel a világ érdeklődő közvéleménye előtt. Megnövekedett mértékű hazai szerepvállalása azért is érdemel figyelmet, mert az egyetlen híradásból sem derült ki, hogy a Monsanto Magyarországon vajon Genetikailag Manipulált (GM), vagy hagyományos vetőmagot termeltet. Ezt a kérdést valahogy elfelejtették megemlíteni, ami különösen azok után meglepő, hogy hazánkat GMO mentes területnek deklarálták, s arról nem hallottam, hogy ez a koncepció bármit is változott volna. Tehát, a kérdés jogos és egyelőre megválaszolatlan: Miféle vetőmagot termel a Monsanto Magyarországon?

A Monsanto kibővíti magyarországi kukorica és olajrepce vetőmagtermelő kapacitását

„A magas terméshozamú mezőgazdasági vetőmagok iránti növekvő keresletre válaszolva a Monsanto ezen a héten [2013. novembere, szerk.] nyitja meg hibridkukorica és repce üzemének legújabb részlegét Magyarországon és további négy európai helyszínen. A Monsanto magyarországi, romániai és törökországi vetőmag feldolgozó kapacitásának növekedése egy tízéves, 500 millió eurós európai beruházás része, mely további franciaországi, ukrajnai és oroszországi fejlesztésekkel egyetemben több, mint 100 százalékkal növeli a társaság vetőmagtermelését és megerősíti európai alvállalkozóival kialakított stratégiai együttműködését.[…]

„A Magyarországon végrehajtott 67 millió dolláros beruházásunk segítségével jelentősen kiterjeszthetjük a helyi termelőkkel kialakított kapcsolatunkat” – mondta Céline Calais, a Monsanto magyar vetőmagtermelési vezetője. A bővítésnek köszönhetően a vetőmagtermelő kapacitás nagyjából megduplázódott, ami a földeken kb. 6500 hektárnyi, az üzemben pedig 1,2-1,3 millió zsák vetőmagot jelent. […] 

A képen balra: Céline Calais

A Monsanto vetőmag üzeme a munkahelyteremtéssel és export tevékenységével nagyban hozzájárul a helyi gazdaság fejlődéséhez. „A magyar gazdák számára kiváló minőségű vetőmagot biztosító kapacitásnöveléssel nem csak a vevőinket, de az egész országot támogatjuk, amely az export-értékesítésnek köszönhetően jelentős bevételi forrást jelent.” – tette hozzá Céline Calais.” (Forrás: Monsanto)

Monsanto, Nagyigmánd (Fotó: Monsanto)

Az MTI szerint: „A feldolgozó kapacitásuk növelése egy tízéves, 500 millió eurós európai beruházás része, amely a további franciaországi, ukrajnai és oroszországi fejlesztésekkel együtt több, mint 100 százalékkal növeli a társaság vetőmagtermelését és megerősíti európai alvállalkozóival kialakított együttműködését. Az amerikai Monsanto Company leányvállalata a Monsanto Hungária Kft. 1997 óta tevékenykedik Magyarországon. Növényvédő szerek forgalmazása után kezdtek vetőmagtermesztéssel foglalkozni. A társaság 2012-ben 35 milliárd forintos árbevételt ért el, ennek fele exportból származott. Az adózott eredmény 3,2 milliárd forint volt.”

A válasz

A poszt után néhány nappal, a kérdésemre választ adó e-mail érkezett. Idézem:

„Tisztelt Csíki Sándor Úr!

Olvastam írását a nagyigmándi vetőmagüzem bővítésével kapcsolatban. Magyarországon az alaptörvény tiltja a genetikailag módosított növények termesztését, ezért természetesen csak hagyományosan nemesített növényi fajták vetőmag termesztése folyhat. Emiatt nem került megemlítésre külön a sajtóközleményben. Mindenesetre ettől függetlenül meg lehetett volna említeni.

Üdvözlettel:

Czepó Mihály
Monsanto Hungária”

A választ ezúton is köszönöm, egyúttal ajánlom minden kommunikációs vezető elé példaként a Monsanto Hungária technikai vezetőjének, Dr. Czepó Mihálynak a hozzáállását. Ugyan a Monsanto PR-ja összességében nagyon pocsék, láthatólag akadnak, akik valamicskét javítani tudnak a képen.

Csíki Sándor♣