AZ ARANYSZALAG a francia Label Rouge minőségi rendszer magyar párja. Az Aranyszalag Minőség a Magyar Gasztronómiai Egyesület (MGE) április 7-én tartott sajtótájékoztatóján került hivatalosan is meghirdetésre. Molnár B. Tamás az MGE alapítója, a Gault & Millau étteremkalauz hazai kiadásának főszerkesztője elmondta, hogy az Aranyszalag minőségbiztosítási rendszer és tanúsítás célja, hogy mind a termelők,

mind a fogyasztók számára egyértelműen jelezze, hogy mi számít kiemelkedő minőségű gasztronómiai terméknek.

Az Aranyszalag Minőség meghirdetésénél a regionális német Feinheimisch, Schleswig-Holstein tartomány minőségi rendszere, s még inkább a francia Label Rouge szolgált példaként. A kiváló minőségű termékekre annál is inkább szüksége van a hazai csúcsgasztronómiának, mert, ahogy Molnár B. Tamás a sajtótájékoztatón is elmondta:

„Nekünk nem elég az – és ez sajnos élő, virulens hagyomány -, ha gyenge ipari termékekre, pulykavirslire, ömlesztett sajtra, gyorsfagyasztott tárgyakra, előre felvágott zöldségekre ráragasztják, hogy kiváló magyar termék. Mint ahogy az sem elég, hogy ha egy termék magyar. Nekünk valóban kiváló magyar termékekre van alapvető és égető szükségünk”

Az Aranyszalag első jelöltjei (2013)

(További részletek a Bűvös szakács oldalán.)

Csíki Sándor♣