KÉTSÉGTELEN, hogy Toszkána varázsa nagyon sok mindenben rejlik, de az is biztonsággal állítható, hogy ennek a remek földrajzi adottságokkal megáldott vidéknek a gasztronómiája nagymértékben járul hozzá ahhoz, hogy az arra járó borbarátok még kellemesebb élményeket őrizzenek útjukról. Ez történt azzal a külföldi szakújságírói csoporttal is, amely a  helyi marketing ügynökség (Toscana Promozione) szervezésében a

közelmúltban tett egy tartalmas körutat annak kapcsán, hogy megtartották a Vino Nobile di Montepulciano és a Chianti Classico borok újabb évjáratainak első bemutatóját a kereskedők és a sajtó képviselői részére. Noha a tollforgatókat luxus körülmények között szállásolták el és ezeken a helyeken hasonló színvonalú volt az étkezés is, a legmélyebb benyomásokat mégis akkor szerezték, amikor a Cortona városka melletti Locanda del Molino éttermében egy meglehetősen jól megkomponált és mesterien elkészített ételsor, valamint a hozzá kínált borok elfogyasztásának örömeit élvezhették.

Locanda Molino Ristorante

A közeli Relais & Chateaux Il Falconieri & Spa tulajdonosai, Silvia and Riccardo Baracchi, akik a szállodához tartozó 1 Michelin csillagos étteremmel büszkélkedhetnek, valamint a komplexum területén szőlőt művelnek és borászatot is működtetnek, továbbá saját ültetvényük terméséből olívaolajat is készítenek, ezúttal a másik családi vállalkozásukat, az említett panziót is bemutatták a több országot képviselő látogatóknak, akiknek egyedi fogásokból állították össze a vacsorát. Ez az ízlésesen berendezett, a vidéki kúriák nagypolgári enteriőrjét sugárzó szalonban felszolgált saját készítésű pezsgővel (Brut Rosé 2010 – Sangiovese Millesimato) vette kezdetét úgy , hogy üvegjének tetejét karddal csapta le vendéglátónk. A nem kevésbé barátságos étteremben és kellően ráhangolódva az estére, az alábbi menükártya szerint követték egymást a helyi alapanyagokra épített ételkreációk:

  • CAPPESANTA, TRIGLIA E SCAMPO MARINATO ALL FRUTTO DELLA PASSIONE (egész fésűkagyló, sült márna szelet és marinált tengeri rák maracuja szószban)
  • CREMA DI CECI E CASTAGNE CON ANELLI FARCITI CON RAGOUT DI CAPRIOLO (csicseriborsó és gesztenye krém alapon őzraguval töltött tésztakarikák)
  • PAPPARDELLE RIPIENE DI PECORINO CON CARCIOFI E POLPETTE DI AGNELLO (szélesmetélt pecorino sajtszószban articsókával és bárányhús gombóccal)
  • FILETTO DI TONNO AL NERO CON CIPOLLA ROSSA CARAMELLATA E PORRI STUFATI (tonhal szelet kockázva tintahal tintájába mártott zsemlemorzsában sütve, karamellizált lilahagymával és párolt póréhagymával)
  • COSCIA DI MAIALINO AI FIORI DI FINOCCHIO CON INDIVIA BRASATA E PATATE AFFUMICATE AL GINEPRO E GRUE DI CACAO (édesköményes bőrös malaccomb szelet párolt endíviával, mellé habosított krumplipüré borókabogyóval és kakaódarabkákkal)
  • MILLE FOGLIE ALLA CREMA DI MASCARPONE E PERE (mascarpone krémes körteszeletekkel).

Ezekhez természetesen a Baracchi Pincészet borait szolgálták fel, többségüket a Smeriglio termékcsaládból, amelyek közül kiemelkedett a 2010-es Syrah Cortona DOC (Wine Spectator: 93 pont, EUR 17,50), valamint került a poharakba az Ardito Toscana IGT (50% Cabernet Sauvignon, 50% Syrah) palackjaiból is. Az édességet az elmaradhatatlan Vin Santo Cortona DOC Baracchi (Trebbiano és Malvasia) kísérte. Szép este volt!

Dr. Kosárka József