A NAPOKBAN az egyik budapesti görög étteremben jártam. Egy „Perfect Peach” elnevezésű, görög őszibarackról, s általában az őszibarackról szóló, nem vártan érdekes rendezvényre invitáltak meg.  Nem sajtótájékoztató volt ez, hanem partner találkozó, ahol a görög őszibarack konzervek gyártóinak képviselői és a hazai importőrök jelentek meg nagyobb számban. A „road-show”, ha lehet így nevezni, de miért is ne lehetne, az Európai Unióval társ-finanszírozott (ilyen is van, akár hasonló témákban is!) esemény volt,

és célja értelme leginkább Görögország kivételesen jó őszibarack konzerv piaci pozícióinak megerősítése lehetett, túl azon, hogy a hazai partnerek ezen az úton is közvetlen információkat szerezhettek, például az idei esztendő, katasztrofális terméskieséséről. A tavaszi időjárás közel 50 százalékos terméskiesést okozott észak Görögország, azon belül is főként Makedónia őszibarack ligeteiben, ami persze jelentős áremelkedést okoz a piacon, mint azt egyből ki is találhatjuk. (Most vegyetek őszibarack konzervet.) Egyébként, ha Görögországban jártok, jó tudni, hogy arrafelé az öszibarack neve „rodakino”(ejtsd: roth’akino). A görög barack (és itt leginkább a konzervgyári célra termesztett barackról beszélünk) „a világ legjobbja – verhetetlen ízű és aromájú” – mondják a görögök bő kétezer esztendeje.

  • Ki gondolta volna, én nem, de Görögország a világ legnagyobb őszibarack konzerv előállítója, legalábbis Kína nélkül, mert arról, ahogy mondják, nincs adatunk. Így aztán, marad az az adat, hogy az őszibarack konzervek világpiacának 55 százalékát Görögország uralja. (Meglepő és inspiráló is egyben, Van itt keresgélni való, hiszen, ha Makedónia ekkora teljesítményre képes, akkor akár egy hazai Duna-Tisza köze is képes lehetne világraszóló teljesítményre.)

A görög őszibarack konzervet népszerűsítő „Perfect Peach” rendezvény előadói (2013)

„Perfect Peach” – a görög őszivbarack konzervekről

Vándor Brigitta  szép anyagot állított össze, így aztán következzenek az ő sorai mindarról, amit a rendezvény kapcsán mondani akart: „Zamatos íze, édes illata, sokoldalú felhasználási lehetősége és számtalan jótékony hatása mellett nem véletlen, hogy egész évben az egyik legkedveltebb gyümölcs.  Kiváló választás, akár önmagában, akár salátába darabolva vagy pikáns kiegészítőjeként a főfogásnak. Ugyan már beköszöntött a hűvösebb idő, de befőttként, kompótként eltéve bármikor élvezhetjük jótékony hatásait.

Az őszibarack, a szépség és az egészség

Azt már kevesen tudják, hogy ez a gyümölcs nemcsak finom, de hihetetlenül értékes anyagokat rejt magában: rendkívül magas antioxidáns tartalmának köszönhetően, nem csupán a betegségek elleni védekezésben segít, de hidratálja a bőrt és megóvja a káros környezeti hatásokkal szemben. A hölgyek örömére a finom íz mellett kitűnő arcpakolás, gazdag alfa-hidroxi gyümölcssav tartalmának köszönhetően igazi csodafegyver a bőr fiatalságának és rugalmasságának megőrzésében. Kitisztítja a pórusokat és segít az elhalt hámsejtek eltávolításában.  A szépségápolás mellett pedig a fogyókúra kitűnő kiegészítője is lehet: az őszibarack 80-90%-a víz, így kiváló folyadékpótlásra, és energiatartalma is alacsony, 100 g gyümölcshús csupán 38 kalóriát tartalmaz.

Őszibarack virág

Nem utolsó sorban pedig rendkívül értékes vitamin- és tápanyagforrás. Sárga antioxidáns xantofill színanyagainak köszönhetően rákellenes hatást fejt ki, magas kalcium és magnézium tartalmának köszönhetően pedig kiváló hatással van a csontjaink erősségének megőrzésében és a csontok regenerálódásának elősegítésében. További előnye, hogy jelentős magnézium-, és káliumforrás a szervezet számára.  A nyári forróságban, illetve a stresszes időszakban különösen ajánlott napi 2-3 barack elfogyasztása, különösen a szívbetegek számára. Magas magnézium tartalmának köszönhetően pedig javítja a közérzetet és segít enyhíteni a feszültséget. Rendszeres fogyasztása segít, hogy megőrizzük szívünk egészségét és kiegyensúlyozottabbak legyünk.

Tippek

Befőttként, kompótként egész évben élvezhetjük jótékony hatását, hisz a hőkezelések során csekély mértékben veszít csak a tápanyagtartalmából. Végtelen mennyiségű elkészítési módjának köszönhetően nélkülözhetetlen hozzávalója lehet főztjeinknek: számtalan desszert mellet kiváló kiegészítője vagy akár alapja lehet főételeknek is. A sült húsoknak például kellemes, pikáns ízt kölcsönöz az édes gyümölcs. Fél óra alatt már igazi mediterrán fogást varázsolhatunk az asztalra, ha a csirkemellet néhány kanál barackkompóttal megbolondítjuk. Az igazi ínyencek sült kacsamell mellé karamellizálva is fogyaszthatják. Meleg vagy hideg leves formájába is kitűnő finomság, de lekvárként kenyérre kenve is finom reggeli vagy vacsora lehet, ha épp nincs időnk a konyhában sürögni-forogni.

Makedóniai piac az elmaradhatatlan őszibarackkal.

Ha igazán különleges finomsággal szeretnénk meglepni a családot, érdemes igazi görög, lédús barackot beszereznünk.  Ha erre nincs módunk, akkor sincs baj.  Kevesen tudják, hogy nem csak a friss gyümölcsök egészségesek és táplálóak, ugyanez érvényes a konzervált változatra is. A zamatos őszibarackokat az érés csúcspontján szedik be és néhány órával később már konzerválják, így megőrizve a magas tápanyagtartalmat, ráadásul bizonyított, hogy a folyamat során magasabb lesz a gyümölcs C-vitamin és antioxidáns tartalma. Sajnos a nyers gyümölcsök és zöldségek esetében általában más a helyzet: gyakran ideje előtt, a tápanyagtartalom maximalizálása előtt leszüretelik, és több nap is eltelhet, amíg eljut a kiskereskedésekbe.

A konzervált őszibarackhoz bármikor könnyen hozzájuthatunk, és télen sem kell méreg drága összegeket költenünk. Ma már a tartósítószerektől sem kell tartanunk, ugyanis a modern technikának és a légmentes csomagolásnak köszönhetően a konzervált őszibarack nem tartalmaz hozzáadott tartósítószert. Minden háziasszonynak és a mediterrán hangulat szerelmeseinek érdemes legalább egy őszibarackkonzervet tartania az éléskamrában, hogy télen is becsempészhessék az igazi görög vacsorák hangulatát az otthonunkba.”

Az ebéd

Nem csak szóval él az ember, így aztán ebéd is volt. A görög konyha szerelmeseinek elmondhatom, hogy volt hideg meggyleves (nem sok köze van Görögországhoz), aztán pedig rántott tőkehal, kalamari, csirkemell nyárson, rizs, körömvirággal díszített, Aphroditéről elnevezett fantázia saláta őszibarackkal, grillezett haloumi sajt (igen kiváló, mindig szeretem), és természetesen őszibarack torta is.

Afrodite salata

Csíki Sándor♣