OMÉK 2013 ROADSHOW – Pálinkás Gönczi Gasztrofesztivál 2013

PÁLINKÁS GÖNCZI Gasztrofesztivál 2013. szeptember 6-8. Gönc, ez az alig kétezer lakosú település, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Miskolctól 65 kilométerre, északkeletre fekszik. Ez az ország egyik legészakibb városi rangú települése, a szlovák határtól nem messze. Hajdan a város fontos szerepet töltött be a tokaji borok kereskedelemében, ezt bizonyítja, hogy a 2,5 akós, 160 iccés,

vagyis 136,6 literes gönci hordó mértékegységgé is vált. Gönc vidékének jellegzetes pálinkája a kajszibarackból készülő gönci barackpálinka is. A Pálinkás Gönczi Gasztrofesztivál az OMÉK 2013 Roadshow hatodik, s egyben utolsó állomása.

Gönci kajszibarack és gönci barackpálinka

“A gönci kajszi márkanévként az 50-es, 60-as évekre lett ismert, majd tovább növekedett a rajongótábora a 70-es évektől, ami jobbára a belőle készült pálinka nagyobb volumenű előállításának és kereskedelmének volt a következménye. A gönci barack 1976-ban lett elismert fajta Magyarországon, a Gönci barackpálinka pedig 2002-ben kapta meg a különleges földrajzi eredetvédett státuszt, amely ezt a pálinkát is a Magyarországon összesen nyolc eredetvédett pálinka közé emeli.

A hazai kajszibarack termőtájak is átrendeződtek az utóbbi években, a kecskeméti térségből egyre jobban az abaúji vidékre települt át a termesztés. Országosan 5000 hektár kajsziültetvényt jegyez a hazai statisztika, és ebből a gönci barack termőhelyén terem az országos termés 40%-a.” (Bestillo)

Gönc a magasból

OMÉK 2013 Roadshow – a Pálinkás Gönczi Gasztrofesztiválon

2013. szeptember 6. péntek

  • 12 óra nyitás
  • 13 óra Gasztro-show
  • 15 óra Gasztro-show
  • 17:30 Szűcs Judith műsora
  • 18:30 Gasztro-show
  • 19 óra Török Ádám és a Mini koncert
  • 21:30 RLB együttes koncertje Abaházi Csabával

2013. szeptember 7. szombat

  • 10 óra nyitás
  • 11 óra Eszter-lánc Mesezenekar
  • 12:30 Gasztro-show
  • 14 óra Gasztro-show
  • 16 óra Gasztro-show
  • 17 óra Demjén Ferenc műsora
  • 18 óra Gasztro-show
  • 19 óra Crossroad zenekar
  • 21 óra Tűzzsonglőrök
  • 21:30 Stone műsora
  • 22:30 Balázs Fecó műsora
  • DJ. Athos retro disco

1231236_503458633070992_716851214_n

Az OMÉK 2013 Roadshow képei – Gönc

Az OMÉK 2013 Roadshow utolsó állomásáról, a Pálinkás Gönczi Gasztrofesztiválról a következő képek nyújtanak ízelítőt.

Gönc felé az út mellett (OMÉK 2013 Roadshow)

Kora délutáni koncert az OMÉK 2013 Roadshow színpadán (Gönc)

Az OMÉK 2013 Roadshow ételei Göncön is ízlettek

Készül a mézeskalács (OMÉK 2013 Roadshow, Gönc)

Gönci barackos lepény (OMÉK 2013 Roadshow, Gönc)

Szomolyai rétes a Pálinkás Gönczi Gasztrofesztiválon (OMÉLK 2013 Roadshow, Gönc)

A főzőverseny romantikus helyszíne (Gönc)

A vilmányi csapat egyik étele a pálinkába áztatott zsemlével készült, forró olajban ropogósra sütött töltelék (Gönc, 2013)

Szomolyai népviseletebe öltözött asszonyok a Pálinkás Gönczi Gasztrofesztiválon (OMÉK 2013 Roadshow)

OMÉK 2013 Roadshow a Pálinkás Gönczi Gasztrofesztiválon

Az elmaradhatatlan Gasztroshow (OMÉK 2013 Roadshow a Pálinkás Gönczi Gasztrofesztiválon)

Szomolya polgármestere, Guczi István (középen) az OMÉK 2013 Roadshow-n (Gönc)

Gönci pincék az OMÉK 2013 Roadshow helyszínének közelében.

Csíki Sándor♣

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: bor, Bor és étel párosítás, borász, Chef, Fesztivál
Kiemelt szavak: , , , , , , , , .
Közvetlen link.

OMÉK 2013 ROADSHOW – Pálinkás Gönczi Gasztrofesztivál 2013 bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Csíki Sándor szerint:

    Megértem, hogy a Magyar Nemzet online már idéz tőlem. Például: “Hajdan a város fontos szerepet töltött be a tokaji borok kereskedelmében, ezt bizonyítja, hogy a 2,5 akós, 160 iccés, vagyis 136,6 literes gönci hordó mértékegységgé is vált. Gönc vidékének jellegzetes pálinkája a kajszibarackból készülő ital. A Pálinkás Gönci Gasztrofesztivál az OMÉK 2013 Roadshow hatodik, egyben utolsó állomása.” (Az idézőjel elmaradt.)

  2. Mackóúr szerint:

    A MN már csak ilyen…
    Annak idején Medwe írásaiból fotót is vett át engedély, vagy hivatkozás nélkül.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.