FRÖCCS, LIMONÁDÉ, puncs, sangria – Hurrá, itt a tavasz, itt a nyár! A fröccsfogyasztásnak kultusza van. Ezt a kultuszt a növekvő népszerűségű borfogyasztás mellett a szódavíz készítésének magyar hagyományai éppúgy támogatják, mint a fröccs magában való jósága, könnyedsége. Friss savakban gazdag, gyümölcsös, fiatal fehérborból,

roséból, sillerből, vörösborból egyaránt kedves lehet. Hűvös bor és széndioxiddal dúsított hideg (szóda)víz elegye. A verőfényes, meleg napok őszinte választása, az aránytól is függő, ezernyi változattal. A limonádé a fröccs alkoholmentes nyári társa. Klasszikus összetevői a citrom, a cukor és a (széndioxiddal dúsított) víz. Az édes és savanyú nagyszerű kombinációja, amelyhez a széndioxid buborékok kellemes csípőssége, savassága társulhat. Színe szerint lehet fehér, barna, vagy akár pink is. A pink limonádé színét az italhoz adott piros gyümölcs (málna, cseresznye, meggy, kékszőlő, áfonya, eper, gránátalma) adja.

Pink limonádé

Ez amolyan „amerikás” ital, sok cukorral (már visszavettem belőle, hogy túl sokan ne hőköljenek hátra az olvastán).

  • 1 csésze kristálycukor,
  • 2,5 csésze frissen facsart citromlé,
  • 0,5 csésze porcukor (vagy ízlés szerint, akár több is)
  • 2 csésze áfonyaszörp, vagy málnaszörp
  • 1,5 liter ásványvíz.
  • 3 citrom mosva, vékonyra szeletelve

Elkészítése: A kristálycukrot egy csésze meleg vízben feloldjuk, majd hagyjuk lehűlni. Hozzáadjuk a citromlevet, porcukrot, szörpöt és ásványvizet. Addig keverjük, amíg a cukor fel nem oldódik. Hűtőszekrényben lehűtjük, jégkockákkal, citromkarikákkal szervírozzuk.

Puncs

Málna és jeges tea puncs

A limonádéval rokon, Indiából származó hideg puncs is a nyár itala. A puncs, mint hindi neve (panch: öt) is utal rá, öt összetevőből, alkoholból, citromléből, vízből, cukorból, és teából, vagy fűszerekből áll. A legrégibb receptek egyike szerint az italhoz

  • 1 rész savanyú (citromlé),
  • 2 rész édes (cukor),
  • 3 rész erős (rum),
  • 4 rész gyenge (víz),
  • valamint a keserű Angostura néhány cseppje, s némi reszelt szerecsendió szükséges.

Jégkockával hűtjük, gyümölcsszeletekkel díszítjük, készíthetjük alkoholmentes frissítőnek is. A puncs receptjeiben már fehér- és vörösbor is előfordulhat, amivel a sangria felé teszünk lépést.

Sangria

Minden magára valamit is adó spanyol étteremnek akad saját sangria receptje. Ezekben a vörösbor, a gyümölcsök, a brandy és a jég a legelterjedtebb összetevők. A gyümölcslevek (citrom, narancs) is gyakori összetevők, és a brandy mellett más italok (cointreau, triple sec) is előfordulhatnak benne. Vörösbor helyett készíthetjük pezsgővel, vagy fehérborral is (Sangria Blanco). Ez a megengedő változatosság szélesre nyitja a kaput saját stílusú sangriánk megalkotása előtt, melyhez, ha őszibarackot, nektarint is teszünk a sangriából már „zurra” lesz, ahogy Dél-Spanyolországban nevezik. (A tökéletes sangria receptje.)

  • A Sangria remek party-ital és a kerti grillezéshez is ajánlott. A nyár népszerű koktélja, akárcsak a mojito, a sex on the beach, vagy a nálunk még kevéssé elterjedt uborka martini.

A grill ételek bátor, határozott karakterű italokat kívánnak. A kifinomult, árnyaltokra is figyelő étel/ital pároknak ezen e terepen nincs sok helye. Ez a fantáziánkra is felszabadító hatással lehet. Éljünk vele.

Csíki Sándor♣