A MEDVEHAGYMA az elmúlt években egyre növekvő népszerűségre tett szert. Várható volt, hogy a mértéktelen gyűjtés ellen előbb-utóbb szigorúbban kell fellépni. Az MTI híre szerint „Védik a medvehagymát a mértéktelen gyűjtéstől a természetvédők és az erdészek: a gyógyhatásairól ismert növény gasztronómiai különlegességgé vált az utóbbi években, ezért egyre többen szedik, de csak mértékkel és engedély birtokában lehet gyűjteni.”

A természetvédelmi területeken csak a területileg illetékes környezetvédelmi, természetvédelmi, vízügyi felügyelőség engedélyével lehet gyűjteni a medvehagymát, és ezt a törvényt az utóbbi években muszáj szigorúbban betartatni, mert míg korábban a helyiek a napi szükségleteiknek megfelelő mennyiséget szedték, mára kereskedelmi mennyiséget is gyűjtenek – mondta az Fischer József, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálatának vezetője. Tapasztalataik szerint előfordul, hogy a medvehagymát brutális módszerekkel, sarlóval szedik vagy kitépik tövestül, ami gyéríti a meglévő telepeket. A természetvédelmi őrszolgálat ezért ezekben a hetekben fokozottan figyel a medvehagymás területekre és figyelmeztetik a gyűjtőket a gyűjtés korlátaira.

A 2009. évi XXXVII. törvény az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról értelmében állami erdőben (nem védett területen) mindenki csak saját szükségleteinek megfelelő mennyiségű gombát, gyógynövényt – így medvehagymalevelet is – gyűjthet külön engedély nélkül – idézte fel Varga László, a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatója.

  • A törvény szerint „Az erdőgazdálkodó köteles tűrni – ha jogszabály másként nem rendelkezik – az egyéni szükségletet meg nem haladó gomba, vadgyümölcs, gyógynövény állami erdőben való gyűjtését.” (CsS)

Mint mondta, az erdészetnek nem érdeke, hogy a medvehagyma eltűnjön az erdeiből, ezért a gyűjtési szezonban ellenőrzik a medvehagymás területeket.

  • Engedély nélkül egy nap két kiló medvehagymát gyűjthet egy ember. Ha valaki ennél nagyobb mennyiséget kíván szedni, azt csak az erdőgazdálkodó engedélyével teheti; néhányan vásároltak is ilyet a Bakonyerdőtől – közölte a vezérigazgató. (MTI)

Csíki Sándor♣